Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Didžiausios dantų valymo klaidos, kurias daro bene kiekvienas

Dantų valymas yra svarbi kasdienės burnos higienos dalis – to esame mokomi nuo vaikystės! Tačiau neteisingai atlikdami tokią, atrodytų, įprastą kasdienai veiklą, galime padaryti didelę žalą savo burnos sveikatai. Tvnet.lv dalinasi 10 patarimų, į kuriuos labai vertinga atsižvelgti.
Dantys
Dantys / 123RF.com nuotr.

Per stiprus valymas

Tai, kad per stipriai valote dantis, geriausiai parodo dantų šepetėlio šereliai. Jei dantų šepetėlio šereliai išsiskirstę, išsikleidę, vadinasi, valote ir trinate per stipriai.

Klaidinga manyti, kad jėga garantuoja efektyvesnį dantų valymą. Kur kas svarbiau yra dantų šepetėliu atliekamų judesių kryptis. Be to, per stipriai valydami dantis galime greitai pažeisti dantų emalį, kas nulemia dantenų kraujavimą ir jautrumą.

Dantų šepetėlis per kietais šereliais

Naudodami per kietą dantų šepetėlį galite pažeisti dantų emalį ir dantenų audinius, taip pat sukelti skausmą valantis dantis. Rinkdamiesi dantų šepetėlį, įsigykite patį minkščiausią, kokį tik galite rasti. Naudodami minkštą arba vidutinio kietumo dantų šepetėlį daug efektyviau pašalinsite apnašas ir sumažinsite dantenų ligų riziką.

Retas dantų šepetėlio keitimas

Dauguma žmonių savo dantų šepetėlius keičia du kartus per metus, tačiau to nepakanka. Odontologai rekomenduoja keisti dantų šepetėlį kas tris mėnesius.

Netinkamos dantų pastos naudojimas

Dantų pastų asortimentas labai įvairus – kaip išsirinkti sau tinkamiausią? Reikėtų prisiminti, kad pagrindinė dantų pastos užduotis yra rūpintis burnos ertmės sveikata, higiena ir gaivumu. Valantis dantis pasta pašalina apnašas, taip pat valo dantenas, liežuvį ir burnos ertmėje esančią gleivinę. Taip užkertamas kelias ėduonies atsiradimui ir dantų akmenų susidarymui bei dantenų uždegimui, todėl norėdami išsirinkti tinkamą pastą, būtinai pasikonsultuokite su odontologu ar vaisitininku.

Fotolia nuotr./Mergina valosi dantis
Fotolia nuotr./Mergina valosi dantis

Ar valote liežuvį?

Žmogaus liežuvis yra bakterijų magnetas, todėl jis taip pat yra dažniausia blogo burnos kvapo priežastis. Taigi valydamiesi dantis, niekada nepamirškite ir liežuvio – jį taip pat būtina valyti.

Per trumpas valymasis

Valytis dantis rekomenduojama du tris kartus per dieną, po kiekvieno valgio ir kas kartą šis procesas turėtų trukti po dvi-tris minutes. Reikia atkreipti dėmesį, kad būtų išvalyti visi dantys ir paviršiai, o liežuvį valyti švelniais judesiais, netrinti.

Kiekvieną kartą valome vieno judesio technika

Jei visada pradedate valyti nuo viršutinio dešiniojo kampo, o baigiate apatiniame kairiajame kampe, yra didelė tikimybė, kad tam tikra dantų eilės dalis bus nepakankamai išvalytos. Taigi – kas kartą stenkitės keisti valymo techniką.

Neteisingas šepetuko kampas

Suaugusiam žmogui svarbiausios valomos vietos yra palei dantenų liniją, tarp dantų ir už dantų. Valymas turi būti atliekamas 45 laipsnių kampu dantenų linijos atžvilgiu, ypatingą dėmesį skiriant žandikauliams, burnos galui. Mažais sukamaisiais judesiais perkelkite šepetėlio galvutę nuo danties prie danties.

Nenaudojamas dantų siūlas

Tai didelė burnos higienos klaida. Dantų šepetėliu galima pasiekti tik tam tikras dantų vietas, o norint kruopščiai išvalyti dantis, reikėtų naudoti ir siūlą. Jeigu nesate įpratę naudoti dantų siūlą kasdien, galite pradėti po truputį, kol susiformuos įprotis. Siūlas padės išvengti minkštųjų apnašų sukietėjimo, užkirs kelią blogam burnos kvapui, rečiau susidarys dantų skylutės.

Nereguliarus apsilankymas pas higienistą ar odontologą

Net jei nėra nusiskundimų ar diskomforto, pas odontologą pasitikrinti reikėtų kartą per metus, o pas higienistą – du kartus per metus. Dauguma burnos ligų iš pradžių būna besimptomės, todėl svarbu atlikti dantų higieną, siekiant užtikrinti burnos sveikatą ir laiku diagnozuoti pakitimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius