Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nors ir sunku patikėti, bet 86-erių senjoras regėjimą pagerino natūraliais būdais

86-erių Juozapas Kęstutis Martinkus džiaugiasi vėl galėdamas vairuoti. Dėl itin suprastėjusios regos, šių metų rudenį jo teisė vairuoti buvo sustabdyta. Tačiau stropiai daręs akių pratimus bei laikęsis tam tikrų sveikos gyvensenos principų, šį pavasarį vyras išgirdo medikų verdiktą, jog akių būklė pagerėjo pakankamai, kad jis vėl galėtų vairuoti.
Juozapas Martinkus
Juozapas Martinkus / Organizatorių arch.nuotr.
Temos: 2 Sveikata Akys

Telšių rajono kaime gyvenančio vyro istorija motyvacijos nepasiduoti gali suteikti kiekvienam.

„Spalio mėnesį reikėjo keisti vairuotojo pažymėjimą, nuėjau į medicininę apžiūrą ir regėjimas buvo per prastas. Stipri glaukoma, akiplotis susiaurėjęs, tai pabėdavojome su gydytoja ir vairuoti buvo nebegalima.

Sužinojo vaikai, dukra Edita surado sveikuolių sąjungos regėjimo gerinimo stovyklą Dauguose.

Lapkritį išvykau. Su Sigita Labutiene pabendravome, ji ir pratimukų, ir visko daug pripasakojo man. Aš ir seniau jau esu buvęs panašiuose kursuose, tik labiau pagal Ždanovą, o čia buvo pagal Beitsą.

Po tos stovyklos toliau dariau ir Ždanovo pratimus, ir tuos, kurių Sigita išmokė: palmingą ir taip toliau“, – pasakoja J. K. Martinkus.

Po pusmečio vėl gali vairuoti

Nuo lemtingojo lapkričio, akių pratimus Juozapas daro 4 kartus po 20 min. kasdien. Rezultatas toks, jog gegužės mėnesio viduryje, po maždaug pusmečio, jis išgirdo gydytojų verdiktą, kad regėjimas pagerėjo tiek, kad vyras vėl gali vairuoti.

„Stovykloje Sigita sakė, kad duok, dieve, jog pratimai padėtų tiek, kad man neprogresuotų regėjimo problemos, o aš jaučiu, kad man ne tik neprogresuoja, bet ir į teigiamą pusę juda. Mano šoninis matymas jau buvo labai stipriai susiaurejęs, jau nemačiau lapkritį šonų, o dabar puikiai matau nepasukęs galvos.

Anksčiau aš negerai pratimus darydavau, nereguliariai, nelabai teisingai, o iš Sigitos išmokau rimčiau, atsakingiau ir po pusmečio stropaus darbo galiu džiaugtis rezultatu“, – sako senjoras.

Pratimų nepakanka

Juozapas pabrėžia, kad nors pratimai yra labai svarbūs, jų nepakanka. Su žmona mityboje jie laikosi pricipo: 80 procentų augalinio maisto, 20 procentų kitų produktų. Pasak jo, ne mažiau svarbu ir judėjimas, dienos režimas.

„Kasryt bent 15-20 minučių skiriu mankštai. Daug vaikštau, būnu gryname ore, anksti einu miegoti ir anksti keliuosi, perpiet dažnai nusnaudžiu, mano amžiuje jau reikia.

O dvasinė mano praktika yra ūkis. Čia siela pailsi. Kadangi kaime gyvename, dar kažkiek ūkininkauju, nors jau ir su pagalba. Paarti, pakultyvuoti man labai patinka. Žemės nedaug dabar turiu, 20 hektarų, bet vis tiek gerai.

Dar garaže techniką pasitvarkau, pasidariau pats kultivatorių, prie traktoriaus japonišką buldozerį sniegui stumdyti. Išeinu aš ten, pasikrapštau ir jaučiu, kad man jau ramiau, sveikiau“, – pasakoja vyras.

Nesustoja judėti

Senjoras neslepia, kad nuo 85-erių pajuto kojų maudimą, greičiau pavargsta. Bet džiaugiasi, kad tiek jis, tiek žmona, dar yra veiklūs. Judėjimas ir gausi šeima motyvuoja, jėgų suteikia vis daugiau. Pora užaugino 5 vaikus.

Smagiausia esą vasarą ar per šventes, kai susirenka visos atžalos. Tada, anot Juozapo, su anūkais jų sodyboje būna 21 žmogus. „Žmona lygiai taip pat, dar ir daržoves visas susodina, visus daigelius prižiūri, nors tikrai jau nėra lengva jai dėl sveikatos.

Juda, kruta, plauna, skalbia lygina. Kiekvieną vakarą eidami miegoti turime planą, ką darysime rytoj ir tas mus daro laimingus ir gyvybingus“, – dalinasi Juozapas Kęstutis Martinkus.

www.sveikuoliai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito