Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaistininkė pataria: ką daryti, kad organizmas geriau pasisavintų vitaminus?

Net ir laikantis subalansuotos mitybos, kartais žmonėms vis tiek gali trūkti tam tikrų vitaminų ar mineralų. „Eurovaistinės“ pranešime žiniasklaidai vaistininkė Jelena Deksnienė pataria, kaip teisingai vartoti vitaminus, kad mūsų organizmas pakankamai jų pasisavintų.
Vitaminai
Vitaminai / Shutterstock nuotr.

Kaip grupuojami vitaminai?

„Atkreipkite dėmesį į tai, kada ir kaip vitaminai ar mineralai vartojami. Pavyzdžiui, valgio metu arba prieš valgį, ryte ar vakare, o jeigu sportuojate – prieš ar po treniruotės. Laikas ir aplinkybės, kaip vartojate vitaminus ir mineralus, yra labai svarbūs ne tik dėl medžiagų efektyvumo, bet ir dėl jų vartojimo saugumo. Kai kurie vitaminai ir mineralai yra kontraindikuotini esant tam tikriems sveikatos sutrikimams ir gali nesuderėti su kai kuriais vaistais“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

Pranešimo aut. nuotr./Vaistininkė Jelena Deksnienė
Pranešimo aut. nuotr./Vaistininkė Jelena Deksnienė

Vaistininkė sako, kad riebaluose tirpūs vitaminai bus daug geriau pasisavinami, jeigu juos vartodami suvalgysite maisto su šiek tiek riebalų. Tačiau riebalų neturi būti per daug, nes tuomet gali sutrikti vandenyje tirpių vitaminų įsisavinimas.

Ji įvardija, kad vandenyje tirpūs yra B grupės vitaminai bei vitaminas C. O riebaluose tirpūs – vitaminai A, D, E ir K.

Pataria, ko nevartoti kartu su vitaminais

„Kava savyje turi daug taninų ir kofeino, kurie gali sumažinti tam tikrų vitaminų, ypač B grupės vitaminų, ir mineralų, tokių kaip geležis, įsisavinimą. Žalioji arbata savo sudėtyje turi polifenolių, kurie taip pat gali sumažinti geležies absorbciją. Lygiai taip pat patariama daryti pertrauką tarp vartojamų maisto papildų ir pieno produktų, nes juose esantis kalcis gali trukdyti pasisavinti reikalingus vitaminus. Be to, apelsinų ir greipfrutų sultys gali pakeisti vitaminų ir vaistų metabolizmą, skilimą, ir taip sumažinti jų efektyvumą“, – pasakoja J. Deksnienė.

Vaistininkė pataria šių produktų vengti bent 1-2 valandas prieš ir po vitaminų vartojimo.

Liposominių maisto papildų nauda

Norint užtikrinti geresnį naudingųjų medžiagų įsisavinimą, patariama ieškoti liposominių maisto papildų. Vaistininkė paaiškina, kokios jų pagrindinės savybės:

„Liposominiai vitaminai yra sukurti tam, kad padėtų organizmui gauti kuo daugiau naudingų medžiagų. Jie yra įvilkti į mikroskopines kapsules, kurios yra mažesnės už mūsų ląsteles. Šios kapsulės, vadinamos liposomomis, yra pagamintos iš natūralių fosfolipidų, kurie padeda apsaugoti vitaminus ir užtikrina, kad jie lengviau pasiektų organizmo ląsteles bei būtų geriau įsisavinami“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas