Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

Paaiškino, kodėl vyresniame amžiuje alkoholis sukelia daugiau nerimo

Vartojote alkoholį, o kitą rytą negalite nustoti jaudintis? Galbūt jus užgriuvo visi reikalai, kuriuos turite atlikti, arba negalite atsikratyti gėdos jausmo dėl savo apsvaigimo? Tai dažna patirtis – ir galbūt pastebėjote, kad su amžiumi to pasitaiko vis dažniau.
Alkoholį gerianti moteris
Alkoholį gerianti moteris / 123RF.com nuotr.

Štai vienas socialinės žiniasklaidos vartotojas pasidalijo, kad senstant alkoholis dar labiau paveikė jo nerimą. „TikTok“ kūrėja ir terapeutė Amanda White paaiškino, kad su amžiumi mūsų organizmas vis prasčiau skaido alkoholį, ypač sulaukus trisdešimties, keturiasdešimties ir penkiasdešimties, rašoma Huffington Post.

Teri Wilder, licencijuota psichikos sveikatos konsultantė, kuri specializuojasi priklausomybių ir nerimo srityje, sakė, kad tarp šių dviejų reiškinių yra ryšys.

„Su amžiumi gebėjimas toleruoti alkoholį iš tikrųjų mažėja, todėl stiprėja nerimo simptomai ir mažėja kepenų gebėjimas veiksmingai „susitvarkyti“ su alkoholiu“, – aiškino ji.

Kas už to slypi? Pasak klinikos Renewal Lodge by Burning Tree Teksase direktoriaus Josho New, „skirtingiems žmonėms tai gali reikšti skirtingą poveikį“.

Senstant mažėja raumenų masė

Laikui bėgant raumenų masė paprastai mažėja, o tai turi įtakos alkoholio skaidymui, sakė T.Wilder. „Suaugusiesiems senstant raumenų masė mažėja, todėl organizme apskritai yra mažiau vandens, padedančio susilpninti alkoholio poveikį.“

Be to, kadangi mažesnė raumenų masė gali reikšti lėtesnę medžiagų apykaitą, jūsų organizmas taip pat negali taip greitai perdirbti alkoholio.

Sumažėja neurotransmiterio GABA kiekis

GABA yra slopinamasis neuromediatorius ir pasižymi raminamuoju poveikiu. Deja, GABA kiekis mažėja tiek intensyviai vartojant alkoholį, tiek su amžiumi.

„Alkoholis yra depresantas, o tai reiškia, kad veikdamas smegenyse esančias GABA chemines medžiagas, jis iš pradžių sukelia atsipalaidavimą ir sumažina stresą, – aiškino T. Wilder. – Tačiau, kai žmogus vartoja daug alkoholio, GABA kiekis išsenka ir smegenys išnaudoja savo atsipalaidavimo cheminių medžiagų atsargas, todėl padidėja nerimas, įtampa ir gali net kilti panikos jausmas.“

Kepenų funkcija

Ilgainiui kepenys taip pat veikia ne taip gerai. „Kepenų gebėjimas detoksikuoti organizmą ir išvalyti jį nuo toksinų tampa mažiau efektyvus, o tai gali prisidėti prie ūmesnių abstinencijos simptomų, tokių kaip nerimas, ypač, kai senstame“, – sakė J.New.

Pastebimas ilgalaikis poveikis serotonino kiekiui

Per didelis alkoholio kiekis taip pat turi įtakos smegenų sveikatai ir nuotaikai. Pasak J.New, „kai geriame per daug ir nuolat, organizmas pripranta prie slopinamojo poveikio, kurį organizme sukelia alkoholis, ir tai gali sukelti ilgalaikius serotonino gamybos sutrikimus“.

Serotoninas yra neuromediatorius, turintis įtakos keliems smegenų ir kūno veiksniams, pavyzdžiui, jūsų laimei ir nuotaikai, gebėjimui miegoti ir kt. Serotonino trūkumas dažnai prisideda prie nerimo ar depresijos. Duomenys rodo, kad žmonių, kurie pernelyg daug vartoja alkoholio, smegenyse sumažėja serotonino kiekis.

Kaip išvengti nerimo? Rūpinkitės savo kūnu

Susidoroti su nerimu gali padėti įvairūs būdai. Be to, kad jaučiate nerimą, kitą rytą taip pat galite jaustis fiziškai blogai (tai taip pat gali pabloginti jūsų psichinę sveikatą). Labai svarbu pasirūpinti savimi. T.Wilder rekomendavo pailsėti, valgyti lengvai virškinamą maistą.

J.New taip pat ragino į savo lėkštę įtraukti maistingųjų medžiagų turtingų maisto produktų, kurie „padės organizmui atkurti gyvybiškai svarbias maistines medžiagas“. Pavyzdžiui, paprikos turi daug vandens ir antioksidantų, o braškėse yra daug vandens, skaidulų ir vitamino C. „Svarbiausia yra vartoti daug skysčių, nes dehidratacija tik sustiprina nerimą“, – paaiškino jis.

Atsipalaiduokite

Kaip dar galite padėti savo kūnui atsipalaiduoti? T.Wilder pasiūlė išsimaudyti šiltoje vonioje, klausytis raminančios muzikos, pasivaikščioti lauke, pasidaryti masažą, praktikuoti kvėpavimo pratimus, naudoti eterinius aliejus ir pailsinti akis tamsioje patalpoje.

Kreipkitės į patikimus artimuosius

„Pasikalbėkite su draugais ar šeimos nariais apie savo nerimą arba apie tai, kas jums kelia nerimą, – ragina T.Wilder. – Leiskite jiems jus pakalbinti ir padėti sumažinti nerimą, kai sutelksite dėmesį į dabartinės situacijos įvertinimą.“

J.New pridūrė, kad pokalbiai su kitais taip pat gali padėti tiesiog pasijusti palaikomiems ir ne tokiems vienišiems. Jei kada nors anksčiau sulaukėte tokio padrąsinimo, žinote, koks geras jausmas tai gali būti.

Pradėkite užjausti save

Nors priimti kitų meilę gali būti reikšminga, svarbu priimti ir savo pačių meilę bei supratimą. „Stenkitės per daug negalvoti ir nesikoncentruoti į tai, kas jums kelia nerimą, – sakė T.Wilder. – Nekaltinkite savęs dėl klaidų, kurias galėjote padaryti.“

Praktikuokite sąmoningumą

T.Wilder rekomendavo nukreipti savo mintis. „Sąmoningumo naudojimas sutelkiant dėmesį į savo pojūčius ir įsitraukiant į jų derinimą su tuo, kas vyksta aplink jus, gali būti naudinga įžeminimo priemonė, padedanti sugrįžti į žemę“, – sakė ji.

Specialistai pataria būtinai kreiptis profesionalios pagalbos, kadangi nerimas ir alkoholio vartojimas gali būti susiję tarpusavyje, kad pasiektumėte geriausių rezultatų ir jaustumėtės gerai. Taip pat patariama įvertinti alkoholio daromą žalą ir jo atsisakyti, kadangi saugus jo kiekis neegzistuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas