Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 faktai, kodėl moliūgai — supermaistas

Ar žinojote, kad iš Amerikos kilusio moliūgo pasaulyje auginama daugiau nei 100 veislių? Ši skani, maistinga, nebrangi ir sveikatai naudinga daržovė labai universali — ją galima kepti, virti, troškinti, rauginti, įvairiai konservuoti ar net valgyti žalią. Moliūguose gausu gyvybiškai svarbių medžiagų — vitaminų ir mikroelementų, skaidulų ir antioksidantų. Tad kviečiame išsamiau sužinoti, kodėl šią spalvingą daržovę turėtumėte prisiminti ne tik artėjant Helovynui, sakoma leidyklos „Rainė“ pranešime spaudai,
Moliūgas
Moliūgas / Shutterstock nuotr.

„Nors moliūguose yra angliavandenių, tačiau juose esančios skaidulos ir kitos naudingosios medžiagos daro jį sveikatai palankiu maistu. Be to, šioje daržovėje labai nedaug kalorijų ir itin daug vandens, tad moliūgai gerai virškinami bei padeda nepriaugti papildomų kilogramų. Šią daržovę galima valgyti keletą kartų per savaitę, net ir tiems, kurie savo mityboje riboja angliavandenius“, — teigia knygą „Viskas dėl angliavandenių“ parašiusi žurnalistė Živilė Povilaitytė-Buzaitė.

1. Daug vitaminų ir mineralų

Moliūgai pasižymi dideliu vitaminų ir mineralų kiekiu. Jie yra puikus vitamino A šaltinis — viename puodelyje virto moliūgo yra daugiau nei 200% rekomenduojamos paros normos. Vitaminas A yra labai svarbus akių sveikatai, imuninei sistemai ir odai.

Moliūguose taip pat gausu antioksidantų, kurie padeda palaikyti gerą ląstelių būklę ir užkirsti kelią laisvųjų radikalų poveikiui. Taigi valgydami moliūgus, pristabdysite senėjimo procesus ir papildysite savo organizmą vitaminais C, K, E, B1, B2 ir E. O moliūgų sėklose gausu seleno bei gerai sveikatai palaikyti labai reikalingų Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių.

Unsplash.com nuotr./Moliūgų sriuba
Unsplash.com nuotr./Moliūgų sriuba

2. Tinka metantiems svorį

Kadangi moliūgą sudaro beveik 94% vandens, ši daržovė turi mažai kalorijų ir puikiai tinka norintiems numesti svorio. Moliūguose yra maistinių skaidulų, kurios greitai užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą, o tai sumažina bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Be to, moliūgo minkštimas puikiai reguliuoja žarnyno veiklą — gerina jo motoriką ir padeda užkietėjus viduriams.

3. Pasižymi antioksidacinėmis savybėmis

Moliūguose gausu antioksidantų, tokių kaip alfa karotinas, beta karotinas ir beta kriptoksantinas. Antioksidantai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, gali užkirsti kelią oksidaciniam stresui ir sumažinti lėtinių ligų riziką.

4. Palaiko gerą širdies sveikatą

Moliūgo sėklos, kurios dažnai laikomos šalutiniu produktu, yra nemažiau naudingos nei pats moliūgas. Jos yra puikus magnio šaltinis, būtinas įvairiems fiziologiniams procesams — padeda reguliuoti kraujospūdį, cukraus kiekį kraujyje ir mažinti širdies ligų riziką. Moliūguose taip pat gausu pektino, kuris padeda šalinti cholesterolį iš organizmo.

5. Sveika odai

Moliūguose, kaip ir kituose oranžinės spalvos vaisiuose bei daržovėse gausu provitamino beta-karoteno, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas ne tik palaiko gerą regėjimą, bet ir sveiką odos būklę. Be to, moliūguose yra liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, kurie padeda apsaugoti odą nuo žalingų UV spindulių.

Unsplash.com nuotr./Moliūgų garnyras
Unsplash.com nuotr./Moliūgų garnyras

6. Sumažina vėžio atsiradimo riziką

Tyrimai atskleidė, kad moliūgų vartojimas susijęs su sumažėjusia tam tikrų vėžio rūšių rizika. Pasak mokslininkų, moliūgų mėgėjai rečiau serga skrandžio, gerklės, stemplės, kasos ir storosios žarnos vėžiu. Ši daržovė moterims mažina riziką susirgti krūties ir gimdos kaklelio vėžiu, o vyrams — prostatos.

Moliūgai taip pat rekomenduojami sergantiems onkologinėmis ligomis, nes juose esančios mineralinės medžiagos — varis, geležis ir cinkas — skatina fermentų, kovojančių su vėžinėmis ląstelėmis, išsiskyrimą.

7. Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

Naujausi tyrimai rodo, kad moliūgai gali turėti įtakos cukraus kiekio kraujyje reguliavimui. Ypač prie to prisideda moliūgų sėklose esantis magnis. Suvalgę saują moliūgų sėklų, papildysite savo organizmą rekomenduojamu dienos magnio kiekiu.

Svarbu ir tai, jog moliūguose esantys junginiai padeda padidinti insulino gamybą ir pagerinti gliukozės toleranciją, todėl ši daržovė labai rekomenduojama sergantiems cukriniu diabetu.

„Tikriausiai, nuo šiol daugialype moliūgo nauda sveikatai neabejosite. Tad atėjus jų derliaus metui, gausiai ir dažnai naudokite šią puikią daržovę virdami sriubas, troškinius, košes, kaip garnyrą prie mėsos patiekalų ar įmaišykite į įvairius kepinius. Nepamirškite, kad moliūgo sėklos — taip pat puikus ir sveikas užkandis. O iš jų išspaustos sultys ne tik numalšins troškulį, bet ir papildys organizmą vitaminų bomba!“, — teigia knygos „Viskas dėl angliavandenių“ autorė Živilė Povilaitytė-Buzaitė.

Jei pabodo tradicinė bulvių košė, kviečiame pasigaminti labai paprastą, bet daug sveikesnę moliūgų košės alternatyvą.

Unsplash.com nuotr./Moliūgų košė
Unsplash.com nuotr./Moliūgų košė

Moliūgų košė

Ingredientai:

  • Vienas vidutinio dydžio moliūgas (arba pusė didesnio),
  • Apie 40 ml grietinėlės arba pieno,
  • Žiupsnelis druskos.

Gaminimo eiga:

Nulupkite moliūgo žievę ir išskobkite sėklas.

Supjaustykite vienodo dydžio (apie 2-3 cm) kubeliais.

Sudėkite moliūgo kubelius į verdantį vandenį. Vandens turi būti tiek, kad tik vos apsemtų moliūgus.

Virkite ant vidutinės ugnies apie 10—12 minučių. Tuomet patikrinkite šakute, ar moliūgas suminkštėjo tiek, kad jį būtų galima sutrinti. Jei jis kietokas, pavirkite dar 5 minutes.

Nuo išvirtų moliūgų visiškai nukoškite vandenį.

Įpikite šlakelį grietinėlės arba pieno — nepadauginkite, kad košės masė nesigautų per skysta.

Užberkite žiupsnelį druskos ir masę sutrinkite virtuviniu trintuvu arba grūstuve bulvėms.

Ši košė — puikus garnyras prie mėsos patiekalų. Nepanaudotą košę sudėkite į stiklinį arba plastikinį indą ir galite laikyti šaldytuve iki 7 dienų, o prireikus pasišildyti mikrobangų krosnelėje prie kito patiekalo.

Skanaus!

Leidyklos nuotr./Viskas dėl angliavandenių
Leidyklos nuotr./Viskas dėl angliavandenių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant