Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesiseka sudeginti riebalų sportu? Chirurgai įspėja – neinvazinės procedūros taip pat nepadės

Masažai, kūno įvyniojimai ir panašios priemonės, siūlančios greitą ir efektyvų riebalų šalinimą, deja, veiksmingos mažai. Chirurgų teigimu, nei kūno vietų šildymas, nei masažai riebalų nesuskaido, o kartais gali ir pakenkti, rašoma chirurgijos klinikos „Nordclinic“ pranešime žiniasklaidai.
Ruošiamasi riebalų nusiurbimo operacijai
Ruošiamasi riebalų nusiurbimo operacijai / 123RF.com nuotr.

Besilepinant kaip niekad vasariškais orais, ne vienai moteriai norisi jaustis gerai savo kūne. Tačiau net intensyviai sportuojant ir sveikai maitinantis, riebalų sankaupas pašalinti pavyksta ne visuomet. Grožio paslaugų rinkoje greitų sprendimų atsikratyti nenorimais riebalais daug: masažai, celiulito mažinimo aparatai, kūno įvyniojimai, kraujo cirkuliaciją skatinančios priemonės ir kiti.

Deja, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai dr. Gediminas Samulėnas ir Mantas Kievišas įspėja: tokios greitos riebalų naikinimo procedūros neretai – tik pinigų ir laiko švaistymas.

Anot gydytojų, neinvazinės procedūros, pavyzdžiui, kūno įvyniojimai, absoliučiai nėra veiksmingos. Nors iš pirmo žvilgsnio tokios procedūros atrodo saugios, jei jos neatliekamos tinkamai, gali sudirginti odą arba net sukelti traumas.

„Prakaitavimas arba lokalus šildymas nesudegina riebalų, kadangi riebalai yra sudėtingai metabolizuojami. Kūno įvyniojimai gali tik laikinai pašalinti skysčius, o ne riebalų ląsteles. Tuo tarpu skysčiai netrukus vėl susikaups. Norint efektyviai suskaidyti riebalus, reikia intensyvaus fizinio krūvio, tinkamos mitybos arba specifinių injekcijų ar operacijų“, – papildo M. Kievišas.

Masažai gali pagerinti kraujotaką ir pašalinti skysčius, susikaupusius audiniuose, tačiau riebalų ląstelių nepašalina, tad šis sprendimas gali turėti tik trumpalaikį efektą. Celiulito mažinimo aparatai, kurie naudoja vibracijas, šviesą ar šilumą, labiau orientuoti į odos būklės gerinimą ir riebalų ląstelių nepaveikia. Kraujo cirkuliaciją skatinančios priemonės taip pat daugiausia pagerina tik odos išvaizdą, o tiesioginio ryšio tarp kraujotakos ir riebalų ląstelių naikinimo nenustatyta.

Shutterstock nuotr./Celiulitas
Shutterstock nuotr./Celiulitas

Skirtingos liposukcijos nevienodai veiksmingos

Liposukcija yra vienas iš būdų, padedantis susidoroti su nepageidaujamais riebalais efektyviau, kadangi fiziškai pašalinamos jų sankaupos iš specifinių kūno vietų, kurių nepaveikia kitos procedūros. Procedūra dažniausiai atliekama liemens ribose, t.y. juosmenyje, viršutinėje nugaros dalyje, kartais pilve. Kitos gana populiarios liposukcijos zonos yra pasmakrė, žastai, šlaunys, vidinės kelių dalys.

Riebalų ląstelės pašalinamos visam laikui, todėl net jei vėliau priaugama svorio, riebalai tolygiau pasiskirsto kūne. Priešingai nei neinvazinės procedūros, kurios efektą suteikia tik jas nuolat kartojant, jei po liposukcijos toliau praktikuojama sveika gyvensena ir mityba, rezultatai būna ilgalaikiai. Praėjusiais metais, JAV ši procedūra buvo pati populiariausia, Lietuvoje jos paklausa taip pat didelė.

Chirurgų teigimu, nors chirurginis riebalų šalinimas yra veiksmingas būdas pašalinti užsispyrusias riebalų sankaupas, skirtingos jo rūšys duoda nevienodus rezultatus. Pavyzdžiui, lazerinė lipolizė tiesiogiai termiškai sunaikina riebalus, tačiau ši procedūra suteikia tik nežymius pokyčius ir dažniausiai sukelia intensyvesnį operuotos srities randėjimą, o tai gali lemti odos reljefo netolygumus, pvz., grublėtumą.

„Įprasta liposukcija, kurios metu pašalinamos įvairiose kūno vietose susidariusios riebalų sankaupos, yra itin veiksminga. Po jos, riebalų ląstelės neatsinaujina, todėl ir efektas yra ilgalaikis. Tai ypač aktualu moterims, kurios nori pašalinti riebalų sankaupas išorinėse šlaunų dalyse, kadangi jų dažnai itin sunku atsikratyti savarankiškai. Tačiau reikia nepamiršti, kad tai, vis tik, chirurginė procedūra, kuri gali turėti savų rizikų“, – teigia plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. G. Samulėnas.

Šalinant riebalus iš jautresnių kūno vietų, tokių kaip veidas ar kaklo zona, arba siekiant paryškinti liemens raumenų kontūrus dažnai pritaikomos papildomos technologijos. „Vaser“ tipo liposukcijos metu naudojamas ultragarsas padeda suskaidyti riebalus dar prieš juos nusiurbiant, kas padeda sukurti raumenų kontūrus atitinkančias formas, sumažinant odos nelygumų rizikas. Po procedūros lieka mažiau mėlynių bei mažesnis tinimas. Yra ir po liposukcijos odos susitraukimą skatinančių priemonių, pvz., vadinamoji „J-plazma“ (helio dujų pagalba atšaldytas elektros srautas), kuris padeda pastangrinti odą, kad po riebalų nusiurbimo ji mažiau suglebtų.

123RF.com nuotr./Pasiruošimas plastinei operacijai
123RF.com nuotr./Pasiruošimas plastinei operacijai

Siekiant atsikratyti riebalų keletoje kūno vietų vienu metu, galima pasidomėti 360° liposukcija. Kitaip nei įprastas riebalų nusiurbimas, per vieną procedūrą nusiurbiami riebalai pilvo, liemens, nugaros srityse, o kūno kontūrų balansas lieka geresnis.

Riebalų nusiurbimas nelygu svorio metimui

Vis dėlto, abu chirurgai pabrėžia: riebalų nusiurbimas nėra rekomenduojamas kaip svorio metimo priemonė. Antsvorį mažinti reikėtų sportu, sveika dieta arba bariatrinės operacijos dėka.

M. Kievišas taip pat atkreipia dėmesį, kad neretai žmonės, ypač po nėštumo ar svorio metimo, maišo riebalų sankaupas ir odos perteklių. Turint odos perteklių, riebalų nusiurbimas nepadės, jį reikia pašalinti chirurgiškai.

„Jei perteklinės odos yra minimaliai, galima taikyti ir riebalų nusiurbimą, tačiau laisvą odą vis tiek teks šalinti. Tačiau jei perteklinės odos daug, riebalų nusiurbimas gali tik pakenkti – liks netolygus paviršius. Todėl labai svarbu konsultuotis su keletu chirurgų ir atrasti tinkamiausią sprendimą“, – sako chirurgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito