Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kreiva nosies pertvara – daugiau nei estetinė problema: pasibaigti gali ir širdies ligomis

Nors daugelis mano, kad kreiva nosies pertvara yra tik estetinė problema, iš tikrųjų ji gali reikšmingai paveikti ir kvėpavimo funkciją. Nosies pertvara blokuojanti nosies landas gali sukelti kvėpavimo sunkumų, nuolatinį nuovargį, miego sutrikimus ir netgi padidinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką, rašoma „Nordclinic“ pranešime žiniasklaidai.
Gydytojas otorinolaringologas Gytis Baranauskas
Gydytojas otorinolaringologas Gytis Baranauskas / Pranešimo aut. nuotr.

Nosies pertvaros iškrypimas, dar vadinamas deviacija, yra dažna problema, su kuria susiduria daugybė žmonių visame pasaulyje. Tyrimai rodo, kad apie 80 proc. žmonių turi tam tikro laipsnio nosies pertvaros iškrypimą. Neretai šis sutrikimas gali ženkliai paveikti gyvenimo kokybę, sukeldamas įvairius sveikatos sutrikimus.

Gydytojas otorinolaringologas Gytis Baranauskas pastebi, kad dauguma pacientų ignoruoja kreivos nosies pertvaros sukeliamus kvėpavimo sunkumus ar atidėlioja jų gydymą, manydami, jog tai laikini nepatogumai.

„Kvėpavimo problemos gali sukelti ilgalaikį diskomfortą ir sveikatos sutrikimus: lėtinį nuovargį dėl nepakankamo deguonies pasisavinimo, miego sutrikimus, kurie savo ruožtu gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas. Kvėpuojant per burną, džiūsta gleivinės, o tai gali sukelti dantų problemas ir net kognityvinių funkcijų sutrikimus“, – aiškina gydytojas.

Jis taip pat pabrėžia, kad vaikams, turintiems apsunkintą kvėpavimą pro nosį, gali vystytis netaisyklingas sąkandis.

Dažniausios atidėliojimo priežastys – baimė ir informacijos stoka

Gydytojo G. Baranausko teigimu, pacientai dažnai jaučia nerimą dėl estetinių pokyčių ar galimų komplikacijų po nosies formos korekcijos operacijos (rinoplastikos). „Žmonės bijo, kad po operacijos jų veidas neatrodys natūraliai, jie bus nebepanašūs į save, tačiau šios baimės dažniausiai nepagrįstos“, – sako gydytojas.

„Tinkamai atlikta rinoplastika pagerina veido estetinį vaizdą, suteikdama jam proporcingesnę išvaizdą, – pažymi G. Baranauskas. – Nors ši operacija dažnai siejama su estetiniais pokyčiais, tačiau tinkamai atlikta operacija taip pat gali ir pagerinti kvėpavimo funkciją. Pacientai po operacijos dažniausiai džiaugiasi ne tik geresniu kvėpavimu, bet ir kokybiškesniu miegu. Vis dėlto, svarbu pasirinkti kvalifikuotą chirurgą, kuris padėtų susidėlioti realius lūkesčius ir detaliai paaiškintų, kokie rezultatai pasiekiami bei padėtų pasiruošti pooperaciniam laikotarpiui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas