Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po „vampyriškos veido procedūros“ – ŽIV diagnozė

Posakis „grožis reikalauja aukų“ trims moterims JAV išsipildė tikrąja tų žodžių prasme. Neseniai paskelbta ataskaita apie moteris, kurios užsikrėtė ŽIV po „vampyro veido procedūros“. Tai sukėlė klausimų dėl kai kurių kosmetinių procedūrų saugumo, rašo BBC.
Nors „vampyro veido procedūra“ skausminga, JAV ji labai populiari
Nors „vampyro veido procedūra“ skausminga, JAV ji labai populiari / „Instagram“ / Unsplash nuotr. / 15min koliažas

Teigiama, kad 2018 m. mažiausiai trys moterys užsikrėtė Naujosios Meksikos SPA centre. Tai pirmieji JAV užfiksuoti ŽIV perdavimo atvejai, susiję su kosmetine procedūra.

Tačiau kas tiksliai yra „vampyro veido procedūra“, kaip moterys po jos užsikrėtė ŽIV ir ką žmonės gali padaryti, kad apsisaugotų nuo infekcijos, kai jiems atliekamos kosmetinės procedūros?

BBC pateikia informaciją apie tai, ką žinome ir ką rekomenduoja ekspertai.

Kas yra „vampyro veido procedūra“?

Šis terminas vartojamas, kalbant apie veido procedūras su trombocitais praturtinta plazma (PRP).

Jo metu paimamas paciento kraujas ir centrifuga atskiriama trombocitų turtinga plazma. Po to plazma mažomis adatėlėmis suleidžiama atgal į veidą.

Teigiama, kad ši procedūra padeda atkurti odos barjerą, skatindama naujo kolageno ir elastino gamybą, todėl gali sumažėti raukšlių ir randų po spuogų atsiradimas.

Ši procedūra taikoma jau kurį laiką – 2013 m. realybės šou žvaigždė Kim Kardashian pasidalijo asmenuke po procedūros, kurioje jos veidas atrodė kruvinas.

Po kelerių metų nuomonės formuotoja K.Kardashian pareiškė, kad daugiau nebesidarys šios procedūros, savo interneto svetainėje rašydama, kad ji man buvo „tikrai šiurkšti ir skausminga“.

Remiantis paslaugų teikėjų internete pateiktais skaičiavimais, toks veido odos „gydymas“ gali kainuoti nuo 1 000 iki 2 000 JAV dolerių, jei procedūra atliekama licencijuotame medicinos SPA centre.

Shutterstock nuotr./ŽIV
Shutterstock nuotr./ŽIV

Kaip moterys JAV užsikrėtė ŽIV?

2018 m. vasarą JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras sužinojo apie 40-50 metų amžiaus amerikietę, kurios ŽIV testas buvo teigiamas. Tyrimą moteris pasidarė po kelionės užsienyje.

Moteris pranešė, kad anksčiau nevartojo švirkščiamųjų narkotikų ir neseniai jai nebuvo atliktas kraujo perpylimas, be to, pastaruoju metu ji neturėjo lytinių santykių su niekuo kitu, išskyrus dabartinį partnerį.

Visuomenės sveikatos specialistus ji taip pat informavo, kad tais pačiais metais Naujosios Meksikos SPA centre jai buvo atliktas „vampyriškas veido masažas“.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad SPA centras, kuriame buvo teikiamos ir kitos injekcijų paslaugos, įskaitant botoksą, neturėjo licencijos ir jame buvo taikoma „daug nesaugių infekcijų kontrolės metodų“.

Tarp jų buvo „nepaženklinti kraujo ir medicininių injekcijų mėgintuvėliai“, laikyti virtuvės šaldytuve šalia maisto, taip pat „nesuvynioti švirkštai“, išmėtyti stalčiuose ir ant prekystalių.

Kai kurie kraujo mėgintuvėliai taip pat turėjo pakartotinio naudojimo požymių.

Tyrimo metu nustatytas bent vienas šio centro klientas, kurio ŽIV testas prieš apsilankymą SPA centre buvo teigiamas.

Vėliau sveikatos agentūra susiejo SPA centrą su penkiais ŽIV atvejais, įskaitant keturias moteris, kurioms visoms 2018 m. gegužės-rugsėjo mėn. buvo atliktos „vampyriškos veido procedūros“, ir vyrą, kuris turėjo lytinių santykių su viena iš šių moterų.

Vėlyva ŽIV infekcijos stadija vyrui ir moteriai, su kuriais buvo užmegzti santykiai, rodo, kad jie užsikrėtė šia liga prieš veido procedūrą, sakė Ligų kontrolės ir prevencijos centro specialistai.

2018 m. pabaigoje šis SPA buvo priverstas užsidaryti, o jo buvusi savininkė, 62 metų Maria de Lourdes Ramos De Ruiz, atlieka trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę. 2022 m. ji prisipažino kalta dėl vertimosi medicinos praktika, neturint licencijos.

Ar tokios kosmetinės procedūros yra saugios?

Paskelbta šimtai medicininių mokslinių tyrimų ir bandymų, kurie rodo, kad šios procedūros yra veiksmingos kai kurioms sporto traumoms, spuogams, egzemai ir kitoms odos ligoms gydyti.

Amerikos dermatologijos akademijos asociacija teigia, kad pati procedūra, kai ji atliekama teisingai, yra saugi. Nurodoma, kad po procedūros gali šiek tiek skaudėti, atsirasti mėlynių ir patinimų. Tačiau šie požymiai paprastai išnyksta per kelias dienas.

Didžiausia rizika kyla dėl to, kaip gydymo įstaiga laiko naudojamą kraują.

„Labai svarbu, kad iš jūsų kūno paimtas kraujas būtų sterilus. Priešingu atveju galite užsikrėsti infekcija“, – teigia asociacija.

Taip pat svarbu įsitikinti, kad atgal švirkščiamas kraujas priklauso klientui, o ne kam nors kitam, nes priešingu atveju recipientas gali labai susirgti.

Ekspertai teigia, kad norintieji pasidaryti kosmetines procedūras turėtų iš anksto ištirti paslaugų teikėją ir įsitikinti, kad įstaiga turi licenciją. Jie taip pat turėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip darbuotojai elgiasi su medicinine įranga, pavyzdžiui, adatomis.

„Vampyriškos veido procedūros“ nėra vienintelė kosmetinė procedūra, kuri pastaruoju metu pateko į žiniasklaidos antraštes dėl sąsajų su sunkiomis ligomis.

Praėjusią savaitę JAV sveikatos apsaugos pareigūnai įspėjo apie botulizmo protrūkį, siejamą su padirbtu botoksu, nuo kurio 11 JAV valstijų susirgo 22 žmonės (kai kurie iš jų buvo paguldyti į ligoninę), rašo BBC.

Unsplash nuotr./Invazinės grožio procedūros – medicinos sritis, tad jas atlikti gali ne visi specialistai
Unsplash nuotr./Invazinės grožio procedūros – medicinos sritis, tad jas atlikti gali ne visi specialistai

Primena, kas gali atlikti invazines grožio procedūras Lietuvoje

Lietuvoje pastaraisiais metais taip pat netrūksta skundų dėl nekokybiškai atliekamų estetinės kosmetologijos procedūrų.

Vartotojams primenama, kad, nepaisant teisinio estetinės medicinos paslaugų reglamentavimo (tai numato Europos standartas EN 16844:2017+A2:2019), dalis kosmetikų (kosmetologų), grožio kabinetų specialistų ar mezoterapeutais save vadinančių slaugytojų, imituodami gydymo įstaigų veiklą, atlieka procedūras, kurias daryti gali tik medicininį išsilavinimą ir licenziją turintys specialistai.

Svarbu žinoti, kad ilgai išliekančias medicinos priemonių injekcijas veido ir kūno kontūrams formuoti, taip pat ir kraujo komponentų injekcijas bei kitas invazines grožio procedūras galima atlikti ne visuose įstaigose.

Pabrėžtina, kad tai yra medicinos sritis, todėl bet kurios kitos kvalifikacijos grožio specialistams šias procedūras Lietuvoje atlikti draudžiama. Grožio specialistai (kirpėjai, manikiūro meistrai ar kosmetikai / kosmetologai ir kt) gali teikti ir teikia neinvazines grožio paslaugas, procedūros dažnai atliekamos grožio salonuose. O medicinos paslaugos grožio salonuose negali būti teikiamos, jos gali būti teikiamos tik medicinos įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito