Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vien ekranų ribojimas nepadės: gydytoja paaiškino, kas lemia akių sveikatą

Šiuolaikinio gyvenimo būdo keliamas stresas ir intensyvus ekranų naudojimas vis dažniau sukelia akių problemas. Visgi, tinkama akių priežiūra ir profilaktika, anot gydytojos okulistės Irenos Bušauskienės, gali padėti apsisaugoti nuo nemalonių simptomų ir išvengti su rega susijusių problemų.
Akių uždegimas
Akių uždegimas / Shutterstock nuotr.

Kasdieniai iššūkiai akims

Anot gydytojos oftolmologės I.Bušauskienės, daugelis nė nesusimasto kiek neigiamai mūsų akis veikiančių faktorių mus kasdien supa: „Intensyvūs saulės spinduliai, ryški dienos šviesa, ilgalaikis išmaniųjų telefonų ir kompiuterių naudojimas bei ilgas buvimas uždarose patalpose neigiamai veikia mūsų regą.”

Ji taip pat priduria, kad įtampa, poilsio trūkumas ir netinkama mityba, gali sukelti akių nuovargį, sudirginimą ir kitus regos sutrikimus.

123RF.com nuotr./Moteris su saulės akiniais
123RF.com nuotr./Moteris su saulės akiniais

Gydytoja atkreipia dėmesį ir į vasariško rudens malonumus – maudynes jūroje ir baseine. Visgi, anot jos, sūraus ir chloruoto vandens kontakto su akimis rekomenduojama vengti.

„Sūraus arba chloruoto vandens sąveika su akimis gali sukelti akių dirginimą, nes sūrus ar chloruotas vanduo pažeidžia natūralią akių apsaugą – ašarų plėvelę. Tai gali lemti diskomfortą, sausumą, paraudimą ir net akių uždegimą. Tad plaukiodami baseine ar jūroje, kad išvengtumėte akių sudirginimo ar uždegimo, visada rekomenduojama naudoti specialius apsauginius akinius”, – pažymi ji ir priduria, kad pajutus nemalonius simptomus, svarbu laiku susirūpinti gydymo būdais, vieni jų – homeopatinių preparatų naudojimas.

Kodėl akių sveikatai svarbi mityba?

Pasak I.Bušauskienės, norint išlaikyti sveikas akis, į savo mitybą rekomenduojama įtraukti įvairius antioksidantus ir maistingas medžiagas.

„Be tradiciškai žinomų morkų, akims naudingos ir daržovės, tokios kaip lapiniai kopūstai, špinatai, brokoliai, bei produktai, turintys omega 3 riebalų rūgščių, kaip žuvis ir riešutai. Taip pat į mitybą įtraukti citrusinius vaisius, kaip apelsinai, greipfrutai, citrinos. Tai yra puikūs vitamino C šaltiniai. Vitaminas C yra antioksidantas, padedantis išlaikyti akių sveikatą ir apsaugoti akis nuo kataraktos. Tuo tarpu kiaušiniai yra puikus liuteino, zeaksantino, vitamino A ir cinko šaltinis, kuris padeda apsaugoti akis nuo įvairių su amžiumi susijusių akių ligų”, – sako gydytoja.

Shutterstock nuotr./Akių patikra
Shutterstock nuotr./Akių patikra

Reguliarūs akių patikrinimai būtini

Gydytoja oftolmologė pažymi, kad rūpindamiesi savo akimis ir laiku atliekant akių patikras, galima išvengti daugelio regos sutrikimų ir ilgiau mėgautis geru regėjimu.

Vienas geriausių būdų pasirūpinti savo akių sveikata – reguliarios akių patikros. Naujagimiams akių patikra atliekama dar gimdymo namuose, o tolimesni vizitai pas oftalmologą turėtų vykti tam tikrais gyvenimo tarpsniais: sulaukus 1 metų, 3 metų ir prieš pradedant lankyti mokyklą. Suaugusiems žmonėms rekomenduojama akis tikrintis kas vienerius ar dvejus metus, o vyresniems nei 40 metų – kartą per metus.

Gana dažnas susiduria su akių dirglumu. I.Bušauskienės teigimu, pajutus akių dirginimą, ašarojimą ar susidūrus su vokų kraštų uždegimu, rekomenduojama nepulti naudoti receptinių vaistų. Vaistinėje galima paieškoti preparatų, kurie savo sudėtyje neturi konservantų, todėl nesukelia papildomo akių dirginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas