Gydytojai įspėja: valgote tai pusryčiams? Stojate akis į akį su insulto rizika

Ekspertai išreiškė susirūpinimą dėl dviejų mėgstamų pusryčių produktų, nes jie, pasirodo, gali padidinti širdies priepuolio ar insulto tikimybę. Štai kodėl reikia labai gerai apgalvoti, kaip pradedate dieną.
Kepta šoninė
Kepta šoninė / Shutterstock nuotr.

Mėgstantys pusryčiams rinktis gruzdintą maistą (mėsą, kiaušinius ir daržoves) turėtų atkreipti dėmesį į įspėjimą dėl dviejų pagrindinių ingredientų, kurie gali sukelti problemų tiems, kurie kovoja su aukštu cholesterolio kiekiu.

Padidėjęs cholesterolio kiekis reiškia, kad kraujyje gausu šios medžiagos, todėl ilgainiui gali užsikimšti arterijos, praneša „The Daily Express“.

Todėl labai svarbu kontroliuoti cholesterolio kiekį, kad išvengtumėte insulto arba širdies priepuolio rizikos. Būtent tai turėtų žmones paskatinti kuo atidžiau rinktis maistą, nes tam tikri produktai yra liūdnai pagarsėję kaip cholesterolio kiekio „didintojai“.

Verta žinoti, kad sotieji riebalai yra ypač kenksmingi, todėl sveikatos specialistai pataria jų kiekį mažinti, ypač žmonėms, turintiems padidėjusio cholesterolio kiekio problemų. Tačiau ko tiksliai turėtumėte saugotis?

Daugelyje produktų, ypač gyvulinės kilmės, pavyzdžiui, mėsoje, svieste ir pieno produktuose, yra sočiųjų riebalų.

Harvardo sveikatos specialistai nustatė pagrindinius kaltininkus, kurie didina mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio, kitaip „blogojo“ cholesterolio, kuris kaupiasi arterijose, kiekį.

Jie paskelbė, kad liūdniausiai pagarsėję – tai raudona mėsa, keptas maistas ir kepiniai (sausainiai ir kt).

Specialistai taip pat patikslino, kad: „Dėl maisto produktų, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, reikia susirūpinti, nes jie gali padidinti cholesterolio kiekį ir paskatinti priaugti svorio.“

Jie taip pat nurodė du pagrindinius tradicinių britiškų pusryčių patiekalus: dešreles ir šoninę, kurie daugelio mėgstami, tačiau juose daug cholesterolio ir sočiųjų riebalų.

Šoninė ir dešrelės, pagamintos iš kalakutienos ar vištienos, gali atrodyti sveikesnės ir jose yra šiek tiek mažiau cholesterolio nei raudonos mėsos gaminiuose, tačiau nėra taip, kad cholesterolio nebūtų visai.

Specialistai taip pat siūlė saikingai valgyti raudoną mėsą, pavyzdžiui, jautieną, kiaulieną ir avieną, nes jose yra sočiųjų riebalų. Šis patarimas nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti mėsos, bet ja mėgautis reikėtų saikingai: „Nereikia visiškai vengti mėsos, tiesiog valgykite ją tik retkarčiais. Apsiribokite rekomenduojama porcija ir rinkitės liesesnius mėsos gabalus.“

Ieškantiems sveikesnių baltymų alternatyvų „Harvard Health“ rekomenduoja raudoną mėsą pakeisti baltymais, kuriuose yra mažiau sočiųjų riebalų ir cholesterolio, pavyzdžiui, vištienos ar kalakutienos krūtinėle be odos, žuvimi ir pupelėmis.

Kepti maisto produktai, pavyzdžiui, vištienos sparneliai, mocarelos lazdelės ir svogūnų žiedai, sausainiai, tortai ir pyragaičiai taip pat buvo minimi kaip maisto produktai, kuriuos reikėtų riboti.

NHS taip pat pritaria riboti tokius maisto produktus kaip: mėsos pyragai, dešros, riebi mėsa, sviestas, taukai, lydytas sviestas, grietinėlė, kietasis sūris, pyragaičiai, sausainiai ir maistas, kurio sudėtyje yra kokosų ar palmių aliejaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Artėja LEA kvietimas įsigyti naujus šilumos siurblius su kompensacija
Reklama
„BITmarkets“ parodoje „Next Block Expo“ laimėjo apdovanojimą už geriausią klientų aptarnavimą
Reklama
Verslo civilinė atsakomybė: kokių sričių įmonės ją patiria dažniausiai ir kodėl?
Reklama
Amžėjimas nėra nuosprendis: kas gali padėti išlaikyti energiją ir jaunystę?