Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaistininkė: iš pažiūros nekaltas mėšlungis gali siųsti žinią apie rimtus sveikatos sutrikimus

Pasaulyje vargu ar yra bent vienas žmogus, kuris nėra patyręs mėšlungio, kai staiga skausmingai susitraukia raumuo, dažniausiai – blauzdos. Sveikatai pavojaus tai nekelia, nes mėšlungis praeina savaime, tačiau neretai tai būna ženklas, kad organizmui stinga vienokių ar kitokių medžiagų.
Mėšlungis
Mėšlungis / 123RF.com nuotr.

Kaip „Gintarinės vaistinės“ pranešime žiniasklaidai sako vaistininkė Gabrielė Kripaitytė-Afanasjevienė, mėšlungio priežasčių gali būti labai daug, todėl nuspėti, dėl ko jis staiga užklumpa, kartais tiesiog neįmanoma.

„Dažniausiai mėšlungis gali kilti dėl mikroelementų – magnio, kalio, kalcio ar natrio – bei skysčių trūkumo, ypač kai lauke karštas oras, daug prakaituojama. Raumenys gali pradėti susitraukinėti ir vemiant, viduriuojant. Jei žmogus daug stovi, tuomet mėšlungis kyla dėl ilgalaikio raumenų nuovargio. Jį sukelti gali ir vaikščiojimas, intensyvus sportavimas, net ir kai kurie skysčius šalinantys medikamentai. Dar viena priežastis gali būti raumens sutrumpėjimas, išsivystantis avint aukštakulnius, ar tiesiog nepatogi avalynė“, – vardija vaistininkė.

Kaip atstatyti magnio trūkumą?

Vis dėlto dažniausia mėšlungio priežastis yra magnio trūkumas organizme. Šio elemento gausu kai kuriuose maisto produktuose – ruduosiuose ryžiuose, bananuose, avokaduose, lapiniuose žalumynuose, riešutuose ir netgi juodajame šokolade. Tačiau toks racionas tinka ar patinka ne visiems žmonėms.

Pranešimo aut. nuotr./„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Gabrielė Kripaitytė-Afanasjevienė
Pranešimo aut. nuotr./„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Gabrielė Kripaitytė-Afanasjevienė

Magnis reikalingas perduodant nervinius impulsus raumenų ląstelėms – jis kontroliuoja raumenų atsipalaidavimą ir kraujotaką, todėl yra gyvybiškai svarbus mikroelementas palaikyti normalų raumenų darbą.

„Suaugęs žmogus per parą turi gauti apie 300 mg magnio su maistu. Jei magnio turinčių produktų valgote mažai, reikėtų papildomai vartoti papildus ar nereceptinius vaistinius preparatus, kurių sudėtyje yra šio elemento. Vartoti rekomenduojama bent dvi savaites, geriausia – mėnesį. Per kelias dienas magnio trūkumo tikrai nepavyks atstatyti“, – įspėja G. Kripaitytė-Afanasjevienė.

Magnį geriausia gerti vakare, kadangi jis atpalaiduoja. Jam pasisavinti reikalingas vitaminas B6, kuris lengvina magnio patekimą iš skrandžio į kraują. O papildus, kurie savo sudėtyje turi B grupės vitaminų, geriausia gerti pirmoje dienos pusėje.

„Svarbi ir tinkamai parinkta dozė. Kai kuriems, atsižvelgiant į gyvenimo būdą, ją reikia didinti iki 400-500 mg per dieną. Daug dirbantiems, sportuojantiems ar tiesiog dažniau prakaituojantiems asmenims magnio preparatus vartoti 2-3 mėnesius kelis kartus per metus“, – aiškina vaistininkė.

Visgi pasitaiko, kad net ir vartojant tam tikros rūšies magnio papildus mėšlungis nedingsta, todėl labai svarbu pasikonsultuoti su vaistininku apie šių preparatų ypatumus, savo gretutines ligas, vartojamus vaistus.

Mėšlungį vaikams gali lemti ir augimo šuolis

Įprastai mėšlungis dažniau kamuoja vyresnio amžiaus žmones. Jis užklumpa sumažėjus raumenų masei, pablogėjus medžiagų įsisavinimui, turint gretutinių ligų ir vartojant vaistus.

123RF.com nuotr./Mėšlungis
123RF.com nuotr./Mėšlungis

O vaikams jis kyla dėl didelio augimo šuolio. Kai minkštieji audiniai, kaulai bei kojų kraujagyslės ir sausgyslės auga nevienoda sparta. Augančiam organizmui, kaip ir sportuojantiems ar dirbantiems fizinį darbą, reikalingas didesnis nei įprastai magnio kiekis.

Kaip elgtis ištikus mėšlungiui?

Ką daryti, kai staigiai raumenį sutraukia spazmai? Pirmiausia – stengtis jį ištempti. Pavyzdžiui, jei mėšlungis sutraukia blauzdos raumenį, reikia lenkti pėdą į save. Skausmui atlėgus galima koją pamasažuoti, netgi pašildyti vonioje. Vaistai šiuo atveju nereikalingi, tačiau derėtų susirūpinti, ar kūnui netrūksta skysčių bei elektrolitų.

Bene didžiausias pavojus kyla tuomet, kai mėšlungis sutraukia maudantis ar vairuojant. Pastaruoju atveju idealu rasti saugią vietą sustoti, kol skausmas praeis. Tuo metu esant vandenyje svarbiausia nepanikuoti, bandyti plaukti ant nugaros kranto link kaip įmanoma labiau ištempus spazmų užgultą raumenį.

Gali signalizuoti ir apie ligą

Vis dėlto kartais mėšlungis gali būti įspėjimas apie kitokias sveikatos problemas. Jei raumenų spazmai yra dažnai pasikartojantys, staigūs ir stiprūs, jie gali būti nulemti skydliaukės ar inkstų sutrikimų, venų varikozės, aterosklerozės, cukrinio diabeto.

„Norint išvengti pakartotinio mėšlungio, pirmiausia reikėtų vartoti pakankamai skysčių, ypatingai vasarą, kai daug prakaituojame, dirbame, aktyviai sportuojame. Labai patartina atlikti tempimo pratimus, mankštą prieš fizinį darbą ar kitą aktyvią veiklą. Tačiau būna, kad mėšlungis kartojasi vis dažniau ir skausmingiau, o kartu su skausmu pasireiškia tinimas, paraudimas, odos pakitimai, raumenų silpnumas, kartais pakyla temperatūra ar ima skaudėti galvą. Tokiu atveju jau reikėtų medikų konsultacijų“, – įspėja vaistininkė G. Kripaitytė-Afanasjevienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas