Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dvejus metus trimetės auglį medikai laikė karpa: tėvus ragino nesijaudint

Dvejus metus medikai klaidino mažos mergaitės tėvus, vis ragindami nesijaudinti dėl ant pėdos esančios „karpos“, kol galiausiai paaiškėjo, kad vaikui – retas auglys.
Kojos
Kojos / Shutterstock nuotr.

Mažoji Nansi Alys apsilankė pas šeimos gydytoją 2021 m. gegužę, kai jai buvo vos treji metai. Mama dukrą atvedė pas medikus po to, kai pastebėjo nedidelį gumbelį ant kojos piršto, rašo dailymail.co.uk.

Nepaisant to, kad gumbelis vis didėjo, gydytojai mergaitės motinai Leilai Evans sakė, kad dėl šio darinio „nėra ko nerimauti“, gumbą gydytojai įvardijo kaip karpą, o vėliau – kaip cistą.

Shutterstock.com /Vaiko pėdos
Shutterstock.com /Vaiko pėdos

Tik 2023 m. vasarą, kai Nansi buvo atlikta operacija augliui pašalinti, chirurgai suprato tikrąją grėsmę mergaitės sveikatai.

Itin retas navikas

Atlikus tyrimus, mergaitai buvo diagnozuotas reto tipo navikas, kuriuo serga maždaug penki iš milijono žmonių.

„Mes vaikščiojome pirmyn ir atgal pas gydytojus, o jie sakė, kad, jų manymu, tai karpa ir nėra ko nerimauti. 2022 m. birželį mus apžiūrėjo kitas gydytojas, kuris pasakė, kad tai panašu į gerybinę cistą.

Jis mus nukreipė pas Bangoro ligoninės specialistą, kuris įvertino, kad jam tai irgi panašu į cistą. Medikas pasakė siūlantys du variantus - naikinti arba palikti ir stebėti.

Aš atsakiau, kad norėčiau, jog ją pašalintų ir ištirtų. Neturėjau supratimo, kas tai yra, nes ji tiesiog augo ir augo“, – pasakojo mergaitės mama.

2023 m. Nansi buvo atlikta auglio pašalinimo operacija ir po šešių savaičių laukimo šeima gavo atsakymą, kuris šokiravo.

Mergaitei buvo diagnozuota desmoidinio tipo fibromatozė (DF) – reto tipo tarpinis minkštųjų audinių navikas, kuris traktuojamas kaip tarpinis – tarp nevėžinio ir vėžinio.

Pats DF nėra konkrečiai vėžys, bet priklauso sarkomų grupei – retų vėžinių susirgimų, kurie atsiranda kauluose arba minkštuosiuose audiniuose.

Neturėjau supratimo, kas tai yra, nes ji tiesiog augo ir augo

Šių tipų navikai gali atsinaujinti pirminio naviko vietoje arba netoli jos, tačiau jie neišplinta, teigia Sarcoma UK.

Tokio tipo navikai dažniausiai aptinkami rankose, kojose ar pilve, taip pat gali išsivystyti galvos ar kaklo srityje.

Šis susirgimas yra labai retas ir tikėtina, kad iš milijono žmonių maždaug penkiems-šešiems gali išsivystyti DF.

Tačiau sunku nuspėti, kaip išsivystys DF. Kartais jos gali augti lėtai, taip pat žinoma, kad jos gali ir mažėja, be visiškai jokio gydymo, teigia „Sarcoma UK“.

Bet mama negalėjo nurimti. „Viskas sukosi mano galvoje – o kas, jei mano dukra susirgs vėžiu?“, – sakė L. Evans.

„Norėčiau, kad gydytojai manęs būtų išklausę. Buvo baisu visai šeimai – ji mano vaikas, o tuo metu jai buvo tik šešeri metai.

Sužinojusi šokiruojančią diagnozę, šeima kreipėsi į labdaros organizaciją „Sarcoma UK“, prašydama informacijos ir paramos.

„Kai sužinojome, gydytojas mums pasakė, kad jei ketiname ieškoti informacijos „Google“, būtinai naudokimės „Sarcoma UK“ svetaine, todėl taip ir padariau“, – sakė M. Evans.

„Viskas sukosi mano galvoje – o kas, jei mano dukra susirgs vėžiu?“, – sakė L. Evans.

„Per savaitę nuo Nansi diagnozės nustatymo jie pasidalino su mums daugybe informacijos apie ligą ir tai, kokie yra tolimesni žingsniai. Jie papasakojo, ką mes, kaip šeima, galime padaryti, kad padėtume savo dukrai. Jie buvo tikrai labai geri", – pasakojo mergaitės mama.

Vėliau mama, atsidėkodama organizacijai, kopė į kalną Snoudono kalną, norėdama surinkti paramą organizacijai, kuri jai pačiai ir jos šeimai labai padėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas