Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neuromokslininkas atskleidė, ko niekada nedaro: šie 4 dalykai gali pakenkti jūsų atminčiai

25 metus atmintį tyrinėjęs mokslininkas, profesorius Charanas Ranganathas sako, kad normalu, kad bėgant metams tampame užmaršesni. Tačiau galbūt galima jau šiandien priimti tam tikrus sprendimus savo gyvenime, kurie padės atminį išlaikyti kuo aštresnę jau dabar?
Atmintis
Atmintis / 123RF.com nuotr.

Mokslininkas pataria atsisakyti keturių įprastų įpročių, kurie senstant labiausiai gadina mūsų atmintį, rašoma CNBC. Kokie jie?

Per daug daug užduočių atliekama vienu metu

Daugelio užduočių atlikimas tuo pačiu metu, dažnai vadinamas „multitasking“, tik pablogina padėtį. Tai silpnina atmintį ir vargina prefrontalinės smegenų žievės funkciją, todėl išsenka ištekliai, kurie paprastai padeda mums susikurti tvirtą atmintį.

Kaip pagerinti atmintį: išjunkite telefoną ir skirkite laiką konkrečioms užduotims atlikti. Taip pat galite įtraukti pertraukas meditacijai, svajojimui, pasivaikščiojimui lauke ar bet kokiam kitam užsiėmimui, kuris jums suteiks energijos. Tik nesistenkite visko daryti vienu metu – tai nėra geras sprendimas.

Neteikiate pirmenybės kokybiškam miegui

Su amžiumi miego kiekis ir kokybė dažnai prastėja dėl įvairių priežasčių. Prie šios problemos gali prisidėti vaistai, alkoholis ir stresas.

Kai miegate, jūsų smegenys sunkiai dirba. Jos „išplauna“ per dieną susikaupusias medžiagų apykaitos atliekas. Taip pat aktyvinami prisiminimai ir užmezgami ryšiai tarp įvairių patirtų įvykių.

Kaip pagerinti atmintį: miego trūkumas pražūtingai veikia prefrontalinę žievę ir lemia fragmentiškus prisiminimus. Stenkitės prieš pat miegą vengti laiko prie ekrano, sunkaus maisto, kofeino ir alkoholio.
Jei turite rimtų knarkimo problemų, apsvarstykite galimybę apsilankyti pas gydytoją. Jei blogai miegate, gali padėti ir dienos miegas.

Monotoniška veikla

Įvykius prisimename susiedami informaciją apie tai, kas, kada ir kur įvyko. Tai vadinama epizodine atmintimi.

Ryškią epizodinę atmintį gali sukelti užuomina, unikaliai susijusi su konkrečia vieta ir laiku, pavyzdžiui, daina, kurios negirdėjote nuo vidurinės mokyklos laikų, arba patiekalo, kurį gamindavo jūsų močiutė, kvapas.

Tačiau tai pasiteisina tik tuo atveju, jei patirtis yra susijusi su santykinai skirtingais kontekstais, o ne su monotoniška patirtimi.

Kaip pagerinti atmintį: galite labai blankiai prisiminti savaitę, kurią praleidote prie darbo stalo, pakaitomis rašydami elektroninius laiškus ir žiūrėdami „TikTok“ vaizdo įrašus. Taigi apsvarstykite galimybę paįvairinti savo kasdienybę.

Kaip tą padaryti? Pasivaikščiokite, užuot sėdėję pietų salėje. Laiko praleidimas su įvairiais žmonėmis, ėjimas į skirtingas vietas ir naujų patirčių išbandymas suteiks galimybių sukurti ilgalaikius prisiminimus.

Per didelis pasitikėjimas savo gebėjimu prisiminti dalykus

„Man yra buvę akimirkų, kai sutikęs žmogų jaučiuosi įsitikinęs, kad įsiminiau jo vardą ir pavardę, o vėliau esu suglumęs, kad negaliu jo prisiminti“, – sako neuromokslininkas.

Jei bandote atlikti ką nors, kas susiję su įsiminimu, pavyzdžiui, susipažįstate su grupe žmonių arba bandote išmokti užsienio kalbą, iš pradžių susitaikykite su tuo, kad greičiausiai pervertinsite, kiek daug įsiminsite. Antras žingsnis – suteikite sau galimybę suklysti.

Kaip pagerinti atmintį: veiksmingiausias mokymasis vyksta ne atmintinai, o tokiomis aplinkybėmis, kai įdedame jėgų bandydami prisiminti ir gauname ieškomą atsakymą.

Pavyzdžiui, praėjus kelioms minutėms po to, kai ką nors išmokote, pabandykite pasitikrinti savo atmintį. Tada po valandos tai pakartokite dar kartą. Kuo daugiau laiko tarp šių bandymų skirsite, tuo geriau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus