Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydytojas atskleidė, kas yra geriausias vaistas tiems, kas turi problemų su sąnariais

„Nepaisant didžiulio medicinos progreso, atstatyti visiškai daugelio sąnario pažeidimų mes negalime. Žmonija dar nėra sugalvojusi, pavyzdžiui, idealios kelio sąnario kopijos“, – sako Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų Ortopedijos-traumatologijos centro vadovas doc. Giedrius Kvederas.
Dažniau rimti sąnarių pažeidimai vargina vyresnio amžiaus moteris
Dažniau rimti sąnarių pažeidimai vargina vyresnio amžiaus moteris / Shutterstock nuotr.

Sąnarių ligos dažniau vargina vyresnio amžiaus žmones. Jiems neretai diagnozuojami tokie pakitimai, kai konservatyvus gydymas nebegali padėti ir tenka ruoštis endoprotezavimo operacijai.

Sąnariai endoprotezuojami sunkioms sąnarių ligoms, traumoms pažeidus sąnarius, kai sąnarys nebegali tinkamai funkcionuoti, judesius lydi nuolatinis skausmas. Kada pacientams reikalinga pakeisti pažeistą sąnarį dirbtiniu protezu, kokios dažniausios endoprotezavimo operacijos ir kokie yra naudojami protezai – apie tai pokalbis su Santaros klinikų Ortopedijos-traumatologijos centro vadovu doc. Giedriumi Kvederu.

Visą pokalbio įrašą rasite VUL Santaros klinikų „Facebook“ paskyroje ir ligoninės „Youtube“ kanale.

Shutterstock nuotr./Sąnarių ligos
Shutterstock nuotr./Sąnarių ligos

„Sąnarių mūsų kūne yra labai daug – jie sujungia kaulus. Tos jungtys turi būti judrios. Pastebima, kad dažniausiai nukenčia tie sąnariai, kurie yra patys judriausi ir kurie turi didžiausius krūvius. Viena dažniausių ligų, kuri nustatoma vyresnio amžiaus žmonės, sąnario ortrozė, t.y. sąnario dilimas, nors tai – toli gražu ne tik jo dilimas, bet visas procesas, kurio metu išplonėja, sudyla, atsisloksniuoja kremzlė. „Įjungęs“ gynybą organizmas sukuria sąlygas susidaryti sąnarių randams, dėl ko susidaro tam tikras sąnario pažeidimas. Jis gali labai apsunkinti žmogui gyvenimą“, – sakė medikas.

Pasak jo, sąnarių ligų yra labai daug: galima griūti, patempti minkštuosius audinius, raiščius, net juos nutraukti, susilaužyti kaulus ir turėti rimtų potrauminių pasekmių.

„Egzistuoja ir sisteminės, uždegiminės ligos, kurios pažeidžia daugelį sąnarių. Deja, kai kurių iš jų priežastys net nėra žinomos“, – kalbėjo gydytojas.

Mūsų pačių sąnariai yra patys geriausi, tad, kol yra galimybė, stengiamasi pacientui padėti nekeičiant sąnario endoprotezu.

„Bėdos prasideda tuomet, kai prasideda ligos. Viena dažniausių – sąnario artrozė, tam tikroje literatūroje vadinamas sąnario artritas. Dylant sąnario kremzlėms gali atsitikti ir taip, jog kaulas į kaulą ima remtis. Tokiu atveju nebėra kitos išeities, tik entoprotezas – konservatyvios priemonės nėra efektyvios. Tačiau tai – tik paskutinio pasirinkimo priemonė“, – kalbėjo doc. G.Kvederas.

123RF.com nuotr./Pradėti mankštintis niekada nevėlu – svarbu atrasti tinkamiausią būdą
123RF.com nuotr./Pradėti mankštintis niekada nevėlu – svarbu atrasti tinkamiausią būdą

Kokios yra konservatyvios sąnario ligų gydymo priemonės?

Kad „kažkas negerai“ išduoda sąnarių skausmas, kuris gali būti ir minimalus, ir intensyvesnis. Nustačius pakitimus, dažniausiai skiriamas vadinamasis konservatyvus gydymas.

„Visų pirmiausia, jei pacientas turi viršsvorio, rekomenduojama jį numesti, mankštintis, didinti sąnarių judrumo amplitudę. Tas ir yra įdomu sąnariuose, kad sąnarių paviršiai padengti kremzlėmis, kurios neturi kraujokatos. Jos maitinamos tiek, kiek gauna medžiagų gauna iš kaulo ir kiek sąnarinis skystis išnešioja jų. Todėl judesys – vienas iš geriausių vaistų visiems ligoniams, kurie turi tam tikrų problemų su sąnariais. Tai padeda išsaugoti sąnarį funkcionuojantį kuo ilgiau“, – kalbėjo gydytojas ortopedas-traumatologas.

Progresuojant ligai to nebeužtenka – reikia vaistų, tačiau ir tuomet reabilitacinės priemonės yra labai svarbios išsaugant žmogaus mobilumą. „Kai visos kitos priemonės išsemtos, o sąnarys kapitaliai sugedęs, imama kalbėti apie chirurgiją, kuri taip pat yra įvairi – ne vien tik endoprotezavimas“, – pasakojo Santaros klinikų gydytojas.

Nors medikai pabrėžia, kad judėjimas, turint problemų su sąnariais, yra būtinas, dažnai pacientai to nedaro. Priežastis paprasta – kai skauda, judėti nesinori, baisu.

„Žinoma, traumos atveju reikia ramybės, kad procesas kažkiek nurimtų. Lėtinės sąnario ligos dažniausiai banguoja – tai pablogėja, tai pagerėja. Su laiku pablogėjimai dažnėja ir ilgėja, o pagerėjimai – trumpėja. Principas toks, kad pablogėjimų metu krūvis sąnariui turi būti smarkiai sumažintas. Pagerėjimų metu žmonės turėtų sugrįžti į įprastą jiems krūvį. Dažniausia klaida, kurią žmonės daro, sumaišo mankštą ir sportą, nors tai nėra tas pats. Mankštintis sveika, sportuoti – irgi, bet tiems žmonėms, kurie turi ligų, susijusių su sąnariais, reikia laikytis tam tikrų apribojimų“, – paaiškino gydytojas ortopedas-traumatologas.

Kai visos kitos priemonės išsemtos, o sąnarys kapitaliai sugedęs, imama kalbėti apie chirurgiją, kuri taip pat yra įvairi – ne vien tik endoprotezavimas.

Kalbant apie endoprotezavimą, medikas paminėjo, kad 90 proc. sudaro kelio ir klubo sąnarių endoprotezavimas. Tai – ne atsitiktinumas.

„Tokia procedūra ne tik populiariausia, bet ir efektyviausia šiuose sąnariuose. Nors reikia žinoti, kad, esant indikacijoms, galima protezuoti ir kitus sąnarius: peties, alkūnės, riešo, plaštakos, čiurnos, pėdos – jie visi turi implantus.

Shutterstock nuotr./Sąnarių skausmas
Shutterstock nuotr./Sąnarių skausmas

Kada į gydytoją kreiptis nedelsiant?

Nors sąnarių ligos gali užklupti bet kuriame amžiuje, medikas įvardino standartinio paciento, kuriam prireikia kelio ar klubo sąnario endoprotezavimo, bruožus ir jo jaučiamus simptomus.

„Tai yra žmogus, esantis antroje savo gyvenimo pusėje, dažniausiai – antrame penkiasdešimtmetyje. Paprastai dirbęs sunkų darbą, turėjęs ar dar turintis viršsvorio. Dažniau tai – moterys, tai iš dalies susiję su hormoniniais pakitimais, ilgesne vidutinio amžiaus riba“, – sakė doc. G.Kvederas.

Pasak jo, pajutus sąnario skausmą reikėtų nepersistengti su fiziniu krūviu. „Jeigu aš nueisiu į sporto salę ir pakilnosiu sunkią „štangą“, man tikrai skaudės kitą dieną. Jei ir toliau taip darysiu, turėsiu rimtų pasekmių. Jeigu turime konkrečią priežastį, kad dėl kažkokio fizinio krūvio pradėjo skaudėti sąnarius, ypač jei tas fizinis krūvis toli gražu nėra kasdienis, tikriausiai nereikia bėgti pas gydytojus. Pakeitus savo rutiną, gali susitvarkyti. Bet jei kasdienė veikla sukelia sąnarių skausmus, reikia vaistų, tai – požymis, kad tai nėra gerai. Pirmas pasiūlymas nebus operuotis. Pirmiausia bus skiriamas konservatyvus gydymas“, – paaiškino medikas.

Shutterstock nuotr./Endoprotezavimas
Shutterstock nuotr./Endoprotezavimas

Kaip vyksta endoprotezavimo operacijos?

Gydytojo-ortopedo teigimu, tai nėra tik „sugedusio“ sąnario pakeitimas protezu. „Nepaisant didžiulio medicinos progreso, atstatyti visiškai daugelio pažeidimų mes negalime. Operacijos metu keičiame ne tik kremzles, bet ir pritaikome vietą sąnariniams paviršiams. Jeigu tai kelio sąnarys, tai kažkiek pašalinama ir to kaulo, kuris yra po kremzle, kad mes galėtume implantą pritvirtinti“, – pasakojo doc. G.Kvederas.

Surandėjimai, cistos – tai taip pat gana dažna situacija, kurią medikai randa, kai pacientas kreipiasi dėl endoprotezavimo operacijos.

„Jei liga ilgai negydyta, gali atsirasti net kaulų deformacijos. Gali tekti didesnės apimties operaciją daryti. Dar kas svarbu, kad ta liga įtraukia ir sąnarinę kapsulę – ji surandėja, bet minkštuosius audinius turime, kiek įmanoma, palikti. Deja, ne visada išeina padaryti taip, kad žmogus po operacijos atsikeltų ir iš ligoninės išeitų pasišokinėdamas ir pamiršęs, kad turi sąnarius“, – neslėpė gydytojas.

Itin sudėtingos kelio sąnario operacijos. „Žmonija dar nėra sugalvojusi idealios kelio sąnario kopijos. Dar yra kur tobulėti“, – konstatavo Sanatros klinikose dirbantys gydytojas.

Visą pokalbio įrašą rasite VUL Santaros klinikų „Facebook“ paskyroje ir ligoninės „Youtube“ kanale.

Parengė Raimonda Mikalčiūtė-Urbonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas