Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Vaistininkės atskleidė visas hialurono naudas – turėtų išbandyti kiekvienas

Daugelis esame girdėję apie hialurono naudą odai, tačiau ar iš tiesų žinome, kaip jį teisingai reikėtų įtraukti į kasdienę rutiną?
Moteris rūpinasi veido oda
Moteris rūpinasi veido oda / 123RF.com nuotr.

Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Jurgita Jankauskienė ir Justina Metlovienė atskleidžia, kiek ir kokia forma reikia hialurono žmogaus odai bei kaip užsitikrinti reikiamą jo kiekį kasdienybėje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kam mums reikia hialurono?

Vaistininkė J. Metlovienė pasakoja, kad hialurono rūgštis yra natūrali medžiaga, pasižyminti savybėmis pritraukti ir sulaikyti didelį vandens kiekį. Hialurono molekulė gali sugerti net iki 1000 kartų daugiau vandens, nei sveria pati, tad tai padeda palaikyti odos drėgmę, elastingumą ir stangrumą. Dėl šių priežasčių, hialurono rūgštis yra natūraliai labai vertinama kosmetikos ir dermatologijos industrijose.

„Giliai sudrėkinta oda būna lygesnė, elastingesnė, mažiau linkusi raukšlėtis ir sausėti. Negana to, hialurono rūgštis yra svarbi kolageno, dar vieno svarbaus odai komponento, gamybai ir netgi pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios padeda sumažinti bendrą odos sudirginimą ir pagreitina kokybišką atsinaujinimą.

Kitaip tariant, kuo daugiau hialurono rūgšties mes turime, tuo jaunatviškiau atrodome, oda greičiau gyja po įvairių sužeidimų bei operacijų ir būna atsparesnė aplinkos poveikiui“, – sako vaistininkė.

123RF.com nuotr./Moteris rūpinasi veido oda
123RF.com nuotr./Moteris rūpinasi veido oda

Jai antrina ir J. Jankauskienė, sakydama, kad hialurono rūgštį natūraliai gamina pats žmogaus organizmas, tačiau amžėjimas lemia jos laipsnišką mažėjimą. Todėl oda senstant tampa grubesnė, raukšlėjasi, sausėja, lėčiau gyja po įvairių traumų.

Norint išsaugoti odos drėgmės balansą, būtina derinti atitinkamas kosmetikos priemones su maisto produktais bei papildais.

Hialuronas kosmetikos pasaulyje

Anot J. Jankauskienės, ši rūgštis ne veltui atsirado kosmetikoje – pastebėta, kad hialurono priemonės labai retai sukelia alergines reakcijas, tinka visų tipų odai, įskaitant net ir jautrią ar linkusią į aknę, o rezultatai būna pastebimi per trumpą laiką.

„Renkantis kosmetikos priemones su hialurono rūgštimi, svarbu atkreipti dėmesį į jos koncentraciją ir produktų formulę, kad gautumėte maksimalią naudą.

Kasdien naudojamuose serumuose bei kremuose dažniausiai vyrauja nuo 0,5 proc. iki 2 proc. hialurono – kuo didesnė koncentracija, tuo oda labiau drėkinama, sukuriamas komforto jausmas. Štai naudojant veido tonikus, hialurono koncentracija juose būna vos iki 0,1 proc., tačiau ši priemonė tarsi paruošia odą kitiems intensyvesniems drėkinimo žingsniams.

123RF.com nuotr./Kremas
123RF.com nuotr./Kremas

Hialuronas, dažnai žymimas kaip hialurono rūgšties druska (angl. sodium hyaluronate), turėtų būti naudojamas ant drėgnos odos, sudrėkintos toniku ar vandeniu. Renkantis serumą bei kremą, juose reikėtų ieškoti tokių veikliųjų medžiagų kaip glicerinas, keramidai, vitaminas C, peptidai ar niacinamidas. Jie tarsi padeda užrakinti drėgmę odoje“, – paaiškina J. Jankauskienė.

Kasdieniai įpročiai – svarbi dalis

Vaistininkė J. Metlovienė pasakoja, kad hialurono svarbu gauti ne tik naudojant juo praturtintas kosmetikos priemones, bet ir stiprinant vidines organizmo atsargas.

Hialurono rūgšties natūraliai galima gauti valgant ilgai virtos mėsos ir kaulų sultinį, sojų produktus, šaknines daržoves, tokias kaip paprastosios ir saldžiosios bulvės, burokėlius ir ridikus, citrusinius vaisius: apelsinus, greipfrutus ar citrinas. Fermentuoti pieno produktai, tokie kaip jogurtas ar kefyras, gali padėti organizmui geriau pasisavinti hialurono rūgštį ir skatinti jos gamybą, tačiau labai svarbu vartoti ir pakankamai vandens.

„Tiems, kurių kasdienis ritmas yra labai greitas, gali būti sunku vartoti pakankamai hialiurono gamybą skatinančių maisto produktų, todėl dėmesys neretai nukrypsta į atitinkamus maisto papildus. Hialurono maisto papildai dažniau traktuojami kaip pagalba sąnariams, tačiau gali turėti naudos ir odai, nes pagrindinė veiklioji medžiaga yra ta pati – hialurono rūgštis.

Tačiau svarbu žinoti, kad papildai, skirti sąnariams, gali turėti didesnes šios rūgšties dozes bei papildomų ingredientų, tokių kaip gliukozaminas ar chondroitinas. Taip pat sąnariams skirtas hialuronas dažnai būna didesnės molekulinės masės.

Vida Press nuotr./Vyras kremu tepasi veidą
Vida Press nuotr./Vyras kremu tepasi veidą

Visgi yra hialurono maisto papildų, skirtų konkrečiai odai, juose haliurono rūštis yra mažesnės molekulinės masės, tad ji greičiau pasisavinama. Taigi norint pagerinti odos būklę, labiau rekomenduojama rinktis papildus, sukurtus specialiai odai. Tokie papildai dažnai turi mažesnes hialurono rūgšties dozes ir papildomų ingredientų, skirtų odos sveikatai, pavyzdžiui, vitaminų, antioksidantų ir kolageno“, – detalizuoja vaistininkė J. Metlovienė.

Jai pritaria ir kolegė vaistininkė J. Jankauskienė sakydama, kad hialurono rūgštis yra veiksmingas ingredientas, naudingas įvairiose odos priežiūros priemonėse ar maisto papilduose tiek moterims, tiek vyrams.

Svarbu tikslingai pasirinkti priemones, kurios atitinka turimą odos tipą ir specifinius poreikius. Pavyzdžiui, moterims dažnai reikalingos priemonės, kurios sprendžia amžėjimo problemas, o vyrams gali būti naudingos priemonės, kurios mažina skutimosi sukeltą sudirginimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius