Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydytojas urologas apie testosteroną: „Nebekaltinsite vedusio vyro, jog dažniau drybso ant sofos“

Testosteronas – vienas iš lytinių hormonų, kuris dažnai pavadinimas vyriškumo šaltiniu. Nors jis iš tiesų svarbus vyrų organizmui, apie jį sklando ir daug mitų.
Urologas Marius Snicorius / Vyras ant lovos su TV pulteliu
Urologas Marius Snicorius / Vyras ant lovos su TV pulteliu / 15min / Shutterstock nuotr.

Gydytojas urologas Marius Snicorius savo „Instagram“ paskyroje gydytojas_marius neseniai aptarė keletą šių mitų. Savo įraše jis paaiškino, kodėl svarbu kokiu metu tikrinate testosterono kiekį kraujyje, kada vyro testosteronas aukščiausiame lygyje ir ar iš tiesų skiriasi vedusio bei vienišo vyro testosterono lygis organizme bei kitus aktualius dalykus.

Partnerio nuotr./Testosteronas ir vyriškumas: mitai ir tikrovė
Partnerio nuotr./Testosteronas ir vyriškumas: mitai ir tikrovė

Skirtingu paros metu testosterono kiekis kraujyje kinta: ryte jis aukščiausias, o vakare nukrenta

Tai tiesa – testosterono lygis dienos eigoje svyruoja. Jei 22-24 m. amžiaus vyrų kraujas būtų paimtas 16 val., jų testosterono vidurkis būtų 18,73 nmol / l. Jei tų pačių vyrų kraujas būtų paimtas 10 val. ryto, jų testosterono vidurkis siektų 23,16 nmol / l, t.y. skirtumas būtų 5,33 nmol / l.

Tiesa, vyresnio amžiaus vyrams tokių didelių testosterono lygio svyravimų nėra.

Su amžiumi testosterono lygis krinta

Tai taip pat yra tiesa. Visiems vyrams, nepriklausomai nuo jų fizinės būklės, testosterono lygis ima ženkliai mažėti pradedant 25-30 m.

Įdomu tai, kad nuo 40 m. testosterono lygis gali vėl šoktelėti į viršų. Tai dažnai sutampa su vadinamąja „vidurio amžiaus krize“, kurią vienaip ar kitaip patiria dauguma vyrų.

Testosteronas sumažėja vedus arba turint ilgalaikius monogaminius santykius

Tai netikėta tiesa. Tyrimai rodo, kad vedusių vyrų testosterono lygis žemesnis, lyginant su to paties amžiaus vienišų vyrų.

Skirtumas tarp vedusių ir nevedusių vyrų kiek sumažėja vyresniame amžiuje. T.y. kai organizme natūraliai ima mažėti testosterono lygis.

„Kitaip tariant, gamta viską sureguliuoja taip, kad vedęs vyras rūpintųsi tik šeimos reikalais. Todėl nebekaltinsite vedusio vyro, jog dažniau drybso ant sofos ir žiūri TV. Dėl to kaltas – testosteronas“, – sako gydytojas urologas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rūkymas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rūkymas

Rūkymas mažina testosterono lygį

Netiesa. Visose tirtose amžiaus grupėse rūkančių vyrų testosterono lygis buvo aukštesnis nei nerūkančių bendraamžių. Tiesa, mokslininkai iki šiol diskutuoja, kaip nikotinas ir kitos rūkaluose esančios medžiagos veikia testosterono kiekį.

Testosteronas svarbus vyrų sveikatai

Metabolinis sindromas yra svarbus rizikos veiksnys, kalbant apie širdies ir kitas ligas. Pastebėta, kad vyrams, turintiems metabolinį sindromą, dažniau nustatomas žemesnis testosterono kiekis.

Medikai ragina vyrus nenumoti ranka į profilaktinius sveikatos patikrinimus ir vizitus pas gydytojus urologus.

„Kai manęs klausia nuo kada reikia tikrintis profilaktiškai, paprastai atsakau su lengvu humoru: „Nuo vakar“. Dalies problemų tikrai galime nejausti, nesuprasti arba kentėti ir nežinoti, jog gali būti kitaip. Kiekvienas vyro gyvenimo etapas pasižymi skirtingomis urologinėmis bėdomis. Sakyčiau, jog pirmą kartą pas urologą vyrai turėtų apsilankyti, būdami 18-25 m. Iki 40 m. būtų gerai apsilankyti pas urologą bent kas 3-4 metus. Nuo 40 m. – kas 2 metus, o nuo 50 m. geriausia ateiti kasmetinei patikrai, nes nuo 50 m. žymiai padidėja ir prostatos vežio ir kitų sutrikimų rizika.

Tikrintis anksčiau ypač turėtų vyrai turėję artimų giminių su onkologinėmis ligomis, jaučiantys simptomus arba kuriems, pavyzdžiui, randama pakitimų profilaktiniuose tyrimuose: kraujas šlapime, besikartojančios infekcijos, skausmai, PSA padidėjimas ir pan.“ – sakė gydytojas urologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?