Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ragina nenustoti mylėtis net ir sulaukus 70-ies: „Intymumo poreikis yra amžinas“

Seksas gali būti stiprus emocinis išgyvenimas ir puiki sveikatos apsaugos ar gerinimo priemonė, ir jis tikrai nėra svarbus tik jauniems žmonėms. Pasak seksologų, intymumo poreikis yra amžinas.
Vyresnio amžiaus pora lovoje
Vyresnio amžiaus pora lovoje / Shutterstock nuotr.

Tyrimai patvirtina, kad nesvarbu, kokios lyties esate, seksu galite mėgautis tiek ilgai, kiek tik norite. Žinoma, seksas sulaukus 70 ar 80 metų gali būti ne toks, koks buvo sulaukus 20 ar 30 metų, tačiau kai kuriais atžvilgiais jis gali būti geresnis, rašo „Helpguide“.

Poras konsultuojantys medikai teigia, kad vyresnio amžiaus poros dažnai daug labiau pasitiki savimi ir suvokia save, jaučiasi išsilaisvinę iš nerealių jaunystės idealų ir kitų žmonių jiems primestų standartų.

Be to, užaugus vaikams ir mažiau dirbant, poros gali geriau atsipalaiduoti ir mėgautis vienas kitu be jokių trukdžių.

Tačiau dėl įvairių priežasčių daugelis suaugusiųjų vėlesniame amžiuje nerimauja dėl sekso ir galiausiai nusigręžia nuo lytinių santykių. Kai kurie vyresnio amžiaus suaugusieji jaučiasi nesmagiai dėl senstančio kūno arba dėl savo „pasirodymo“ lytinių santykių metu. Kitus paveikia liga arba partnerio netektis.

Tačiau jei jaučiate norą toliau gyventi intymų gyvenimą, taip ir darykite. Juolab, kad mokslas jau įrodė, jog seksas vyresniame amžiuje naudingas sveikatai.

Shutterstock nuotr./Vyresnio amžiaus pora
Shutterstock nuotr./Vyresnio amžiaus pora

Sekso nauda senstant

Vyresniame amžiuje du dalykai, kurie anksčiau galbūt teikė didžiausią džiaugsmą – vaikai ir karjera – gali būti nebe tokie svarbūs jūsų kasdienybėje.

Asmeniniai santykiai dažnai įgauna didesnę reikšmę, o seksas gali būti svarbus būdas užmegzti ryšį su savimi ir partneriu. Tyrimai rodo štai tokią lytinių santykių naudą senstant. Seksas gali:

  • Pagerinti psichinę ir fizinę sveikatą. Seksas gali deginti riebalus, priversti smegenis išskirti endorfinus ir smarkiai sumažinti nerimą.
  • Pailginti gyvenimo trukmę. Geras seksualinis gyvenimas gali pailginti gyvenimo trukmę, nes gerina sveikatą.
  • Sutvirtinti santykius. Seksas – tai galimybė išreikšti savo giliausių santykių artumą.
  • Suteikia prieglobstį ir saugumo jausmą. Seksas suteikia galimybę pabėgti nuo kartais atšiaurios pasaulio realybės.

Priimkite save ir pokyčius

Seksologų teigimu, viena dažniausių priežasčių, dėl ko vyresniame amžiuje atsisakoma sekso, yra negebėjimas susitaikyti su senėjimo procesu ir jo atsispindėjimu kūne bei „galėjime“ mylėtis.

Taip, seksas vėlesniame amžiuje gali būti kitoks nei jaunystėje, bet tai nebūtinai turi būti blogai. Tiesą sakant, seksas gali būti malonesnis nei bet kada anksčiau. Priimdami savo vyresnio amžiaus tapatybę, galite:

  • Pasinaudoti patirties privalumais. Su amžiumi ateinanti nepriklausomybė ir pasitikėjimas savimi gali būti labai patrauklūs jūsų sutuoktiniui ar potencialiems partneriams. Nepriklausomai nuo lyties, būdami 62 ar 72 metų galite jaustis geriau nei būdami 22 metų. Be to, tikėtina, kad dabar geriau pažįstate save ir žinote, kas jus jaudina ir džiugina. Jūsų patirtis ir savęs pažinimas gali padaryti seksualinį gyvenimą įdomų jums ir jūsų partneriui.
  • Žvelgti į priekį. Su amžiumi stenkitės atsisakyti lūkesčių, susijusių su seksualiniu gyvenimu. Pasistenkite neapsistoti ties tuo, kad viskas yra kitaip. Jei jaunystėje mėgavotės aktyviu lytiniu gyvenimu, nėra jokios priežasties su amžiumi sulėtinti jo tempą, nebent to norite.
  • Mylėkite ir vertinkite savo vyresnįjį „aš“. Natūralu, kad senstant jūsų kūnas patiria pokyčių. Jūs atrodote ir jaučiatės kitaip nei jaunystėje. Tačiau jei sugebėsite priimti šiuos pokyčius kaip natūralius, ne tik jausitės geriau, bet ir būsite patrauklesni kitiems. Pasitikėjimas savimi ir sąžiningumas kelia aplinkinių pagarbą – ir gali būti seksualus bei patrauklus.

Beje, net ir būdami vyresnio amžiaus, turėdami lytinių santykių su nauju partneriu, turite būti tokie pat atsargūs kaip ir jaunesni žmonės. Galbūt negalite pastoti, tačiau vis dar esate imlus lytiškai plintančioms ligoms. Pasikalbėkite su partneriu ir apsisaugokite.

Bendraukite su partneriu

Senstant keičiasi kūnas ir jausmai, todėl kaip niekada svarbu bendrauti su partneriu apie savo baimes ir troškimus. Skatinkite partnerį taip pat visapusiškai bendrauti su jumis. Atvirai kalbėti apie seksą jums gali būti nelengva, tačiau tai padės abiems pasijusti artimesniems, o tai gali padaryti seksą malonesnį.

Shutterstock nuotr./Pora lauke
Shutterstock nuotr./Pora lauke

Jei pradėti pokalbį nejauku, galite išbandykite šias strategijas:

Būkite žaismingi. Būdami žaismingi, galite daug lengviau bendrauti apie seksą. Nuotaikai praskaidrinti pasitelkite humorą, švelnų erzinimą.

Būkite sąžiningi. Atvirumas skatina pasitikėjimą ir atpalaiduoja abu partnerius – ir gali būti labai patrauklus. Pasakykite partneriui, kaip jaučiatės ir ko tikitės iš seksualinio gyvenimo.

Aptarkite naujas idėjas. Jei norite išbandyti ką nors naujo, aptarkite tai su partneriu ir būkite atviri jo ar jos idėjoms. Vyresniame amžiuje jūs galite niekur neskubėti, todėl intymios minutės gali virsti aistringomis ir kūrybiškomis valandomis.

Galbūt priklausote kartai, kuriai seksas buvo tabu. Tačiau laikai pasikeitė, jūs – taip pat. Todėl prisiminkite, kad atviras pokalbis su partneriu apie savo poreikius, troškimus ir rūpesčius gali jus suartinti – ir padėti abiem mėgautis seksu bei intymumu.

Lieskitės. Geras lytinis gyvenimas bet kuriame amžiuje apima ne tik seksą. Jis taip pat susijęs su intymumu ir prisilietimais – dalykais, kurie gali būti naudingi kiekvienam. Net jei turite sveikatos problemų ar fizinę negalią, galite užsiimti intymiais veiksmais – svarbu pabandyti ir pažiūrėti, ar tai patinka jums ir partneriui.

Nusimeskite spaudimą ir atidėkite į šalį senas idėjas apie tai, koks seksas „turėtų būti“. Vietoj to sutelkite dėmesį į švelnumo ir kontakto svarbą.

Išplėskite savo patirtį. Pradėkite nuo romantiškos vakarienės ar pusryčių. Dalinkitės romantiška ar erotine literatūra ir poezija. Bendra patirtis, nesvarbu, seksualinė ar ne, yra galingas būdas užmegzti intymų ryšį.

Nebūkite drovūs. Laikykitės už rankų ir dažnai lieskite partnerį, taip pat skatinkite liesti jus. Pasakykite partneriui, kas jums jame patinka, ir pasidalykite idėjomis apie naujus seksualinius potyrius, kuriuos galėtumėte patirti kartu.

Atsipalaiduokite. Raskite ką nors, kas atpalaiduotų abu partnerius -galbūt išbandykite masažą ar vonią kartu. Atsipalaidavimas skatina pasitikėjimą savimi ir komfortą bei gali padėti tiek erekcijos, tiek makšties sausumo problemoms išspręsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas