Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

300 žmonių laukia ne vasaros atostogų, o kvietimo transplantacijai

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos / NTB dalijasi viltį teikiančiomis žiniomis, nes transplantacijos laukiantys žmonės vasarą laukia ne atostogų, o viltingo skambučio, kuris gali pakeisti jų gyvenimus.
Transplantacijos pokyčiai Santaros klinikose: tokie įkvėpiantys kaip sėkminga kelionė į mėnulį
Transplantacija / Santaros klinikų nuotr.

2024 sausio-gegužės mėnesiais, budintiems koordinatoriams užregistravus 71 pranešimą apie potencialius donorus, 48 šeima, nepaisydama netekties skausmo, sutiko savo mirusio artimojo organus dovanoti transplantacijai.

„Atlikus visus medicininius tyrimus 28 donorai tapo efektyviais, t. y. buvo paimtas nors vienas organas ir / ar audinys transplantacijai. Iš viso šiais metais buvo atlikta 190 organų, audinių ir ląstelių transplantacijų, sunkiai sergantiems suteikusių viltį prisikelti naujam gyvenimui“, – pranešime spaudai pasakoja NTB vadovė Audronė Būziuvienė.

Nors netekę mylimo žmogaus artimieji priėmė nelengvą sprendimą ir pritarė organų donorystei, 20 donorų netiko dėl medicininių kontraindikacijų. Dažniausios priežastys: onkologiniai susirgimai, išplitusi infekcija, vyresnis amžius su daugybe lydinčių ligų.

Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai efektyvių donorų skaičius išaugo beveik dvigubai – nuo 15 iki 28.

Išreiškiame tylią užuojautą ir nuoširdžią padėką mirusių donorų artimiesiems. Jūsų besąlyginis gerumas ir neįkainojamos dovanos kitiems yra nepaprastai vertinamos.

Tik labai kilnūs ir empatiški žmonės, sunkią netekties valandą, sugeba galvoti ne tik apie save, bet ir apie kitus, apsispręsdami padėti. Tikime, kad toks sprendimas padės sušvelninti ir jų netekties skausmą.

190 transplantacijų, dovanojusių viltį pasveikti ar gyventi

Dviejuose Lietuvos transplantacijos centruose, LSMUL Kauno klinikose ir VUL Santaros klinikos iš viso šiais metais buvo atlikta 190 organų, audinių ir ląstelių transplantacijų, suteikusių viltį pasveikti ir gyventi.

Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai transplantacijų skaičius išaugo daugiau kaip dešimtadaliu nuo 170 iki 190.

Anot NTB vadovės, šiemet Donorų ir jų artimųjų dėka kokybiškesnio gyvenimo ir vilties pasveikti sulaukė 63 organų recipientai. Atlikta 44 inkstų (tarp jų 2 vaikai) – tame skaičiuje 3 gyvosios inkstų, 5 širdies (tarp jų 1 vaikas), 3 plaučių ir 11 kepenų transplantacijų.

Audinių ir ląstelių recipientams padarytos 127 transplantacijos: 32 – ragenų ir 95 – kaulų čiulpų (iš jų 1 vaikas).

Kaip pasakoja A. Būziuvienė, donorystės procesas – komandinis darbas. „Tik susitelkimas ir bendradarbiavimas neleidžia jam nutrūkti. Ačiū Regioninių donorystės paslaugų koordinavimo centrų komandoms, apimančioms Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionus.

Šių komandų gydytojai koordinatoriai aktyviai bendradarbiauja su ligoninių, kuriose galima donorystė, specialistais. Tai sudaro sąlygas donorystės ir transplantacijos proveržiui. Net mažesnėse ligoninėse: Telšių, Utenos, Alytaus, Marijampolės, LSMU Kauno buvo registruoti potencialūs donorai, kai kurie tapo efektyviais.“

Iki gegužės pabaigos Vilniaus-Panevėžio regione buvo identifikuoti 36 potencialūs donorai, iš kurių 11 tapo efektyviais, Kauno-Šiaulių regione – 25 potencialūs donorai, 14 iš jų tapo efektyviais. Klaipėdos regione iš 10 potencialių donorų efektyviais tapo – 3.

NTB komanda dėkoja visiems donorystės ir transplantacijos proceso dalyviams, prisidedantiems prie gelbstimų gyvybių: gydytojams anesteziologams reanimatologams, transplantacijų chirurgams, slaugytojoms, laboratorijų specialistams, greitosios pagalbos automobilių vairuotojams, Lietuvos policijos pareigūnams, Lietuvos kariuomenei, Lietuvos Karinėms oro pajėgoms bei Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Gerbiamas artimųjų ištartas „taip“

Kai Lietuvoje nėra tinkamo recipiento, kuriam tiktų donorinis organas, visada gerbiamas artimųjų ištartas „taip“ ir reanimacijos ir intensyvios terapijos gydytojų bei slaugytojų profesionalumas ir įdėtas darbas išlaikyti gyvybingus organus ir neįkainojama dovana iškeliauja į kitas ES šalis, kuriose yra tinkamas recipientas.

Šiemet tokios dovanos sulaukė 19 sunkiai sergančių ligonių iš Lenkijos, Vokietijos, Šveicarijos, Kroatijos ir Vengrijos.

Recipientams, laukiantiems donorinių organų, NTB jų taip pat ieško užsienyje tarptautinėje donorinių organų mainų platformoje FOEDUS.

Joje talpinami pasiūlymai arba prašymai apie donorinius organus. Šiais metais donorinių organų mainų dėka vienas recipientas Lietuvoje iš Lenkijos sulaukė inkstų.

Svarbu pasikalbėti apie donorystę

Lietuvoje kiekvienas asmuo nuo 18 metų gali pareikšti savo valią – pritarti organų donorystei ir pasakyti „taip“ – po mirties sutikti dovanoti savo audinius ir organus transplantacijai. Tačiau gali ir nepritarti – pasakyti „ne“.

Vien per šiuos metus pritarimą organų ir audinių donorystei išreiškė beveik 900 žmonių. Šiais metais taip pat gauta 50 nesutikimų. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, kuomet buvo paskleista dezinformacija apie donorystės modelio keitimą buvo sulaukta 10 kartų daugiau nesutikimų – beveik 500.

„Sėkmingas organų ir audinių donorystės procesas priklauso nuo daugelio veiksnių. Vienas jų – visuomenės pritarimas. Jam susvyravus stringa ir donorystės procesas valstybėje. Atsargiai džiaugiamės, jog sugrąžinome visuomenės pasitikėjimą organų donoryste ir transplantacija“, - komentuoja NTB vadovė

Sutikimą ar nesutikimą galima užpildyti internetu ntb.lt arba Nacionaliniame transplantacijos biure, per renginius, kuriuose dalyvauja biuro darbuotojai, taip pat – vaistinėse, pas šeimos gydytojus, kraujo centre.

Nors Lietuvoje yra beveik 48 tūkstančiai žmonių, išreiškusių pritarimą organų ir audinių donorystei bei užpildžiusių sutikimo formą Donoro kortelei gauti, tam turi pritarti ir mūsų artimieji.

Todėl labai svarbu, kad jie žinotų apie jūsų apsisprendimą dėl organų ir audinių donorystės – skirkime laiko šiam pokalbiui, kuris kažkam gali išgelbėti gyvybę ar pagerinti gyvenimo kokybę.

Šiuo metu organų ir audinių transplantacijos laukia daugiau 297 žmonių: 83 – inksto, 22 – širdies, 3 – plaučių, 3 – širdies-plaučių komplekso, 1 – kasos-inksto komplekso, 28 – kepenų, 157 – ragenų transplantacijos. Iš jų – 6 vaikai.

Kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos laukia – 239 žmonės. Iš jų – 27 vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius