Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Štai ką turite pašalinti iš raciono, kad sumažintumėte savo biologinį amžių

Tai, jog per didelis cukraus kiekis mums kenkia, žinoma jau seniai. Dabar Kalifornijos universiteto San Franciske (UCSF) mokslininkai teigia, kad, net ir sveikai maitinantis, kiekvienas papildomas cukraus gramas sendina mūsų ląsteles, rašo „The New York Post“.
Mityba vyresniame amžiuje
Mityba vyresniame amžiuje / 123RF.com nuotr.

JAV maisto ir vaistų administracija rekomenduoja apriboti pridėtinio cukraus kiekį iki 50 gramų per dieną. Šios medžiagos gauname per įvairius produktus: pieniško šokolado plytelė cukraus turi apie 25 gramus, o skardinė gazuoto gaiviojo gėrimo – apie 39 gramus.

UCSF tyrimo duomenimis, 342 moterys iš Šiaurės Kalifornijos per dieną vidutiniškai suvartojo 61,5 gramo pridėtinio cukraus. Daugumos dalyvių amžius buvo maždaug 40 metų.

Tyrimo autorius labiau domino jų biologinis amžius, t.y. mūsų ląstelių ir audinių amžius. Tam skaičiui įtakos turi genetika ir gyvenimo būdo įpročiai, tokie kaip dieta ir mankšta. Biologinis amžius gali būti tiek didesnis, tiek mažesnis už mūsų chronologinį amžių, t.y. mūsų gyvenimo metų skaičių.

Mokslininkai su mažesniu biologiniu amžiumi susiejo sveiką mitybą, ypač Viduržemio jūros dietą, kurioje akcentuojamos daržovės, vaisiai, pilni grūdai, sveiki riebalai, riešutai ir sėklos.

Tuo tarpu pridėtinis cukrus paspartino biologinį senėjimą, net jei dalyvė įprastai maitinosi sveikai.

„Mes žinojome, kad didelis pridėtinio cukraus kiekis yra susijęs su pablogėjusia medžiagų apykaitos sveikata ir ankstyvomis ligomis, galbūt labiau nei bet kuris kitas mitybos veiksnys“, – sakė tyrimo bendraautorė prof. Elissa Epel.

„Dabar mes žinome, kad pagreitėjęs [biologinis] senėjimas yra šio ryšio pagrindas, ir tai tikriausiai yra vienas iš daugelio būdų, kaip per didelis cukraus vartojimas riboja sveiką ilgaamžiškumą“, – pridūrė ji.

Anot mokslininkų, iš savo dienos raciono pašalinę 10 gramų pridėtinio cukraus, ilgainiui savo biologinį amžių galime sumažinti 2,4 mėnesio.

Didelis cukraus kiekis kraujyje gali pažeisti ląsteles ir sukelti lėtinį uždegimą, kuris siejamas su širdies ligomis, diabetu, kepenų ligomis ir vėžiu.

Cukrus skatina nutukimą – pasaulyje paplitusią visuomenės sveikatos krizę – ir dantų ėduonį.

UCSF išvados buvo paskelbtos pirmadienį. Tyrėjai atkreipė dėmesį į savo tirtos populiacijos įvairovę – joje buvo juodaodžių ir baltųjų moterų. Visgi jie pripažino, kad informacija apie mitybą buvo pagrįsta pačių dalyvių pateiktais trijų dienų maisto įrašais, kuriuose kai kurios maistinės medžiagos galėjo būti nurodytos netiksliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas