Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vasaros pabaigoje plaukai slenka kuokštais? Štai, ką darote netinkamai

​​​​​​​Plaukų slinkimas – tai problema, su kuria daugelis žmonių susiduria būtent vasaros pabaigoje. Nors plaukų slinkimas gali ne juokais išgąsdinti, „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė tvirtina, kad dažnai šiuo sezonu plaukų slinkimas yra natūralus procesas. Visgi, pranešime žiniasklaidai ji pataria, kaip keičiantis sezonui reikėtų prižiūrėti plaukus, kad jie ne tik mažiau slinktų, bet ir greičiau ataugtų.
Slenkantys plaukai
Slenkantys plaukai / Shutterstock nuotr.

Kodėl vasaros pabaigoje plaukai labiau slenka?

Vasaros pabaigoje žmonės gali pastebėti sustiprėjusį plaukų slinkimą. Anot vaistininkės, tai gali nulemti sezoniniai pokyčiai bei natūralus plaukų augimo ciklas.

„Plaukų augimo ciklas yra skirstomas į kelias skirtingas fazes: anageno (augimo), katageno (pereinamoji) ir telogeno (ramybės) fazės. Vasaros pabaigoje daugelis susiduria su telogeno faze, kai plaukai „ilsisi“ bei ruošiasi iškristi. Per šį laikotarpį plauko folikulas būna neaktyvus, o plaukas lieka prisitvirtinęs prie galvos odos, tačiau nebeauga. Per 2-3 mėnesius, pasibaigus telogeno fazei, plaukas iškrenta ir jo vietą užima naujas plaukas, iš naujo pradėdamas visą augimo ciklą“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Pasak vaistininkės, telogeno fazės metu natūraliai iškrenta apie 50-100 plaukų per dieną. Visgi, ji pastebi, kad kartais didesnį plaukų slinkimą gali paskatinti ir kitos priežastys. Tai gali būti stresas, hormoniniai pokyčiai, mažakraujystė, skydliaukės ligos, tam tikrų medžiagų trūkumas organizme ar netgi netinkamos plaukų priežiūros priemonės.

Pranešimo aut. nuotr./Vaistininkė Elvyra Ramaškienė
Pranešimo aut. nuotr./Vaistininkė Elvyra Ramaškienė

Kaip pasirūpinti savo plaukų sveikata, jeigu jie stipriai slenka?

Jei pastebėjote, kad plaukai slenka stipriau nei įprastai, vaistininkė pataria pirmiausia pasikonsultuoti su gydytoju ar dermatologu, kuris nustatytų tikslią plaukų slinkimo priežastį ir gautų tinkamą gydymą.

„Svarbu palaikyti sveiką ir subalansuotą mitybą, kurioje netrūktų baltymų, geležies, cinko ir vitaminų, ypač biotino ir vitamino D. Taip pat išbandykite galvos odos masažus, kad pagerintumėte kraujo cirkuliaciją ir skatintumėte plaukų folikulų veiklą. Be to, venkite pernelyg didelio plaukų formavimo karščiu ir cheminėmis priemonėmis, kurios gali dar labiau susilpninti plaukus“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Kokių medžiagų plaukų priemonėse žūtbūt vengti?

Kai susiduriame su plaukų slinkimu, labai svarbu atkreipti dėmesį į plaukų priežiūros priemonių sudėtį. Tinkamos priemonės gali padėti stiprinti plaukus ir skatinti jų augimą, tuo tarpu netinkamos gali tik dar labiau pabloginti slenkančių plaukų sveikatą.

„Pirmiausia, renkantis plaukų priemones, sudėtyje venkite sulfatų. Jie sustiprina šampūno putojimą, tačiau išsausina galvos odą. Tuo tarpu parabenai, sintetiniai kvapai ir alkoholis gali sukelti odos dirginimą ir hormoninius sutrikimus. Ir, žinoma, venkite sudėtyse silikonų. Nors jie plaukams gali suteikti trumpalaikio glotnumo ir blizgesio, ilgainiui jie ima kauptis ant plaukų ir juos apsunkinti“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Medžiagos, kurių verta ieškoti plaukų priemonių sudėtyse

Biotinas. Jis stiprina plaukus ir skatina jų augimą.

Vitaminas E. Jis padeda gerinti kraujo apytaką galvos odoje, skatina plaukų augimą ir apsaugo nuo oksidacinio streso.

Niacinamidas. Gerina kraujo apytaką galvos odoje ir stiprina plaukų folikulus.

Keratinas. Tai pagrindinė plaukų sudedamoji dalis, padedanti stiprinti ir atkurti pažeistus plaukus.

Argano aliejus. Drėkina ir maitina plaukus, suteikia jiems blizgesio ir elastingumo.

Cinko piritionas. Mažina galvos odos sudirginimą ir pleiskanas, kurie gali prisidėti prie plaukų slinkimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas