Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Centro poliklinikos pacientams – asmeniniai žingsnių receptai: progresą tikrins kūno sudėties tyrimais

Mokslininkams ir gydytojams vienbalsiai sutariant, jog reguliarus vaikščiojimas mažina net 40 skirtingų lėtinių ligų riziką, Centro poliklinika savo pacientams pristato naujieną – asmeninius žingsnių receptus.
Vilniaus Centro poliklinikos komanda
Vilniaus Centro poliklinikos komanda / Pranešimo aut. nuotr.

Šie receptai šeimos gydytojų bus skiriami tiems, kurie susiduria su širdies bei kraujagyslių ligomis, viršsvoriu, žemais judėjimo rodikliais, prasta emocine sveikata ir kitomis sveikatos problemomis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Žingsnių vaistinė – telefone

4, 8 arba 10 tūkst. žingsnių per dieną – tai trys receptai, kuriuos nuo šiol pacientams išrašys Centro poliklinikos šeimos gydytojai bei gyvensenos medicinos specialistai. Su žingsnių receptu pacientas nukreipiamas ne į vaistinę, o į savo telefone esančią „Walk15“ programėlę ir joje ras Centro poliklinikos gydytojo ar gyvensenos medicinos specialisto asmeniškai jam sudarytą žingsnių programą ir tris mėnesius aktyviai „rinks“ žingsnius gydytojo rekomenduotu aktyvumu.

„Centro poliklinika daug dėmesio skiria fiziniam aktyvumui – patys aktyviai įsitraukiame į masinio ėjimo renginius, taip pat visą birželį skyrėme Paramos žingsnių iššūkiui, kurio metu darbuotojų nueitus 29 milijonus žingsnių pavertėme pinigais ir parėmėme organizaciją „Gelbėkit vaikus“.

Patys įsitikinę visapusiška judėjimo nauda norime, kad ir mūsų pacientai atrastų aktyvumo džiaugsmą, daugiau vaikščiotų taip gerindami savo sveikatą ir nuotaiką. Būtent todėl prisijungėme prie „Žingsnių recepto“ iniciatyvos ir tikime, kad kartu su „Walk15“ komanda prisidėsime prie didesnio mūsų pacientų aktyvumo ir geresnės jų savijautos“, – sako sostinės poliklinikos direktorė Laima Skrickienė.

Idėjos autorė ir tvaraus judumo platformos „Walk15“ vadovė Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė atkreipė dėmesį, kad iki šiol buvo įprasta, jog receptus gauname tik tam, kad pasveiktumėme, tuo tarpu „Žingsnių receptų“ tikslas pasirūpinti, kad nesusirgtume.

„Kiekvieno paciento judėjimo galimybės – skirtingos, todėl receptai gydytojo bus skiriami tik kruopščiai įvertinus žmogaus ankstesnį aktyvumą, amžių, fizinę būklę ir ligų istoriją. Šiuo projektu siekiame įvairaus amžiaus ir skirtingų įpročių gyventojus edukuoti apie judėjimo svarbą, o tam pasitelkiame kiekvienam priimtiną ir tinkamą aktyvumo formą – vaikščiojimą.

123RF.com nuotr./Ėjimas, vaikščiojimas
123RF.com nuotr./Ėjimas, vaikščiojimas

Labai džiaugiuosi, kad sparčiai naujovių ir inovatyvumo keliu žengianti Centro poliklinika rūpinasi savo pacientais ir supranta, kaip svarbu yra būti aktyviems ir todėl prisijungė prie šios iniciatyvos“, – sako idėjos autorė V. Musvydaitė-Vilčiauskė.

Galimybė stebėti realų paciento aktyvumą

Išrašydamas žingsnių receptą šeimos gydytojas ar gyvensenos medicinos specialistas pažangiu analizatoriumi atliks ir kūno sudėties tyrimą. Praėjus trijų mėnesių laikotarpiui tyrimas bus kartojamas dar kartą, taip įvertinant asmeninės aktyvumo programos poveikį žmogui.

Centro poliklinikos šeimos gydytojos Dianos Jačiauskienės teigimu, asmeniniai žingsnių receptas yra iš tiesų labai patogus, o ir smagus būdas siekti geresnės savijautos.

„Mes nuolat skatiname savo pacientus kuo daugiau judėti, tad asmeninis žingsnių receptas bus puikus būdas patikrinti, kaip tas skatinimas veikia. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad pacientai linkę klausyti gydytojo rekomendacijų, o dar kai patys matys progresą ir sulauks gydytojo palaikymo, tikiu, išsiugdys ilgalaikį didesnio aktyvumo įprotį, kuris bus puiki ligų ir prastos nuotaikos prevencija“, – sako gydytoja D. Jačiauskienė.

Pacientui – reguliarūs aktyvumo patarimai

Įgyvendinti asmeninio žingsnių recepto programą pasiryžusiam pacientui bus siunčiami ir žingsnių judesių, sporto bei sveikatos mokslų profesoriaus Alberto Skurvydo parengti virtualūs sveikatingumo patarimai.

„Sveikam žmogui auksinis standartas – 10 tūkst. žingsnių per dieną, bent 3–5 kartus per savaitę. Iš šių 10 tūkst. žingsnių apie 3 tūkst. turėtų būti nueinami greitesniu tempu, kad širdies susitraukimo dažnis padidėtų iki 120–140 dūžių“, – sako profesorius.

Jei iškiltų techninių recepto naudojimo klausimų ar sunkumų, pacientus kiekvieną dieną operatyviai konsultuos programėlės klientų aptarnavimo komanda.

123rf.com nuotr./Ėjimas
123rf.com nuotr./Ėjimas

Inovacijos – itin vertinamos

Pirmajame etape žingsnių receptus Centro poliklinikoje išrašinės dvi šeimos gydytojos ir trys gyvensenos medicinos specialistės. Nuo rudens prie „Žingsnių receptų“ prisijungs dar 3 gydytojos ir viena gyvensenos medicinos specialistė.

„Visos inovacijos ir naujovės, kurios prisideda prie žmogaus sveikatos gerinimo ir teigiamų pokyčių jo gyvensenoje yra itin palankiai vertinamos ir noriai taikomos mūsų poliklinikoje. Džiaugiuosi, kad kartu su kolegėmis gyvensenos medicinos specialistėmis bei šeimos gydytojais turėsime progą dalyvauti „Žingsnių recepto“ iniciatyvoje ir tikiu, kad pacientai taip pat noriai į ją įsitrauks tuo pačiu paskatindami aktyviau gyventi ir savo artimuosius“, – sako Centro poliklinikos gyvensenos medicinos specialistė Erika Jakutaitė.

Įvairūs tyrimai rodo, jog reguliarus aktyvumas turi naudų, kartais prilygstančių gydymui vaistiniais preparatais. Vaikščiojimas gali padėti išvengti širdies bei kraujagyslių ligų, padeda kovoti su 2 tipo diabetu, astma ir kitomis ligomis. Kartu tai vienas geriausių būdų gerinti emocinę sveikatą, mažinti stresą, nerimą, perdegimo riziką.

Kiek anksčiau sėkmingai pilotinį asmeninių žingsnių receptų projektą pradėjo taikyti ir Šeškinės poliklinika. Pirmieji pacientai šioje poliklinikoje jau baigia pirmąją aktyvumo programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus