Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Kenkia ne tik sveikatai, bet ir aplinkai: kaip rūšiuoti panaudotas elektronines ir kaitinamojo tabako cigaretes?

Mieste dažnai galime pastebėti, jog elektroninių cigarečių ir įvairių kaitinamojo tabako įrenginių vartotojų yra tiek pat, ar net daugiau, nei rūkančiųjų įprastas cigaretes. Tačiau ar kada susimąstėme, kur turi keliauti ne paprasta nuorūka, o vienkartinė elektroninė cigaretė, ar buteliukas nuo skysčio?
Elektroninės cigaretės kitąmet smarkiai kirs per kišenę
Elektroninės cigaretės kitąmet smarkiai kirs per kišenę / 123RF.com nuotr.

Minint Pasaulinę dieną be tabako, atliekų ir aplinkos tvarkymo bendrovė „Ekonovus“ primena apie tinkamą šių įrenginių atliekų rūšiavimą.

Saugus elektroninių cigarečių rūšiavimas

Įprastų cigarečių atliekos dažniausiai susideda iš tabako drožlių ir filtro. Palyginti su kaitinamojo tabako cigaretės sandara, įprastoji yra gerokai paprastesnė.

Kaip nurodoma pranešime spaudai, kaitinamojo tabako cigaretės turi sudėtingesnę struktūrą – čia aptinkame dviejų tipų filtrus (paprastieji popieriniai ir polilaktiniai), popierių, impregnuotą tabaku, prisotintą kvapais ir nikotinu.

Bendrovės „Ekonovus“ gamybos vadovas Mildoras Žeimys atkreipia dėmesį, kad patys rūkymo įrenginiai taip pat susideda iš tokių komponentų kaip baterija, įkrovimo ir valdymo elektronika bei kaitinamasis elementas.

Kadangi elektroninių cigarečių ir kaitinamojo tabako įrenginių sandara tokia sudėtinga, jų nevertėtų išmesti į mišrių komunalinių atliekų ar pakuočių (stiklo, popieriaus ir kartono, plastiko ir metalo) konteinerius, nes taip kyla gaisro rizika atliekų konteineriuose ar atliekas surenkančiuose automobiliuose.

„Tokius įrenginius rekomenduočiau priduoti į elektroniką ar pavojingas atliekas tvarkančias įmones, elektroninėmis cigaretėmis prekiaujančias parduotuves (dažnai jos teikia šią paslaugą).

Taip pat, kaip ir kitus elektroninius gaminius, tokią elektroniką galima išmesti į prekybos centruose esančiuose smulkiai elektronikai surinkti skirtus konteineriuose“, – pataria ekspertas.

Savaiminio užsidegimo rizika

Kaitinamojo tabako nuorūkos negali būti perdirbamos, todėl tvarkomos drauge su mišriomis komunalinėmis atliekomis. Tušti buteliukai nuo elektroninių cigarečių skysčių rūšiuojami atsižvelgiant į medžiagą, iš kurios jie pagaminti.

M. Žeimys atkreipia dėmesį, kad tuo atveju, jei buteliuke yra skysčio likutis, jis turi būti pristatomas į pavojingų atliekų surinkimo aikšteles. Buteliukai su likučiu negali būti metami į pakuočių konteinerius, nes skystis gali ne tik užteršti kitas atliekas, bet ir sukelti gaisrą. Medžiagos negalima išpilti ir į kanalizaciją.

Tinkamai nerūšiuojant elektroninių ir kaitinamojo tabako įrenginių bei išmetant juos į mišrių atliekų konteinerius kyla savaiminio užsidegimo rizika.

Neretais atvejais baterijos gali užsidegti ar net savaime sprogti, taip sukeldamos gaisrus. „Į gamybos procesus patekę įrenginiai patiria fizines apkrovas, dėl to gaisro rizika didėja“, – komentuoja „Ekonovus“ ekspertas.

Išmetus elektronines cigaretes su mišriomis atliekomis, padidėja rizika, kad pavojingos medžiagos pateks į aplinką ir užterš gruntinius vandenis, o tai kenkia ne tik gyvūnijai, bet ir žmogui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius