Iš ūkininkų ūkių – tiesiai ant vaikų pietų stalo: kuo mums naudingos trumpos tiekimo grandinės?

Tūkstančiai šalies moksleivių ir darželinukų savo švietimo įstaigose sužino, kaip jų lėkštes pasiekia vietinių ūkininkų užauginti vaisiai, daržovės ir pieno produktai. Dalyvaudami Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje jie ne tik ragauja šviežius, natūralius maisto produktus, bet ir mokosi apie jų kilmę, auginimo procesus bei tvarų vartojimą.
Iš ūkininkų ūkių – tiesiai ant vaikų pietų stalo: kuo mums naudingos trumpos tiekimo grandinės?
Iš ūkininkų ūkių – tiesiai ant vaikų pietų stalo: kuo mums naudingos trumpos tiekimo grandinės? / Žemės ūkio agentūros nuotr.

Įgyvendinant jau ne vienerius metus besitęsiančią programą siekiama skatinti vaikų sveikos mitybos įpročius ir ugdyti jų supratimą apie sveikatai palankaus maisto reikšmę. Vienas iš pagrindinių uždavinių – didinti ugdymo įstaigose suvartojamų vaisių, daržovių bei pieno produktų kiekį, taip užtikrinant subalansuotą ir maistingą mitybą, stiprinant vaikų suvokimą apie sveikos mitybos naudą bei jos poveikį bendrai savijautai.

Tačiau ne mažiau svarbu ir tai, kad programoje dalyvaujančių ugdymo įstaigų vaikai sužino ir apie tai, kaip maistas atsiranda, apie jo gamybos procesus bei tvarų vartojimą. Žemės ūkio agentūra prie Žemės ūkio ministerijos kiekvieną pavasarį organizuoja ir įdomiąją pamoką bei viktoriną, kurių temos apima įvairius aspektus – nuo ūkininkų kasdienio darbo iki tiekiamo maisto reikšmės, atsižvelgiant į maistingumą, auginimo technologijas ir aplinkosauginius aspektus. Vaikai mokomi, kaip atsakingai rinktis maistą, kokie produktai yra vertingiausi ir kaip sumažinti maisto švaistymą.

Programos metu organizuojama viktorina šiemet vyks balandžio 7–18 dienomis, o į ją registruotis galima ČIA. Viktorina apie vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimą – smagus ir lavinantis žaidimas, kuriame dalyvauti gali įvairaus amžiaus vaikai: darželinukai, priešmokyklinukai ir 1–4 klasių mokiniai. 40 geriausiai pasirodžiusių komandų laimės prizus.

Švieži vaisiai ir sultys vaikams – tiesiai iš ūkininkų ūkių

Siekiant programos tikslų vaikams taip pat akcentuojama trumpų tiekimo grandinių svarba – jie skatinami suprasti, kad ūkininkai dirba visai šalia jų, o vietinės kilmės produktai yra ne tik šviežesni, bet ir draugiškesni aplinkai.

Jurbarko rajono ūkininkas Nerijus Blažys tiesiai iš savo ūkio šalies pradinių klasių moksleiviams ir darželinukams tiekia vaisius ir uogas, šviežiai spaustas sultis. Ūkininkas sako, kad dalyvaudamas projekte mato visokeriopą naudą: vaikai gali mėgautis vietoje užaugintomis daržovėmis, gerti šalies ūkininkų laukuose užaugusių uogų ir vaisių sultis, o ūkininkai turi galimybes realizuoti savo produkciją ir prisidėti prie ateities vartotojų švietimo.

Anot jo, vaikai smalsiai ragauja vaisius, uogas ir sultis, o kai kurie net atranda naujus mėgstamus skonius, kurių anksčiau nebuvo bandę.

„Labai gerai, kad tokios programos vaikus supažindina su žemės ūkiu, kad jie sužino, iš kur produktai atsiranda ant jų stalo, kad vaikai šviečiami, kas yra trumpos tiekimo grandinės. Viso to jie programos metu mokosi mokyklose ir darželiuose. Aš pats produktus nuvežu į mokyklas, matau, kad vaikams jie tikrai labai patinka, kad jie laukia“, – teigia ūkininkas.

Jis sako esantis laimingas galėdamas prisidėti prie vaikų sveikos mitybos įpročių formavimo, suteikdamas jiems galimybę ragauti šviežių, natūralių produktų tiesiai iš ūkio. Pasak ūkininko, tokia iniciatyva ne tik augina sveikesnę jaunąją kartą, bet ir stiprina vietos ūkius bei trumpas maisto tiekimo grandines.

Pašnekovo ūkis yra gavęs sertifikatą, suteikiantį galimybę produktus ženklinti Nacionalinės maisto kokybės (NKP) ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“, kuris įrodo, kad jie yra lietuviški, natūralūs, kokybiški ir auginami tausojant aplinką.

„Sertifikatas užtikrina, kad tiekiama produkcija nebūtų užteršta jokiais chemikalais. Lietuvos ūkiuose užauginti produktai palankūs sveikatai, natūralesni, šviežesni. Svarbu ir tai, kad produktai gabenami mažais atstumas, po tą patį regioną, kuriame ir auginami, tad mažiau teršiama aplinka“, – dėsto uogų ir vaisių augintojas.

Kasdien ragauja sveikus produktus

Pagal Žemės ūkio agentūros prie Žemės ūkio ministerijos administruojamą programą vaikai ugdymo įstaigose nemokamai gauna vaisių ir daržovių, pieno ir pieno produktų. Programoje dalyvauti gali bet kuri pradinį ugdymą vykdanti mokykla ar lopšelis-darželis. Ji yra visiškai nemokama ir savanoriška.

Mokyklose pieno produktai dalijami iki trijų kartų per savaitę. Viena porcija gali būti sudaryta iš 125–150 ml pieno, 125 g jogurto arba 40 g šviežio ar brandinto sūrio.

Tokia pati tvarka galioja ir vaisiams bei daržovėms – jie vaikams dalijami iki trijų kartų per savaitę. Viena porcija gali būti obuolys ar kriaušė (iki 150 g), 80–100 g pjaustytų morkų arba 125–150 ml šviežiai spaustų vaisių ar daržovių sulčių. Dažniausiai šie produktai vaikams pateikiami priešpiečių ar pavakarių metu.

Praėjusiais mokslo metais programoje dalyvavo daugiau nei 230 tūkst. vaikų – darželinukų ir moksleivių. Jie kartu suvartojo apie 1,2 mln. litrų pieno, 179 tūkst. litrų natūralaus jogurto, 22 tonas sūrio, 617 tonų obuolių ir 219 tonų morkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Artėja LEA kvietimas įsigyti naujus šilumos siurblius su kompensacija
Reklama
„BITmarkets“ parodoje „Next Block Expo“ laimėjo apdovanojimą už geriausią klientų aptarnavimą
Reklama
Verslo civilinė atsakomybė: kokių sričių įmonės ją patiria dažniausiai ir kodėl?
Reklama
Amžėjimas nėra nuosprendis: kas gali padėti išlaikyti energiją ir jaunystę?