Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai sako galbūt radę ilgaamžiškumo raktą: tai – gerai žinomas vitaminas

Nuo seno ieškoma būdų, kaip sulėtinti senėjimą. Legendos byloja apie „stebuklingus“ augalus, ypatingus burtažodžius, tačiau iš tiesų iki šiol vieno itin veiksmingo priešnuodžio oragnizmo senėjimui nėra.
Vitaminai
Vitaminai / Freepik nuotr.

Visgi, kai mokslininkai sako, jog vitaminas D gali būti tai, ko ieškoma.

Apie vitamino D naudą žmogaus organizmui kalbama seniai. Juolab, kad jis yra svarbus raumenims ir kaulams, kurie su amžiumi paprastai silpnėja arba nyksta. Tyrimai rodo, kad, kai organizme stinga vitamino D, ženkliai padidėja su amžiumi susijusi raumenų nykimo rizika, rašo „Science Alert“.

123RF.com nuotr./Pusiausvyros išlaikymas
123RF.com nuotr./Pusiausvyros išlaikymas

Taigi, ar vitamino D papildų vartojimas padėtų sulėtinti senėjimo procesus ar net juos sustabdyti?

Naujoje italų mokslininkų analizėje apžvelgiami įrodymai ir apibendrinama tai, kas jau žinoma. Pradėkime nuo to, kaip senėjimas atrodo biologiniu požiūriu.

Senėjimo požymiai – tai ilgas ląstelių pokyčių sąrašas, įskaitant trumpėjančius telomerus, nestabilius genus, molekulines DNR žymes ir lėtinį uždegimą.

Tačiau, kaip savo straipsnyje aiškina Perudžos universiteto Italijoje geriatrijos specialistė Carmelinda Ruggiero ir jos kolegos, šie požymiai yra „neįtikėtinai sudėtingi ir labai tarpusavyje susiję“ procesai, kuriuos pastebėti nėra taip lengva, kaip bendrą fizinės jėgos ir judrumo sumažėjimą – pirmąjį klinikinį senėjimo požymį, kurį paprastai atpažįsta gydytojai.

Jau dešimtmečius gydytojai rekomenduoja vitamino D papildus žmonėms, sergantiems osteoporoze ir siekiant išvengti kaulų lūžių, nes vitamino D trūkumas yra susijęs su šiomis ligomis.

Tai prasminga, nes vitaminas D padeda pasisavinti kalcį. Nors vitamino D yra tam tikruose maisto produktuose, jo gali būti sunku gauti pakankamai vien tik su maistu. Ypač, jei nepakankamai būnate saulėje ar gyvenate tokioje klimato zonoje, kur saulės šviesos per metus nebūna daug.

Deja, naujausi klinikiniai tyrimai parodė, kad vitamino D papildai nebūtinai padeda išvengti su amžiumi susijusio kaulų nykimo ir lūžių.

Vis dėlto sąsajų tarp ilgaamžiškumo ir vitamino D yra. Kai kurie tyrimai rodo, kad vitaminas D gali sulėtinti epigenetinį senėjimą, nes žmonės, kurių vitamino D kiekis yra mažas, yra biologiškai vyresni nei tie, kurių vitamino D kiekis yra pakankamas.

Vitamino D papildai taip pat gali padėti sumažinti DNR pažeidimus, tačiau neatrodo, kad jie turėtų įtakos telomerų ilgiui.

Taip pat labai mažai duomenų apie tai, kokia dozė ar kokiame amžiuje vitamino D papildai gali turėti poveikį, nes tyrimų su žmonėmis atlikta labai mažai, o jų rezultatai nevienareikšmiai.

Mokslininkų teigimu, svarbu suvokti, kad tikrai ne visiems žmonėms naudinga vartoti papildomai vitaminą D, nes jo perdozavimas gali būti žalingas. Be to, vitamino D papildai taip pat gali sąveikauti su receptiniais vaistais, pavyzdžiui, cholesterolio kiekį kraujyje mažinančiais statinais.

123RF.com nuotr./Vitamino D šaltiniai
123RF.com nuotr./Vitamino D šaltiniai

Mokslininkų išvados kol kas nėra akivaizdžios: nors gali atrodyti logiška papildyti mažą vitamino D kiekį organizme, svarbu suprasti, jog labai daug lemia ir sveikas ir aktyvus gyvenimo būdas, subalansuota mityba bei žalingų įpročių atsisakymas.

Apžvalga paskelbta žurnale „Nutrients“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus