Sportas gyvai

5 priežastys, kodėl būtent į jus taikosi uodai

Kasmet vis laukiame šiltų ir vasariškų dienų bei vakarų, bet vis kartojame - viskas puiku, išskyrus... Uodus. Turbūt pastebėjote, kad vieni, atrodo, net nepastebi esant uodų, o kitus šie vabzdžiai apspitę be perstojo. Kas tai nulemia? Kodėl vieni labai traukia uodus, o kiti yra mažiau „skanūs“.
Uodai
Uodai / 123rf nuotr.

Positimees.ee dalinasi įžvalgomis, kodėl vieni žmones labiau traukia uodus nei kiti.

Kraujo grupė

Į kai kuriuos žmones uodai taikosi vien dėl jų kraujo grupės. Vieno tyrimo duomenimis, uodai ant 0 kraujo grupės žmonių nusileidžia beveik dvigubai dažniau nei ant A tipo kraują turinčių žmonių. Tyrėjų teigimu, priežastis – žmonių išskyrų skirtumai, uodai būtent pagal tai renkasi jiems tinkamesnę auką, praneša Huffpost.

123RF.com nuotr./Puola uodai
123RF.com nuotr./Puola uodai

Anglies dioksido dujos

Pasak Floridos universiteto profesoriaus Jonathano F. Day, viena iš priežasčių slypi anglies dvideginio kiekyje. Greita medžiagų apykaita ar kitos genetinės keistenybės padidina anglies dioksido išsiskyrimą, todėl kai kurie žmonės uodams tampa patrauklesni nei kiti. Tas pats pasakytina apie tuos, kurie tuomet sportuoja ar nėščias moteris, nes jų kūno temperatūra yra aukštesnė nei vidutinė.

Prakaitas

Uodai ieško tam tikrų ženklų, pagal kuriuos jie pasirenka aukas. Vienas iš šių signalų yra pieno rūgštis, kuri išsiskiriama su prakaitu. Jiems itin patrauklu, kai prakaitas kurį laiką susimaišo su ant odos esančiomis bakterijomis. Be to, alkoholio vartojimas gali turėti įtakos prakaitavimui ir prakaito kvapui.

Drabužių spalva

Iš tikrųjų uodai turi labai gerą regą, tačiau norėdami išvengti vėjo, jie yra linkę skristi arčiau žemės. Manoma, kad tamsius drabužius uodai pastebi geriau, o šviesūs jiems susilieja su horizontu.

Kvapas

Pasak Johno Hopkinso universiteto profesoriaus Christopherio Poterio, uodai skiria kvapus, kurių patys žmonės negali užuosti. Jis lygina braškes, kurios turi ne vieną specifinį kvapą, o kelių skirtingų kvapų derinį. Tad uodai nusprendžia tų žmonių naudai, kurių kvapų derinys – nuo ​​pieno rūgšties iki įvairių bakterijų – jiems labiausiai patinka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius