„Dėl kažkokių man neaiškių priežasčių internete sklando mitas, kad sviestas yra sveiki riebalai, tačiau nėra jokių tai patvirtinančių įrodymų“, – tikino vienas iš tyrėjų W.Willettas, parašęs daugiau nei 2000 straipsnių, daugybę knygų ir tiriantis mitybos įtaką pagrindinių ligų vystymuisi.
W.Willetto ir jo komandos naujausi tyrimai atskleidė, kad didesnis sviesto vartojimas yra susijęs su 15 proc. didesne mirtingumo rizika, o didesnis augalinių aliejų, įskaitant sojų pupelių, rapsų ir alyvuogių aliejų, vartojimas atvirkščiai – kone 16 proc. sumažina mirtingumo riziką, teigiama ketvirtadienį žurnale „JAMA Internal Medicine“ paskelbtame tyrime.
Be to, kasdien pakeitus 10 gramų sviesto augalinės kilmės aliejais, 17 proc. sumažėja tiek bendro mirtingumo, tiek su vėžiu susijusių mirčių rizika.
„Septyniolika procentų yra palyginti didelis pokytis. Įsivaizduokite, kokiam skaičiui mirčių galima užkirsti kelią“, – sakė tyrimo bendraautorius Dr. Yu Zhangas.
Sviesto ir augalinių aliejų palyginimas
Tyrimo metu buvo analizuojami 33 metus kaupti mitybos duomenys, į kuriuos įtraukta per 221 000 slaugytojų ir sveikatos priežiūros specialistų duomenys.
Dalyviai savarankiškai pranešė apie savo mitybos įpročius kas ketverius metus, todėl mokslininkai galėjo stebėti pokyčius, kurie vyksta ilguoju periodu. Tyrėjai pakoregavo savo išvadas, kad atsižvelgtų į kintamuosius, tokius kaip amžius, kūno masės indeksas (KMI), rūkymas, bendras suvartojamų kalorijų kiekis ir įvairūs mitybos modeliai.
Sviesto suvartojimas apėmė bet kokį maisto gaminimui ir kepimui sunaudotą kiekį, taip pat bet kokį papildomą sviestą, užteptą ant maisto. Augalinio aliejaus suvartojimas buvo apskaičiuotas pagal aliejaus rūšį, naudojamą kepant, troškinant arba gaminant salotų padažus.
Tyrimai atitinka dešimtmečius kauptus įrodymus, siejančius sočiuosius riebalus su pavojumi sveikatai.
„Tyrimai atitinka dešimtmečius kauptus įrodymus, siejančius sočiuosius riebalus su pavojumi sveikatai“, – sakė tyrėjai.
Sėklų aliejai gaunami iš augalų sėklų, o augaliniai aliejai išgaunami iš įvairių augalų dalių. Visi tyrime tirti aliejai patenka į sėklų aliejaus kategoriją, išskyrus alyvuogių aliejų.
„Alyvuogių aliejus, rapsų aliejus ir sojų aliejus buvo nuosekliau siejami su nauda: mažesne mirties rizika. Augalinių aliejų nauda sveikatai buvo įrodyta daugelyje atliktų tyrimų“, – sakė kardiologas dr. Dariushas Mozaffarianas.
Ar turėtumėte pašalinti sviestą iš savo mitybos?
Nors tyrimas rodo, kad kai kurie augaliniai aliejai pagerina sveikatos būklę, tyrėjai tikino, jog nebūtina visiškai pašalinti sviesto iš raciono.
„Mes nesiūlome, kad žmonės visiškai atsisakytų sviesto, tačiau tikiname, kad net ir nedidelis sviesto kiekio sumažinimas, pakeičiant jį augaliniais aliejais, gali turėti labai didelę, ilgalaikę naudą sveikatai“, – sakė Dr. Yu Zhangas.
Būtina prisiminti, anot tyrėjų, kad svieste yra labai daug sočiųjų riebalų – maždaug du trečdaliai, tačiau jame beveik nėra naudingų, būtinų polisočiųjų riebalų. Štai kodėl rekomenduojama jį keisti naudingesniais sveikatai produktais.