Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydytojai perspėja: šie du maisto produktai kalti dėl vėžio epidemijos tarp jaunų žmonių

Onkologai skambina pavojaus varpais dėl šokiruojančio vėžio diagnozių padidėjimo jaunimo gretose. Kai kurie specialistai kaip galimą to priežastį nurodo žmonių mitybos įpročius, ypač greito maisto bei perdirbtos mėsos gausą mūsų racione, rašo „The New York Post“.
Vėžys
Vėžys / Stephen Andrews / Unsplash nuotr.

„Patariame žmonėms valgyti mažiau perdirbto, daug sočiųjų riebalų, cukraus ir druskos turinčio maisto“, – šią savaitę „Daily Mail“ sakė mitybos specialistas, Pasaulio vėžio tyrimų fondo sveikatos informacijos ir skatinimo vadovas Matthew Lambertas.

„Tai apima tokį maistą kaip tortai, sausainiai, pyragaičiai, traškučiai, cukrumi saldinti gėrimai ir greitas maistas, pavyzdžiui, pica ir mėsainiai“, – paaiškino ekspertas.

Pastaruoju metu vėžys vis smarkiau smogia jauniems žmonėms, ypač moterims ir suaugusiems, kuriems per 30 metų.

„Tai kelia nerimą mums visiems“, – „The New York Post“ balandį sakė Majamio universiteto Sylvesterio visuotinio vėžio centro klinikinės medicinos onkologijos docentė dr. Coral Olazagasti.

„Anksčiau manėme, kad vėžys yra pagyvenusių žmonių liga, – pridūrė ji. – Tačiau pastaraisiais metais pastebime tendencijas, kad žmonėms vėžys diagnozuojamas vis anksčiau.“

Nors to kaltininkas yra ne vienas, greitas maistas ir perdirbta mėsa sulaukia kone daugiausiai medikų dėmesio.

Naujausi tyrimai parodė, kad žmonės, kurie perdirbto maisto suvalgo 10 proc. daugiau, turi 23 proc. didesnę galvos ir kaklo vėžio riziką.

Remiantis žurnalu „Cleveland Clinic Journal of Medicine“, greito maisto dieta taip pat yra susijusi su 24 proc. didesne rizika susirgti stemplės vėžiu, o tai yra šeštoji pagal dažnumą su vėžiu susijusi mirties priežastis visame pasaulyje.

Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra perdirbtą mėsą įvardijo kaip „kancerogenišką žmogui“, pažymėdama, kad „pakanka epidemiologinių tyrimų įrodymų, kad perdirbtos mėsos valgymas sukelia gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžį“.

Ekspertai mano, kad padidėjusią vėžio riziką gali sukelti mėsoje esantys nitratai, kurie jungiasi su organizme esančiais junginiais ir pažeidžia ląsteles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas