Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sunkūs menopauzės simptomai siejami su kognityvinių funkcijų pablogėjimu: išskyrė vieną grupę

Kai kurioms moterims menopauzė sukelia ir fizinių, ir emocinių sunkumų. Tyrimais nustatyta, kad hormonų svyravimai, atsirandantys gyvenimo laikotarpiu, kai nustoja menstruacijos, gali būti susiję su sunkumais priimant sprendimus, mokantis ir išlaikant informaciją bei susikaupiant, rašo „Everydayhealth“.
Menopauzė
Menopauzė / Shutterstock nuotr.

Naujas tyrimas rodo, kad sunkūs menopauzės simptomai, tokie kaip karščio bangos, miego ir nuotaikos sutrikimai, yra susiję su padidėjusia lengvo pažinimo sutrikimo rizika.

„Padidėjęs menopauzės simptomų sunkumas, pastebėtas tarp moterų po menopauzės, kurioms pasireiškė lengvas pažinimo sutrikimas, sutampa su esama literatūra, siejančia hormonų lygį menopauzės metu su pažinimo pokyčiais“, – rašė pagrindinis tyrimo autorius, Centrinio Ekvadoro universiteto Kitemokslinių tyri mų direktorius, medicinos mokslų daktaras Andrés Calle ir pridūrė:

„Apskritai mūsų išvados pabrėžia sudėtingą hormoninių, gyvenimo būdo ir sociodemografinių veiksnių sąveiką, lemiančią kognityvinės sveikatos būklę po menopauzės.“

Shutterstock nuotr./Moteris
Shutterstock nuotr./Moteris

Mažėjant estrogenų kiekiui, mažėja ir pažinimo funkcija

Šį mėnesį paskelbtos išvados atspindi beveik 1300 moterų po menopauzės devyniose Lotynų Amerikos šalyse atliktą kognityvinių funkcijų vertinimą. Jų vidutinis amžius buvo 55 metai, o menopauzės metu joms buvo apie 44 metus.

Kiek daugiau nei trečdaliui jų buvo skirta menopauzės hormonų terapija.

Moterys užpildė klausimynus, kuriuose vertino menopauzės simptomų sunkumą, įskaitant karščio bangas, širdies veiklos sutrikimus, miego sutrikimus, raumenų ir sąnarių diskomfortą, depresiją, dirglumą, nerimą, fizinį ir psichinį išsekimą, seksualines problemas, šlapimo pūslės problemas ir makšties sausumą.

Dalyviai taip pat atliko testą, kuriuo buvo vertinamas lengvas pažinimo sutrikimas – pereinamoji būsena tarp normalaus senėjimo ir demencijos, ypač Alzheimerio ligos. Šiuo įrankiu buvo vertinama atmintis, vizualiniai ir erdviniai gebėjimai, vykdomosios funkcijos (gebėjimas atlikti kasdienes užduotis, planuoti ir spręsti problemas), dėmesys, kalba ir orientacija (gebėjimas apibūdinti laiką, vietą, asmenį ir situaciją).

Nustatyta, kad maždaug 15 proc. tiriamųjų turėjo lengvų pažinimo sutrikimų. Rezultatai taip pat atskleidė, kad moterims, kurioms menopauzės simptomai buvo labai intensyvūs, buvo 74 proc. didesnė lengvo pažinimo sutrikimo rizika.

Pexels nuotr./Vyresnio amžiaus moteris
Pexels nuotr./Vyresnio amžiaus moteris

Kodėl taip yra?

Kadangi menopauzės pereinamuoju laikotarpiu sumažėja estrogenų, mokslininkai iškėlė prielaidą, kad mažas šio lytinio hormono kiekis yra susijęs su tokiu protinio aktyvumo pablogėjimu.

Estrogenas reguliuoja daugybę neuronų funkcijų smegenyse ir, palyginti su moterimis, kurios vis dar yra reprodukcinio gyvenimo tarpsnio, moterims po menopauzės būdingas mažesnis smegenų junglumas (t.y. kaip smegenų sritys sąveikauja tarpusavyje).

Fizinis aktyvumas ir kiti veiksniai, kurie gali būti naudingi smegenims

Tyrėjai pažymėjo, kad su geresne širdies veikla susiję veiksniai – mažesnis kūno masės indeksas, seksualinis aktyvumas ir fizinis aktyvumas – buvo susiję su mažesne lengvo kognityvinio sutrikimo tikimybe.

„Kraujagyslių sveikata yra labai susijusi su smegenų sveikata, – sako gydytoja Stephanie Faubion, Menopauzės draugijos medicinos direktorė ir Mayo klinikos Moterų sveikatos klinikos direktorė. – Žmonės, kurių širdies ir kraujagyslių būklė yra geresnė, tikriausiai turės mažiau širdies problemų ir, tikėtina, mažiau kognityvinių sutrikimų.“

Mokslininkai taip pat nustatė, kad menopauzės hormonų terapija buvo susijusi su geresniais pažinimo rodikliais.

Tyrimo autorių teigimu, nežinoma, ar veiksmingas karščio bangų gydymas hormonų terapija ar kitais patvirtintais gydymo būdais gali pagerinti atmintį, dėmesį, kalbą ir vykdomąsias funkcijas.

Žinoma tik tai, kad karščio bangos ir naktinis prakaitavimas reaguoja į hormonų terapiją, tačiau nežinoma, ar tai padėtų pagerinti smegenų miglą, kuri atsiranda pereinamuoju menopauzės laikotarpiu.

Praėjusiais metais paskelbtos tyrimo išvados parodė, kad moterys, kurios vidutinio amžiaus viduryje vartojo hormonus menopauzei gydyti, rečiau sirgo demencija nei tos, kurios nevartojo estrogenų, tačiau demencijos rizika nebuvo mažesnė 65 metų ir vyresnėms moterims, kurioms buvo taikoma hormonų terapija.

Kitas veiksnys, susijęs su mažesne kognityvine rizika, buvo aukštesnis išsilavinimas. Dr.Calle'as ir jo komanda teigė, kad asmenys, kurie daugiau metų praleido mokydamiesi, galėjo sukaupti pažinimo rezervą, suteikiantį didesnį neuronų atsparumą.

„Nesvarbu, koks jūsų išsilavinimas – kiekvienas gali užsiimti veikla, pavyzdžiui, mokytis kalbų, skaityti ar spręsti galvosūkius, kuri stimuliuoja smegenis ir padeda išvengti kognityvinių funkcijų silpnėjimo“, – sako tyrimo autoriai.

Šis tyrimas sudaro pagrindą ateityje tirti, kaip menopauzė gali paveikti smegenų sveikatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas