Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užsiregistruoti tyrimams – tik 10 minučių: nėščioji klausia, kodėl „mamos ima rūpėti, tik kai nušoka nuo tilto?“

„Šiuo metu laukiuosi 18 savaičių ir šį rytą turėjau paskutinę galimybę užsiregistruoti antro trimestro vaisiaus genetinių ligų patikrai Kauno klinikose. Ir vėl nepavyko... Nutariau netylėti, nes norėčiau, kad būtų atkreiptas klinikų administracijos ir visos sveikatos sistemos dėmesys į šią problemą. Tikiu, kad tokių mamų, kurioms nepavyko prisiregistruoti vizitui pas gydytoją, yra daugiau“, – laiške portalui 15min rašė Beata (vardas pakeistas, tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).
Nėščioji registruojasi pas gydytoją telefonu (asociatyvinė nuotr.)
Nėščioji registruojasi pas gydytoją telefonu (asociatyvinė nuotr.) / Shutterstock nuotr.

Šis nėštumas jai ne pirmasis. Tačiau nuo paskutinio praėjo daugiau nei 10 metų. Beata sako, kad, lyginant su ankstesniu nėštumu, mato, kad dabar nėštumo priežiūra patobulėjusi. Vis dėlto netrūksta ir skaudulių, kurie vis dar tęsiasi ir iš dalies lemia tolimesnes moters sveikatos problemas, pavyzdžiui, pogimdyminę depresiją.

„Internete ir prie gydytojų kabinetų pilna informacijos apie pagalbą moteriai, pogimdyminę depresiją, daug kontaktų, kur gali ieškoti pagalbos, bet pati nėštumo priežiūros sistema moteriai, rodos, specialiai kelią stresą. Kalbant konkrečiai – tai eilės, dėl kurių laiku nepavyksta pasidaryti būtinų tyrimų“, – sakė moteris.

Shutterstock nuotr./Nėštumas
Shutterstock nuotr./Nėštumas

Jos nėštumas laikomas padidintos rizikos dėl amžiaus – tiek ji, tiek sutuoktinis ir vaiko tėvas yra vyresnio amžiaus. Būtent dėl to reikalingi vadinamieji „genetiniai tyrimai“, kurie, moters žiniomis, nemokamai atliekami tik dviejose Lietuvos gydymo įstaigose – Kauno klinikose ir Santaros klinikose.

„Man reikalingi buvo du tyrimai: I trimestro vaisiaus genetinių ligų tyrimas atliekamas nuo 12–13+6 dienos nėštumo savaitės, antras – II trimestro vaisiaus genetinių ligų tyrimas – atliekamas nuo 18–20+6 dienos nėštumo savaitės. Deja, mano patirtis rodo, kad ne visoms būsimoms mamoms, kurioms tyrimas reikalingas, kurios turi tyrimui siuntimą, pavyksta užsiregistruoti tyrimui ir gauti gydytojo konsultaciją. Taigi, būsima mama paliekama likimo valiai su klausimu – „Ar mano vaikelis sveikas?“ – kalbėjo Beata.

Jos teigimu, Kauno klinikose registracija vyksta kiekvieną penktadienį, tačiau tik dešimt minučių: nuo 8 val. iki 8.10 val. Per tą laiką užregistruojamos visos pacientėms ateinančioms dviem savaitėms.

„Registracija vyksta 10 minučių, nes po jų tiesiog nebelieką talonų. Vadinasi, kiekviena rizikos grupėje esanti nėščioji turi tik du šansus užsiregistruoti būtinam tyrimui. Vieną penktadienį arba kitą penktadienį, nes kaip jau minėjau „tyrimo langas“ yra nuo 12 savaitės iki 13 savaitės +6 dienos“, – sakė moteris.

Pasak jos, vizitų nelieka pas visus galimus gydytojus ir visais laikais: „Nors mums tiko bet koks laikas, bet koks gydytojas. Tačiau, nors užsiregistruoti bandėme abu su vyru, nė vienam nepavyko... Kyla klausimas: kodėl negalima skirti nėščiosioms tiek talonų, kiek jų reikia? Kodėl apie mamas Lietuvoje pagalvojama tik tada, kai kuri nors nušoka nuo tilto?“ – emocingai kalbėjo kūdikio besilaukianti portalo pašnekovė.

Apie situaciją 15min klausė LSMUL Kauno klinikų. Jų atstovai patvirtino galiojančią tvarką. Tačiau pabrėžė, jog registracija vykdoma ne tik telefonu. Taip pat išskyrė ir problemą, dėl kurios galimai ir trūksta vizitų toms nėščiosioms, kurioms tokie tyrimai būtini.

Eilėse – ir tos pacientės, kurioms konsultacija nėra būtina

LSMUL Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas sako, kad šioje gydymo įstaigoje teikiama visapusė ambulatorinė ir stacionarinė sveikatos priežiūros pagalba nėščiosioms, gimdyvėms ir pagimdžiusioms moterims bei jų naujagimiams.

Kauno klinikų nuotr./prof. Mindaugas Kliučinskas
Kauno klinikų nuotr./prof. Mindaugas Kliučinskas

„Gimdyti į Kauno klinikas gali atvykti ir bus priimtos visos norinčios Lietuvos moterys prasidėjus gimdymui, nutekėjus vaisiaus vandenims. Ir tam nereikia jokio gydytojo siuntimo. Esant didelei rizikai bei sunkiai gretutinei patologijai, moterys dar iki gimdymo pradžios priimamos ir konsultuojamos, parenkant optimaliausią reikalingą ištyrimą ir stacionarizavimo laiką.

Kitaip nei gimdymui, konsultacijai Moterų konsultacijoje reikalingas nėščiąją prižiūrinčio gydytojo siuntimas. Nors siuntimas galioja 60 dienų, nėštumo metu konsultacijos turi įvykti per dvi–keturias savaites arba retais atvejais nedelsiant“, – kalbėjo medikas.

Pasak jo, Kauno klinikose nėščiosios registruojamos penktadieniais ne vėliau nei ateinančioms trims savaitėms, siekiant užtikrinti galimybę patekti toms nėščiosioms, kurioms reikalinga specializuota konsultacija.

„Tais atvejais, kai nėščiajai reikalinga skubi specialisto perinatologo ar genetiko konsultacija dėl įtarimų vaisiaus apsigimimų ar kitos rizikos, ją prižiūrintis gydytojas, turi galimybę pasinaudoti „žaliuoju koridoriumi“ ir suderinti pacientės skubų konsultavimą su mūsų klinikos specialistu. Telefono numeris skelbiamas LSMUL Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos tinklalapyje. Esant neatidėliotinos konsultacijos poreikiui, kiekviena nėščioji gali kreiptis į Skubios pagalbos skyrių iki 21 sav. ir 6 d. arba į Nėščiųjų priimamąjį nuo pilnų 22 nėštumo savaičių skubiai pagalbai“, – priminė prof. M.Kliučinskas.

Jo teigimu, dažnai moterys ieško kelių gydytojų nuomonių ir prašo šeimos gydytojų siuntimo mūsų specialistų konsultacijai nesant indikacijų, kas apsunkina galimybę patekti toms, kurioms tikrai reikia specializuotos konsultacijos.

„Tačiau net ir šiais atvejais galimybė patekti konsultacijai yra. Dar pasitaiko atvejų, kai nėščiosios užsiregistruoja konsultacijai ir neatvyksta, neatšaukusios konsultacijos laiko, taip sumažindamos prieinamumą kitoms. Vasaros metas, taip pat turi savo ypatumus. Nors dalis personalo atostogauja, siekiame sudaryti grafikus taip, kad galimybė patekti konsultacijai būtų kiekvieną dieną. Prieinamumas tyrimams gali sumažėti, jei nėščioji nori patekti pas konkretų gydytoją ir tik pas jį, o šis atostogauja ar dėl kitų priežasčių negali priimti visų norinčių. Šioje vietoje noriu patikinti, kad visi LSMUL Kauno klinikų Moterų konsultacijoje konsultuojantys perinatologai yra kompetentingi, sudėtingesnius ar neaiškius atvejus reguliariai aptariantys ir nuolatos tobulėjantys“, – pastebėjo gydytojas.

123RF.com nuotr./Embrionas
123RF.com nuotr./Embrionas

Kada nėštumo metu vaisiaus genetiniai tyrimai būtini?

Kauno klinikų doktorantas, gydytojas akušeris ginekologas Jonas Ulevičius priminė tvarką, kokie tyrimai ir kada nėštumo metu moterims rekomenduojami, taip pat kada genetiniai vaisiaus tyrimai yra būtini.

„Visoms nėščiosioms nėštumo metu turi būti atlikta 1-ojo (laikotarpyje 11 sav. ir 0 d. – 13 sav. ir 6 d.) ir 2-ojo (laikotarpyje 18–20 sav. ir 0 d.) nėštumo trečdalio ultragarsinė patikra. Šiuos specifinius UG tyrimus gali atlikti gydytojai akušeriai ginekologai (nepriklausomai nuo gydymo įstaigos), baigę specialius mokymus „Pirmojo nėštumo trečdalio vaisiaus ultragarsinio tyrimo kursas“ ir „Antrojo nėštumo trečdalio vaisiaus ultragarsinio tyrimo kursas“ bent kartą per 5 metus. Šių tyrimų metu nustatomas bei patikslinimas poreikis atlikti genetinius tyrimus.

Vadinamieji „genetiniai tyrimai“, o tiksliau „I nėštumo trimestro biocheminis nėščiosios kraujo serumo tyrimas (dvigubas testas)“ arba „II nėštumo trimestro biocheminis nėščiosios kraujo serumo tyrimas (trigubas testas)“ – Prenatalinė vaisaus chromosominių anomalijų patikra atliekama pacientėms, turinčioms indikacijų. Indikacijų sąrašas yra platus:

  • Moteris yra vyresnio amžiaus (35 ir daugiau metų gimdymo metu);
  • Biologinis vaisiaus tėvas yra vyresnio amžiaus (42 ir daugiau metų apvaisinimo metu);
  • Moteriai ankstesnių nėštumų metu buvo nustatyta vaisiaus chromosomų skaičiaus ar struktūros pokyčių;
  • Moteris yra pagimdžiusi vaiką, kuris serga chromosomine ar genų liga arba turi formavimosi ydų;
  • Bent vienas nėštumas moteriai buvo nutrauktas dėl vaisiaus formavimosi ydų;
  • Moteriai buvo du ir daugiau savaiminių persileidimų ar nesivystančio nėštumo atvejų;
  • Moteris arba biologinis vaisiaus tėvas serga paveldima liga ar turi įgimtą vystymosi patologiją, ar yra paveldimos ligos nešiotojai;
  • Moters pirmosios eilės giminaičiai (tėvai, broliai, seserys, vaikai) arba vyro (biologinio vaisiaus tėvo) pirmosios eilės giminaičiai serga paveldima liga arba turi įgimtą vystymosi patologiją;
  • Moteriai ar biologiniam vaisiaus tėvui nustatyti subalansuoti chromosomų persitvarkymai arba mozaikinis kariotipas;
  • Moteris, kuriai ultragarsinio tyrimo metu nustatyta vaisiaus ir (ar) nėštumo patologija arba chromosominės patologijos ultragarsinių žymenų;
  • Moters kraujo serume nustatyta biocheminių chromosominių ligų ar nervinio vamzdelio patologijos žymenų;
  • Moteris nėštumo metu persirgo arba serga infekcine liga (raudonuke, toksoplazmoze, citomegalo virusine infekcine ar kita liga) ar buvo paveikta žalingų cheminių ar fizinių veiksnių (radiacijos, chemoterapijos, aukštos temperatūros);
  • Moteris, kuri pastojo po pagalbinio apvaisinimo in vitro (mėgintuvėlyje) procedūros;
  • Biologiniai vaisiaus tėvai yra iki 3-ios eilės giminaičiai: pusbroliai, pusseserės, proseneliai, senelių broliai ir seserys.

Invaziniai chromosominių anomalijų diagnostikos tyrimai (choriono gaurelių biopsija 11–14 nėštumo sav. ar vaisiaus vandenų paėmimas ir tyrimas 15–18 nėštumo sav.) atliekami nustačius padidėjusią chromosominių anomalijų riziką (atlikus anksčiau minėtus testus ir/ar UG tyrimą), reikalingumą nustato genetikas“, – pasakojo gydytojas ginekologas J.Ulevičius.

Jis paaiškino, kad pacientės, kurios turi indikaciją atlikti prenatalinę vaisiaus chromosomų anomalijų patikrą ir jos pageidauja, turėtų būti siunčiamos į šias paslaugas teikiančias sveikatos priežiūros įstaigas gydytojo akušerio ginekologo ir pagal poreikį genetiko konsultacijai.

„Esant bet kuriai iš 14 aukščiau išvardintų indikacijų, nėščiosios, kurios pageidauja, gali būti siunčiamos tiesiai gydytojo genetiko konsultacijai. Tačiau šios konsultacijos metu taip pat turi būti atliekamas ir vaisiaus ultragarsinis tyrimas, nustatantis nėštumo trukmę ir chromosominės patologijos žymenis. Taigi, gydytojas genetikas be akušerio ginekologo konsultacijos apsieiti negali. Esant paryškintoms indikacijoms pakanka tik gydytojo akušerio ginekologo, besispecializuojančio perinatologijoje konsultacijos“, – sakė medikas.

Iki kada juos galima pasidaryti? „Kiekviena nėščioji apie Prenatalinę priežiūrą turi galimybę pasiskaityti Lietuvos akušerių ginekologų parengtoje metodikoje „Prenatalinė diagnostika“ visuomenei skirtoje dalyje (Informacija visuomenei), kuri lengvai pasiekiama SAM puslapyje.

Rizikos veiksnių vertinimas turi vykti pirmojo vizito pas šeimos gydytoją, akušerį ar gydytoją akušerį ginekologą metu. Jei taip įvyksta ir laiku sudaromas nėščiosios priežiūros planas, pacientės turi ne vieną bandymą (penktadienį) užsiregistruoti į Kauno klinikas UG tyrimui ar patikrai. Pacientė turi bent tris penktadienius, kai gali registruotis I nėštumo trečdalio UG tyrimui ir, esant būtinybei, dvigubo testo atlikimui bei tris penktadienius II nėštumo trečdalio UG tyrimui ir trigubo testo atlikimui, esant būtinybei. Kalbant apie trigubą testą, jis atliekamas nuo 15 iki 20 nėštumo sav. Taigi, laikotarpis užsiregistravimui labai platus. Būna, kad anksčiau prisiregistravusios moterys atšaukia vizitus ir atsiranda papildomai galimybė patekti. Tad nepavykus užsiregistruoti iš pirmo karto, būtina bandyti registruotis internetu e.sveikata.lt keletą kartų ar skambinti į Skambučių centrą (+370 37 703370). Išskirtiniais atvejais, esant didelei rizikai, veikia minėtas žaliasis koridorius, kuomet registruoja nėščiąją prižiūrintis medikas“, – pasakojo Kauno klinikose dirbantis gydytojas akušeris.

Kuriose gydymo įstaigose tokia paslauga teikiama?

Pacientėms, turinčioms siuntimą, ligonių kasų finansuojama Prenatalinė chromosominių anomalijų patikra atliekama III ar IIB lygio ambulatorines paslaugas teikiančiose gydymo įstaigose – LSMUL Kauno klinikų Moterų konsultacijoje ir VU Santaros klinikose bei antro B lygio paslaugas teikiančiose Šiaulių ligoninės ir Klaipėdos universitetinės ligoninių ambulatorijose.

„Pagal teikiamų paslaugų lygį, galėtų būti teikiamos ir LSMU Kauno ligoninės, Panevėžio ligoninės, Vilniaus Gimdymo namų bei Vilniaus miesto klinikinės ligoninės ambulatorinėse grandyse. Nesant indikacijų ar moterims pačioms pageidaujant, šios paslaugos teikiamos ir privačiame sektoriuje, kur tenka susimokėti“, – sakė prof. M.Kliučinskas ir priminė, kad akušerijoje kaip ir kitose sveikatos priežiūros srityse, nėščiosios gali rinktis gydymo įstaigą ir medicinos specialistą visoje Lietuvoje.

„Mūsų žiniomis, Kauno regione Valstybės finansuojamas aptariamas III lygio perinatologijos paslaugas teikia LSMUL Kauno klinikų specialistai“, – sakė medikas.

123RF.com nuotr./Ultragarso nuotrauka
123RF.com nuotr./Ultragarso nuotrauka

Pasak jo, minimi tyrimai turi labai aiškiai apibrėžtą nėštumo laikotarpį, kada turi būti atliekami. Jiems atlikti poreikis nustatomas pirmojo apsilankymo pas nėščiąją prižiūrintį specialistą metu. Todėl ilgesnė nei keturių savaičių eilė būtų beprasmė.

„Realiai mūsų ligoninėje eilė nėščiosioms ištyrimui nėra ilgesnė nei trys savaitės. Laiku nustačius riziką ir savalaikiai moterį nukreipus, tikrai yra visos sąlygos patekti specialisto konsultacijai. Dažnai stebime, kad nepavykus vienkartiniam bandymui registruotis internetu, moterys nebando skambinti Skambučių centro telefonu, kad paaiškinti situaciją, o lengviausiu būdu sako, kad neįmanoma. Kitos iš nežinojimo ar nenoro net nebando suprasti, kad tyrimų atlikimui turi keturias savaites ir skelbia paniką. Esame nusiteikę maksimaliai geranoriškai atliepti visų poreikius, kam yra nustatytos indikacijos liaudyje vadinamiems genetiniams tyrimams nėštumo metu atlikti“, – sakė jis ir kreipėsi į kolegas gydytojus ginekologus-akušerius:

„Labai kviečiu nėščiųjų priežiūrą vykdančius kolegas atsakingai vertinti situaciją ir laiku nustatyti riziką, pagrįsti būtinybę tyrimams. Kviečiu daugiau skirti laiko aiškinant nėščiosioms tyrimų tikslingumą, reikalingumą bei riziką. Esant indikacijoms perinatologo konsultacijai ir papildomiems tyrimams, paaiškinti kaip ir padėti moterims laiku prisiregistruoti. Esant neatidėliotiniems atvejams, pasinaudoti „žaliuoju koridoriumi“ ir registruoti moteris konsultacijai“, – sakė prof. M.Kliučinskas.

Pasak jo, kūdikio besilaukiančioms moterys, kurioms reikalingi „genetiniai tyrimai“, neturėtų nuleisti rankų, jei nepavyko užsiregistruoti konsultacijai iš pirmo karto:

„Labai svarbu atšaukti registraciją, jei žinote, kad nevyksite pas gydytoją. Kviečiu pasitikėti visais konsultuojančiais mūsų specialistais. Nepavykus savarankiškai užsiregistruoti, konsultuokitės su jus prižiūrinčiu specialistu patarimo ir pagalbos suderinti konsultaciją. Visapusis geranoriškumas, pozityvumas ir atsakingumas gali padėti išspręsti net ir sudėtingiausias situacijas“, – įsitikinęs Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas