Ypač apdorotiems maisto produktams priskiriami ne tik supakuoti užkandžiai ar saldūs gėrimai, bet ir iš pažiūros „nekenksmingi“ produktai, pavyzdžiui, masinės gamybos ar supakuota duona, vaisinis jogurtas, kai kurie pusryčių dribsniai ar mėsos pakaitalai, rašoma express.co.uk.
Šiuose maisto produktuose gausu priedų ir konservantų ir mažai skaidulinių medžiagų, o tai gali turėti įtakos gliukozės apykaitai ir žarnyno sveikatai.
Tyrimo metu biologiniam amžiui nustatyti buvo naudojama daugiau nei trisdešimt skirtingų kraujo biomarkerių, o daugelio dalyvių, vartojančių daug itin apdoroto maisto, biologinis amžius buvo didesnis nei chronologinis.
Kitaip nei chronologinis amžius (nustatomas pagal gimimo datą), biologinis amžius atspindi mūsų kūno, taip pat organų, audinių ir kitų sistemų, būklę.
Remdamiesi jų kraujo biomarkeriais, tyrėjai galėjo įvertinti, kiek dalyviai vartoja itin apdoroto maisto – maisto produktų, pagamintų iš įprastai virtuvėje nenaudojamų medžiagų (pvz., hidrolizuotų baltymų, maltodekstrinų, hidrintų riebalų).
Tyrimą atlikusi komanda teigia, kad jų tyrimo rezultatai rodo, jog reikia parengti mitybos gaires, kuriose būtų atsižvelgta į maisto perdirbimo lygį ir skatinama vartoti sveiką maistą – taip būtų pasirūpinta ilgalaikiu poveikiu sveikatai.
Epidemiologijos ir prevencijos tyrimų skyriaus tyrėja Simona Esposito, pirmoji tyrimo autorė, sakė: „Mūsų duomenys rodo, kad didelis itin apdorotų maisto produktų vartojimas ne tik daro neigiamą poveikį sveikatai apskritai, bet ir gali pagreitinti patį senėjimą.“
„Dar nėra iki galo aiškūs mechanizmai, kuriais itin apdorotas maistas gali pakenkti žmogaus sveikatai, – paaiškino Epidemiologijos ir prevencijos tyrimų skyriaus „Neuromed" mokslininkė Marialaura Bonaccio, mitybos epidemiologė. – Be to, kad šie maisto produktai yra žemos vertės, juose gausu cukraus, druskos ir sočiųjų arba transriebalų, jie intensyviai perdirbami pramoniniu būdu, prarandamos maistinės ir skaidulinės medžiagos. Tai gali turėti svarbių pasekmių daugeliui fiziologinių funkcijų, įskaitant gliukozės apykaitą ir žarnyno mikrobiotos sudėtį bei funkcionalumą. Be to, šie produktai dažnai būna supakuoti į plastikines pakuotes, todėl tampa organizmui toksiškų medžiagų pernešėjais“.