Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 09

Kas gali padėti gyventi ilgiau? A.Valinskas ir A.Perednis – atvirai apie mitybą, miegą ir sportą

Viso pasaulio mokslininkai stengiasi suprasti biologines senėjimo priežastis, tikėdamiesi vieną dieną pasiūlyti priemones sulėtinti ar sustabdyti matomus senėjimo požymius ir su amžiumi susijusias ligas. Apie savo patirtį sveikatingumo ir ilgaamžiškumo temomis 15min studijoje papasakojo žinomas laidų vedėjas Arūnas Valinskas ir Žinių radijo žurnalistas Aurimas Perednis.
Aurimas Perednis ir Arūnas Valinskas
Aurimas Perednis ir Arūnas Valinskas

Jų patarimus pakomentavo Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų gydytojas genetikas dr. Vaidas Dirsė, kuris laikomas ilgaamžiškumo temos pradininku Lietuvoje.

Pasak jo, dar dešimt metų ir tikrai realu, kad gyvensime 120-150 metų.

– Aurimai, pastaraisiais metais skiri daugiau dėmesio sveikai gyvensenai, mitybai, sportui. Ką ėmei daryti kitaip ir kokį poveikį tai turi?

A.Perednis: Viską, kas susiję su sveikata, priimkit su kritikos gaidele, nes nesu medikas.

Šiek tiek domiuose ilgaamžiškumo tema, kuri populiari anglišku „longevity“ terminu. Internete galima rasti ir rimtesnių tyrėjų, ir šarlatanų. Man pačiam užkliūdavo Harvardo profesoriaus genetiko Davido Sinclairo tinklalaidės.

Genetikos tyrinėjimų filosofija susiveda į tai, kad chromosomų galūnėse yra telomerai, ir pagal telomerų ilgį galima nustatyti ilgaamžiškumo geną. Daug tyrimų rodo, jog žmogui prieš prieš mirtį, jei jis serga, sutrumpėja telomerai. Taigi, principas paprastas – kaip prailginti ar bent išlaikyti stabilius telomerus.

Iš praktinės pusės, man daugiausia energijos duoda sportas. Jeigu kelias dienas nepaminu dviračio, nepasivaikštau intensyviau, nepabėgioju, tada energijos lygis sumažėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito