Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laiko sportui atrandate tik savaitgalį? Palygino naudą su kasdiene mankšta

Mankštos nauda sveikatai, įskaitant sumažėjusią lėtinių ligų, pavyzdžiui, demencijos, riziką, yra nenuginčijama. Visgi neretam žmogui atrasti laiko pasportuoti darbo dienomis gali pasirodyti misija neįmanoma. Laimei, neseniai pasirodęs tyrimas atskleidė, kad tokiais atvejais ne viskas yra prarasta.
Mankšta namuose
Mankšta namuose / 123RF.com nuotr.

Kaip rašo „The Conversation“, naujo tyrimo, paskelbto žurnale „Nature Aging“, išvados rodo, kad „savaitgalio kariai“ – tie žmonės, kurie daugiausiai mankštinasi savaitgalį – gali džiaugtis tokia pat nauda savo smegenų bei psichinei sveikatai, kaip ir tie, kurie reguliariai sportuoja visą savaitę.

Mokslininkų komanda iš Kinijos išanalizavo daugiau nei 75 000 žmonių duomenis, paimtus iš „UK Biobank“ duomenų bazės. Tai didelis kohortinis tyrimas, kurio metu stebima maždaug pusės milijono žmonių Jungtinėje Karalystėje sveikata. Daugiau nei 100 000 iš jų nešiojo aktyvumo stebėjimo prietaisus. Vidutinis šio tyrimo dalyvių amžius buvo 62 metai.

Remiantis duomenimis apie tyrimo dalyvių fizinį aktyvumą per 7 dienas, jie buvo suskirstyti į tris grupes: neaktyvius žmones, reguliariai aktyvius žmones bei „savaitgalio karius“ – tuos, kurie daugiau nei 50 proc. savo sportinės veiklos atsideda vienai ar dviem dienoms per savaitę.

Tyrėjai stebėjo dalyvius vidutiniškai 8,4 metų. Jie naudojo šeimos gydytojų įrašus, hospitalizavimo duomenis bei mirties įrašus, kad stebėtų neurologinių ligų (demencijos, insulto ir Parkinsono ligos) atsiradimą bei psichologinius sutrikimus (įskaitant depresiją ir nerimą).

Mokslininkai atsižvelgė į kelis pagrindinius gyvenimo būdo ir sveikatos veiksnius, galinčius turėti įtakos šiems rezultatams. Šie veiksniai buvo amžius, lytis, rūkymas, alkoholio vartojimas, mityba ir tokios ligos kaip diabetas, hipertenzija ir vėžys.

Rezultatai parodė, kad, palyginti su neaktyviais suaugusiais, „savaitgalio kariai“ turėjo 26 proc. mažesnę demencijos, 21 proc. mažesnę insulto ir 45 proc. mažesnę Parkinsono ligos išsivystymo riziką. Jų depresijos ir nerimo rizika buvo atitinkamai 40 proc. ir 37 proc. mažesnė, palyginti su neaktyvia grupe.

Visi šie „savaitgalio karių“ grupės skaičiai buvo panašūs į rezultatus tų, kurie buvo reguliariai aktyvūs, t.y. sportavo kone kiekvieną savaitės dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas