Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TOP 5 procedūros, dėl kurių verta važiuoti į sanatoriją

Niekada nereikia laukti progos pasirūpinti savo sveikata. Daugelis žmonių profilaktiškai nepuoselėja sveikatos, apie ją pagalvoja tik tuomet, kai suserga. Jei šiuo metu jaučiatės sveiki, puiki proga sustiprinti savo sveikatą sanatorijoje. Teisingai parinktų procedūrų poveikis turėtų jaustis pusę metų ar net daugiau.
„Eglės sanatorija“
„Eglės sanatorija“ / Atstovų nuotr.

Sanatorijos gydomosios procedūros apima ne tik kūno, minčių, bet ir emocinį atsipalaidavimą. Birštone ir Druskininkuose esančioje „Eglės sanatorijoje“ siūloma daugiau kaip 100 gydomųjų procedūrų fizinio ir dvasinio kūno atgaivai.

Vis tik patį sanatorinio kurortinio gydymo pagrindą sudaro 5 gydomosios procedūros kiekvieną dieną, kurias skiria fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas po išsamios konsultacijos. Procedūros, atliekamos penkis kartus per dieną, skiriamos iš penkių skirtingų gydomųjų procedūrų grupių – mineralinių / purvo vonių, kineziterapijos, ergoterapijos, masažo ir relaksacijos.

Kokios yra tos procedūros, kuriomis sanatorija didžiuojasi, o klientams – viršija lūkesčius? „Eglės sanatorijos“ fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Mantas Kundreckas detaliau pasakoja apie šių procedūrų pagrindines ypatybes, eigą bei tai, kas jas išskiria iš kitų.

Mineralinių vonių procedūra padeda mineralams prasiskverbti per odą ir suteikti sveikatai naudingų medžiagų

Pirmoji procedūra, verta būti paminėta, anot M.Kundrecko, yra mineralinių vonių procedūra − ji unikali ir naudinga dėl įvairių savybių, kurios teigiamai veikia žmogaus organizmą.

„Mineralinės vonios procedūra yra ne tik maloni, bet ir sveikatai naudinga patirtis, kurią rekomenduojama išbandyti tiems, kurie ieško natūralių sveikatos stiprinimo būdų ar tiesiog nori atsipalaiduoti ir pagerinti savo savijautą. Vonias labai mėgsta ne tik suaugusieji, bet ir vaikai“, − teigia M.Kundreckas.

Mineralinių vonių procedūra išsiskiria mineralinių vandenų sudėtimi − jame gausu įvairių mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, geležis, kalis ir kiti mikroelementai. Šie mineralai gali prasiskverbti per odą ir suteikti sveikatai naudingų medžiagų.

Atstovų nuotr./Mineralinė vonia.
Atstovų nuotr./Mineralinė vonia.

Mineralinės vonios padeda gydyti įvairias sveikatos problemas, tokias kaip sąnarių skausmai, raumenų įtampa, odos ligos (pvz., psoriazė, egzema) ir nervų sistemos sutrikimai. Procedūros metu organizmas atsipalaiduoja, sumažėja stresas, pagerėja miego kokybė ir bendras gerovės jausmas. Šioje procedūroje naudojami natūralūs mineraliniai vandenys yra gaunami iš šaltinių, esančių Druskininkuose ir Birštone, o tai suteikia unikalumo ir autentikos pojūtį. Kaip vyksta ši procedūra?

„Procedūra paprastai trunka nuo 15 iki 20 minučių, per kurias žmogus panardinamas į mineralinį vandenį. Paleidžiamas oro srautas, kuris sukuria burbuliukus. Po vonios rekomenduojama trumpai pailsėti, leisti organizmui prisitaikyti prie naujos būklės ir įsisavinti mineralus“, − pasakoja specialistas.

Vien per 2023 m. mineralinių vonių procedūrų „Eglės sanatorijoje“ Druskininkuose ir Birštone buvo atlikta beveik 144 tūkstančiai.

Gydomojo purvo procedūra – į pagalbą kenčiantiems nuo įvairių sveikatos sutrikimų

Kita procedūra, kurią verta išbandyti, − gydomojo purvo procedūra. „Ji yra unikali ir naudinga dėl savo natūralių gydomųjų savybių. Ši procedūra traukia lankytojus ir suteikia įvairiapusišką naudą sveikatai. Gydomasis purvas gali sumažinti sąnarių ir raumenų skausmus, pagerinti judrumą, ypač sergant reumatinėmis ligomis ar po traumų.

Purvas gali padėti gydyti įvairias odos problemas, tokias kaip aknė, psoriazė, egzema, ir bendrai pagerinti odos būklę, suteikdamas jai glotnumo ir švytėjimo. Procedūra gerina kraujotaką ir limfos nutekėjimą, skatina audinių regeneraciją ir imuninės sistemos stiprinimą. Taip pat purvas turi raminamąjį poveikį, padeda sumažinti stresą, nerimą ir nuovargį“, − pasakoja M.Kundreckas.

Atstovų nuotr./Purvo aplikacija.
Atstovų nuotr./Purvo aplikacija.

Gydomojo purvo procedūra unikali tuo, kad jos metu naudojamas gydomasis purvas yra natūraliai susidaręs ir gausiai prisotintas mineralinių medžiagų, tokių kaip siera, magnis, kalcis, geležis, natris, ir kiti mikroelementai.

„Purvas gali padėti iš organizmo pašalinti toksinus, šlakus ir kitas kenksmingas medžiagas, skatinant detoksikacijos procesus. Procedūra teikia ne tik fizinę, bet ir emocinę naudą, padeda atsipalaiduoti ir sumažinti stresą. Skirtingi regionai turi savitus gydomojo purvo šaltinius, kurie suteikia procedūrai autentiškumo ir regioninės specifikos. „Eglės sanatorijoje“ naudojamas purvas išgaunamas iš netoliese esančio karjero“, − įdomią detalę pabrėžia M.Kundreckas.

Procedūros pradžioje gydomasis purvas kaitinamas iki 38oC temperatūros, kad būtų aktyvuotos jo gydomosios savybės. Tuomet jis užtepamas ant viso kūno arba tam tikrų kūno dalių. Purvas gali būti maišomas su mineraliniu vandeniu ir atliekama purvo vonia. Paprastai procedūra trunka 15-20 minučių, kad purvas galėtų įsigerti į odą ir atlikti savo poveikį. Po procedūros rekomenduojama trumpai pailsėti, kad kūnas galėtų prisitaikyti ir įsisavinti mineralus. Turintiems širdies ligų šios procedūros nerekomenduojamos.

Durpinio purvo procedūrų per 2023 m. „Eglės sanatorijoje“ buvo atlikta netoli 104 tūkstančių.

Svarbu pabrėžti, kad šios natūraliais gamtiniais veiksniais – durpiniu purvu ir mineraliniu vandeniu – paremtos procedūros taip stipriai veikia organizmą, kad gali būti skiriamos tik kas antrą dieną.

Kineziterapija vertikalioje vonioje suteikia unikalią galimybę derinti judesį su vandens teikiamomis naudomis

Trečioji procedūra, kurią rekomenduojama išbandyti apsilankius sanatorijoje − kineziterapija vertikalioje vonioje. Beveik 89 tūkstančiai kineziterapijos vertikalioje vonioje procedūrų buvo atlikta per 2023-uosius metus.

„Tai yra išskirtinė procedūra, kuri sujungia vandenį ir judesį, siekiant pagerinti fizinę sveikatą ir reabilitacijos procesus. Ši terapija traukia lankytojus dėl specifinių privalumų, kuriuos suteikia vandens aplinka. Kineziterapija vertikalioje vonioje yra inovatyvus ir veiksmingas būdas reabilitacijai ir sveikatinimui, suteikiantis unikalią galimybę derinti judesį su vandens teikiamomis naudomis.

Procedūrą naudinga išbandyti asmenims, atsigaunantiems po traumų, operacijų ar sergantiems lėtinėmis sąnarių ligomis, žmonėms, kenčiantiems nuo sąnarių, nugaros ar raumenų skausmų. Taip pat sportininkams, kurie siekia atsigauti po intensyvių treniruočių ar traumų bei vyresnio amžiaus žmonėms, norintiems išlaikyti fizinį aktyvumą ir gerinti pusiausvyrą bei koordinaciją“, − pasakoja M.Kundreckas.

Atstovų nuotr./„Eglės sanatorija“
Atstovų nuotr./„Eglės sanatorija“

Vandenyje kūnas patiria mažesnį gravitacijos poveikį, todėl judesiai tampa lengvesni, sumažėja sąnarių ir raumenų apkrova. Vandens slėgis padeda pagerinti kraujotaką ir limfos cirkuliaciją, mažina tinimą ir gerina raumenų tonusą. Vanduo taip pat suteikia natūralų atsparumą, kuris padeda stiprinti raumenis ir gerinti koordinaciją be papildomų svorių, taip pat padeda atsipalaiduoti, sumažinti raumenų spazmus ir skausmą.

„Procedūros metu giliame baseine užtikrinama tinkama vandens temperatūra 32−36 °C. Kineziterapeutui vedant specifinius paciento poreikiams pritaikytus pratimus − tempimo, stiprinimo, pusiausvyros ir koordinacijos − naudojamos įvairios priemonės, tokios kaip plūdės, svarmenys. Procedūra trunka apie 30 minučių, priklausomai nuo paciento būklės ir terapijos tikslų. Po procedūros rekomenduojama pailsėti, leisti kūnui atsigauti ir įvertinti terapijos poveikį“, − detaliai pasakoja M.Kundreckas.

Vandens terapija kartu su masažu padeda sustiprinti masažo poveikį, o kūnui suteikia atsipalaidavimo

Ketvirtoji procedūra, kurią tikrai įvertins apsilankę sanatorijoje, yra povandeninis masažas. Tai yra unikali terapinė procedūra, kuri sujungia tradicinio masažo ir hidroterapijos privalumus.

„Ši procedūra traukia lankytojus dėl savo efektyvumo ir malonumo, teikdama daug naudos sveikatai. Povandeninis masažas yra veiksminga ir maloni procedūra, padedanti gerinti fizinę ir emocinę savijautą, derinant masažo terapijos ir hidroterapijos privalumus.

Šią procedūrą naudinga išbandyti žmonėms su raumenų ir sąnarių problemomis, ypač tiems, kurie kenčia nuo lėtinio skausmo, raumenų įtampos ar sąnarių ligų, sportininkams, kurie nori greičiau atsigauti po treniruočių ar traumų. Procedūra padeda atsipalaiduoti ir sumažinti stresą bei nerimą, taip pat povandeninis masažas yra naudingas esantiems reabilitacijoje po traumų“, − pasakoja „Eglės sanatorijos“ fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas M.Kundreckas.

Vandens terapija kartu su masažu sukuria ypatingą aplinką, kurioje kūnas atsipalaiduoja, o masažo poveikis yra sustiprinamas. Šiltas vanduo padeda atsipalaiduoti raumenims, todėl masažo poveikis yra gilesnis ir efektyvesnis.

Vandens srovės gali masažuoti kūną tolygiai ir švelniai, skatindamos kraujotaką ir limfos tekėjimą. Taip pat vandenyje kūno svoris sumažėja, todėl sąnariai patiria mažesnį krūvį, o judesiai tampa lengvesni ir laisvesni.

„Pacientui atsigulus specialioje masažo vonioje, kurios vandens temperatūra paprastai yra apie 32−36 °C., masažą vandens srove atlieka specialistas. Specialios purkštukų sistemos leidžia reguliuoti vandens srovės stiprumą ir kryptį, masažuojant įvairias kūno dalis. Masažo intensyvumas pritaikomas individualiai, o procedūra paprastai trunka apie 20 minučių“, − teigia M.Kundreckas.

Šios procedūros per 2023 m. sanatorijoje buvo atlikta virš 62 tūkstančių.

Ypatinga sveikatinimo procedūra − deguonies-vaistažolių kokteilis

Na, o penktoji procedūra, kuri, anot „Eglės sanatorijos“ fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo M.Kundrecko, turėtų palikti įspūdį sanatorijos lankytojams, yra deguonies-vaistažolių kokteilis.

„Tai yra unikali sveikatinimo procedūra, kuri sujungia deguonies terapiją su vaistažolių ekstraktais. Ši procedūra yra išskirtinė ir traukia lankytojus dėl savo įvairiapusės naudos sveikatai ir natūralumo. Ją naudinga išbandyti kenčiantiems nuo astmos, bronchito ar kitų kvėpavimo takų ligų. Procedūra gali būti naudinga sergant lėtinėmis ligomis, kurios mažina deguonies lygį organizme, pvz., širdies ligomis. Ji naudinga ir sportininkams, siekiantiems pagerinti ištvermę ir atsigauti po fizinio krūvio, taip pat žmonėms, norintiems atsipalaiduoti ir sumažinti streso lygį. Deguonies-vaistažolių kokteilis yra veiksmingas ir natūralus būdas pagerinti kvėpavimo sistemos funkciją, stiprinti imuninę sistemą ir gerinti bendrą savijautą, sujungiant deguonies terapijos ir vaistažolių gydomąsias savybes. Procedūra mėgstama ir suaugusiųjų, ir vaikų“, − teigia M.Kundreckas.

Atstovų nuotr./„Eglės sanatorija“
Atstovų nuotr./„Eglės sanatorija“

Ši procedūra vien per 2023 m. suteikta daugiau kaip 127 tūkstančius kartų.

Deguonis yra esminis elementas, reikalingas ląstelių funkcijoms ir energijos gamybai, tad ši vos 5 minutes trunkanti terapija gali pagerinti bendrą organizmo funkcionalumą. Naudojamos vaistažolės, tokios kaip eukaliptas, mėtos, ramunėlės, čiobreliai ir kitos, suteikia natūralias gydomąsias savybes, kurios gali padėti spręsti įvairias sveikatos problemas.

Verta paminėti, kad procedūra yra natūrali ir neturi cheminių priedų, todėl yra patraukli tiems, kurie ieško sveikatos stiprinimo natūraliomis priemonėmis. Vaistažolių aromatai padeda atsipalaiduoti, mažina stresą ir gerina nuotaiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas