Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kelionių vaistinėlė vasarą: kaip pasiruošti ir ką pasiimti su savimi?

Vasara – tai metas, kai dauguma mūsų planuoja atostogas ar leidžiasi į savaitgalio keliones.
Atostogų vaistinėlė
Atostogų vaistinėlė / 123RF.com nuotr.

Visgi, kelionių metu svarbu ne tik gerai praleisti laiką, bet ir pasirūpinti savo bei artimųjų sveikata.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė mano, kad tinkamai pasiruošus kelionei galima išvengti daug nemalonių problemų, todėl ji įvardija, ką svarbiausia turėti savo kelioninėje vaistinėlėje.

Apsinuodijimai

„Apsinuodijimas maistu yra viena dažniausiai pasitaikančių problemų kelionių metu. Apsinuodijus gali padėti „angliukai“, dar kitaip vadinami aktyvuota anglimi, kuri padeda pašalinti toksinus iš organizmo.

Taip pat po apsinuodijimo patariama vartoti elektrolitų tirpalus, kurie padėtų atstatyti skysčių balansą organizme, ypač tais atvejais, jei buvo vemiama arba viduriuojama. Dar galima papildomai vartoti probiotikus, kurie yra atsakingi už gerųjų bakterijų balansą žarnyne“, – pasakoja vaistininkė T. Gečienė.

Galvos skausmai

Vaistininkė pasakoja, kad dėl dehidratacijos per karščius ar išsibalansavusios rutinos, kelionės metu galima susidurti su galvos skausmais. Tokiais atvejais patariama pirmiausia atsigerti stiklinę vandens ir trumpam pagulėti ar pasėdėti, kol galvos skausmas praeis. Jeigu jis visgi nepraeina, patariama suvartoti vaistus nuo skausmo kaip paracetamolis ar ibuprofenas.

Žaizdos

„Pirmosios pagalbos rinkinys gali pasitarnauti kelionėse, ypatingai, jei planuojate aktyvų laisvalaikį. Tad turėkite su savimi pleistrų, tvarsčių ir antiseptiką, kad galėtume greitai pasirūpinti netikėta žaizda. Pirmiausia žaizdą nuplaukite po tekančiu vandeniu, švelniai ją nusausinkite ir dezifekuokite specialiomis priemonėmis. Jei žaizda nedidelė kaip nubrozdinimas, antiseptiką galite naudoti tiesiai ant žaizdos, o jeigu žaizda gilesnė – dezinfekuokite tik jos kraštus, kad nepažeistumėte audinių“, – pasakoja vaistininkė T. Gečienė.

Organizatorių arch. nuotr./Vaistininkė T.Gečienė
Organizatorių arch. nuotr./Vaistininkė T.Gečienė

Virusinės ligos

Virusinės ligos siautėja ne tik šaltuoju sezonu, bet ir vasarą, dėl to vaistininkė pataria sąžiningai plauti rankas bei naudoti dezinfekcines priemones. Visada nusivalykite rankas po buvimo viešose vietose, taip pat prieš valgant, kad nepasigautumėte virusinių ligų sukėlėjų.

Vabzdžių įkandimai

„Norint apsisaugoti nuo vabzdžių ir erkių įkandimų patariama naudoti cheminius repelentus. Repelentus galima purkšti tiek ant atvirų kūno vietų, tiek ant drabužių. Pirmiausia saugokite ploniausią odą – t. y. alkūnes, kulkšnis, kaklą ir riešus.

O jeigu norite apsaugoti savo veido odą nuo įkandimų, repelentą pirmiausia purkškite į delnus ir tik tuomet tepkite veidą. Saugokitės, kad priemonės nepatektų į akis ar burną“, – pataria vaistininkė T. Gečienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas