Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bestselerį apie miegą parašęs neuromokslininkas: atvirai – ką rado naujausi miego trūkumo tyrimai

Pirmasis Europoje miego festivalis „Sleep Fest“, vyksiantis Vilniuje, spalio 26 d. sulauks pasaulinio lygio pranešėjų – įskaitant žymų neuromokslininką, Kalifornijos universiteto Berklio profesorių ir „The New York Times“ bestselerio „Kodėl mes miegame“ autorių Matthew Walker. Renginys „Compensa“ koncertų salėje taps miego ir sveikatingumo inovacijų švente, kurioje dalyvaus garsiausi pasaulio miego ekspertai, mokslininkai, menininkai ir verslo lyderiai, rašoma organizatorių pranešime žiniasklaidai.
Miegas ant pilvo
Miegas ant pilvo / Shutterstock nuotr.

Matthew Walker tyrimai ir pasaulinė miego trūkumo epidemija

„Sleep Fest“ pranešėjų sąrašą papildys britų neuromokslininkas Matthew Walker, kurio naujoviški miego tyrimai paskatino tarptautines sveikatos organizacijas miego trūkumo problemą išsivysčiusiose šalyse skelbti epidemija. Nors paskaitas apie miegą M. Walker veda nuo 2004 m., rimčiau miego problematika pasaulis susidomėjo garsiam mokslininkui 2017 m. išleidus „The New York Times“ bestselerį „Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams“ (liet. „Kodėl mes miegame: mokslas apie miegą ir sapnus“), kur jis atskleidė daugybę metų analizuoto miego svarbą mūsų sveikatai.

Pranešimo aut. nuotr./Matthew Walker
Pranešimo aut. nuotr./Matthew Walker

Tiek knygoje, tiek savo žymiame, 20 milijonų peržiūrų sulaukusiame 2019 m. TED Talks „Sleep is Your Superpower“ (liet. „Miegas tai tavo supergalia“), Matthew pristatė, kad gilus miegas yra gyvybiškai svarbus organizmo imuninei funkcijai, emocijų reguliacijai, rimtų ligų (pavyzdžiui, demencijos ir vėžio) bei senėjimo (genų veiklos sutrikimų) prevencijai.

Mokslininkas pabrėžia, kad viena pagrindinių šių dienų žmonių ligų ir nuovargio priežastis – miego trūkumas, kuriuo laikomas trumpesnis nei 6 valandų miegas per dieną. Daugiau nei 60 metų trunkančių mokslinių tyrimų duomenimis, suaugusiam žmogui reikia 7–9 valandų miego per parą kokybiškai gyvenimo funkcijai palaikyti, o moterims įprastai reikia daugiau miego nei vyrams.

Mokslininkas pabrėžia, kad viena pagrindinių šių dienų žmonių ligų ir nuovargio priežastis – miego trūkumas

M. Walker perspėja apie tai, kaip stipriai miego statistikos pablogėjimą lėmė ir 2020 m. prasidėjusi Covid-19 pandemija (fenomenas vadinamas „Coronasomnia“): šiomis dienomis vos vienas iš trijų suaugusiųjų žmonių patiria pilnai atstatantį miegą. Jo tyrimai vienareikšmiškai pagrindžia, kad padidėjęs streso lygis visuomenėje nulemia ne tik prastą miego kokybę, bet ir visapusį miego trūkumą, kurio neįmanoma „atstatyti“ ar subalansuoti, pridedant daugiau miego valandų kitomis dienomis.

Praktiniais patarimais apie tai, kaip rūpintis kokybišku miegu ir gera savijauta, M. Walker dalinsis „Sleep Fest“ renginyje jau šį spalį, o jo mintis apie miegą papildys kitų žinomų novatorių patirtys. Tarp jų – JAV ilgaamžiškumo antrepreneris Bryan Johnson.

Miego revoliucija Vilniuje: pasaulinės žvaigždės iš viso pasaulio

Festivalio metu galėsite išgirsti JAV miego medicinos mokslų daktarą Michael Grandner, kuris pasidalins tyrimų medžiaga apie miego trūkumo įtaką psichinei ir fizinei sveikatai. Tuo tarpu poilsio patarimais dalinsis ir interaktyvią gilaus poilsio nemiegant (angl. non-sleep deep rest) sesiją praves olandų neuromokslininkas Leo Van Woerden. Tarptautine patirtimi programą praturtins žinomi specialistai, tokie kaip biohakeris Siim Land, ilgaamžiškumo futuristė Dr. Ines O’Donovan ir miego menininkas Virgile Novarina, miego temą analizuojantis jau trisdešimt metų.

Šiomis dienomis vos vienas iš trijų suaugusiųjų žmonių patiria pilnai atstatantį miegą.

Taip pat atvyksta garsus japonų miego tyrinėtojas Hidekazu Yamada, kuris yra Kindai universiteto Anti-aging centro įkūrėjas bei Japonijos Anti-aging medicinos draugijos prezidentas. Be to, jis yra Japonijoje vyksiančios pasaulinės parodos „Expo“ valdybos narys. H. Yamada yra longevity srities žvaigždė Azijos regione.

Renginyje netruks ir miego specialistų bei ilgaamžiškumo entuziastų iš Lietuvos. Pranešėjų sąraše dietistė Vaida Kurpienė, Lietuvos miego medicinos draugijos prezidentė Evelina Pajėdienė, ilgaamžiškumo entuziastė, soc. tinklų kolumnistė Ieva Koncevičiūtė, genetikas Vaidas Dirsė, psichologė Alicja Juškienė, miego konsultantės Agnė Ramanauskė ir Ieva Anskaitienė.

„Sleep Fest“ programoje – 10 valandų konferencija su garsiausiais pasaulio miego ir ilgaamžiškumo ekspertais, taip pat galimybė Patyriminėje erdvėje apsilankyti Kokybiško miego kambaryje, Grožio DNR laboratorijoje, išbandyti naujausias miego gerinimo technologijas ir įrenginius, kasdien padedančius jaustis ir būti geriausia savo versija. Dalyvių lauks pilna diena diskusijų, įtraukiančių užsiėmimų ir praktinių patarimų kokybiško poilsio tema.

Daugiau informacijos apie „Sleep Fest“ programą ir pranešėjus galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas