Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar mokate suteikti pirmąją pagalbą: tyrimas atskleidė liūdną statistiką

Daugumai šalies gyventojų (93 proc.) yra svarbu, kad jų šeimos nariai, žmonės artimoje aplinkoje ir bendradarbiai mokėtų suteikti pirmąją pagalbą incidento ar nelaimingo atsitikimo atveju. Visgi tik maždaug penktadalis šalies gyventojų (18 proc.) nurodo tikrai žinantys, kur reikėtų kreiptis, planuojant įgyti ar patobulinti pirmosios pagalbos įgūdžius.
Defibriliatorių naudojimo mokymai
Defibriliatorių naudojimo mokymai / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atlikta reprezentatyvi gyventojų nuomonės apklausa, rašoma draudimo kompanijos pranešime žiniasklaidai.

Šis atotrūkis tarp gyventojų lūkesčio jaustis saugiai artimoje aplinkoje ir gyventojų žinojimo, kokiu būdu galima įgyti žinių apie būtinąją pirmąją pagalbą − keliantis susirūpinimą, pastebi Aurelija Kazlauskienė, „Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento vadovė.

„Lietuvos draudimo“ nuotr./Aurelija Kazlauskienė
„Lietuvos draudimo“ nuotr./Aurelija Kazlauskienė

„Kaip rodo mūsų tyrimas, tik penktadalis šalies gyventojų nurodo, kad jie turi užtektinai informacijos, kur galėtų gauti pirmosios pagalbos mokymus ar prireikus turimus įgūdžius galėtų atnaujinti. Tai tikrai nedidelė mūsų visuomenės dalis, ir tai skatina mus imtis veiksmų. Kartu su partneriais Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi siekiame, kad gyventojus žinia apie pirmosios pagalbos mokymus pasiektų kuo efektyviau ir plačiau, todėl įvairiuose šalies miestuose kviečiame į nemokamas pirmosios pagalbos paskaitas“, − sako A.Kazlauskienė.

Pasak jos, pirmosios pagalbos įgūdžiai kasdien kažkam gelbsti gyvybes, nes nutikus nelaimei ar sutrikus sveikatai pirmosios minutės yra kritiškai svarbios – šalia esantys žmonės gali padėti. Be to, pirmosios pagalbos įgūdžių svarba įgauna dar didesnio svorio ir neramaus geopolitinio konteksto fone.

Padeda drąsiau jaustis nelaimės atveju

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) atstovė Milda Vibrantytė taip pat pabrėžia, kad pirmosios pagalbos nukentėjusiam suteikimas iki atvykstant medikams išgyvenimo galimybę padidina iki trijų kartų, todėl šių įgūdžių turėjimas – labai svarbus.

„LRK inicijuotos apklausos duomenys rodo, jog net 55 proc. lietuvių nežinotų, kaip suteikti pirmąją pagalbą, o 20 proc. Lietuvos žmonių yra atsidūrę situacijoje, kai kitam žmogui ar pačiam prireikia pirmosios pagalbos. Matome, kad skleisti žinią apie pirmąją pagalbą yra būtina, nes net 60 proc. staigių mirčių įvyksta artimoje aplinkoje. Tai reiškia, kad dalies staigių mirčių pavyktų išvengti, jeigu šalia esantys žinotų, kaip suteikti pagalbą, ir prireikus imtųsi tokių veiksmų“, – teigia M.Vibrantytė.

Shutterstock nuotr./Pirmoji pagalba
Shutterstock nuotr./Pirmoji pagalba

LRK atstovė pastebi, jog pirmosios pagalbos mokymai padeda žmonėms būti labiau užtikrintais ir drąsiau imtis veiksmų, kai šalia esančiajam prireikia pirmosios pagalbos. LRK kasmet pirmosios pagalbos įgūdžių ir žinių apmoko apie 9 tūkst. žmonių.

„Dažnai, jei šalia nelaimės ištikto žmogaus yra daugiau nei vienas asmuo, visi tikimės, kad veiksmų imsis kitas žmogus. Tačiau tie, kurie yra sudalyvavę pirmosios pagalbos mokymuose, jaučiasi daug labiau užtikrinti savo veiksmais, lengviau suvaldo stresą, kai situacija tikrai įtempta ir reikia veikti „čia ir dabar“, – patirtimi dalinasi M.Vibrantytė.

Nuo birželio 3 dienos „Lietuvos draudimas“ vykdo akciją „Pirmoji pagalba“, kurios metu kartu su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi 1000-iui Lietuvos gyventojų dovanoja nemokamas paskaitas apie pirmąją pagalbą. Jų metu LRK specialistai mokys atpažinti nelaimės pobūdį, įvertinti nukentėjusiojo būklę, pasirūpinti savo saugumu.

Paskaitų metu klausytojai galės sužinoti, kaip elgtis asmeniui užspringus, smarkiai kraujuojant, kaip taisyklingai atlikti pradinį suaugusiojo gaivinimą ir naudoti automatinį išorinį defibriliatorių.

Užsiregistruoti į nemokamas paskaitas, kurios šių metų birželio ir liepos mėnesiais vyks 10 Lietuvos miestų, galima čia.

„Lietuvos draudimo“ inicijuotą reprezentatyvų gyventojų nuomonės tyrimą šių metų balandžio mėnesį atliko rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausti 1015 šalies gyventojų, atstovaujančių amžiaus grupes nuo 18 iki 75 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius