Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09:00

Endokrinologė atskleidžia, kas labiausiai silpnina skydliaukės funkciją

Greitas nuovargis, jėgų stoka, sumažėjęs darbingumas, pablogėjusi atmintis ir dėmesio koncentracija, depresinė nuotaika – tai tik dalis simptomų, galinčių liudyti apie hipotirozę – būklę, kuomet skydliaukė pagamina ir į kraują išskiria nepakankamai hormonų, reikalingų organizmo poreikiams užtikrinti. Tai vienas dažnesnių susirgimų, dėl kurių kreipiamasi į gydytoją endokrinologą. Kokie veiksniai silpnina skydliaukės funkciją ir kada kreiptis į specialistus?
Skydliaukės tyrimas
Skydliaukės tyrimas / Shutterstock nuotr.

Dažniau serga moterys

„Pati skydliaukė – tai maža, drugelio formos liauka, esanti priekinėje kaklo dalyje. Jos gaminami hormonai kontroliuoja organizmo energijos apykaitą, veikia beveik kiekvieną žmogaus kūno organą ir sistemą. Esant nepakankamam skydliaukės hormonų kiekiui, daugybė organizmo funkcijų sulėtėja, sukeldamos įvairių su tuo susijusių simptomų“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo gydytoja endokrinologė Berta Sutkuvienė.

Literatūros duomenimis, hipotiroze serga apie 5 proc. pasaulio populiacijos. Manoma, kad dar tiek pat yra nediagnozuotų hipotirozės atvejų. Pasak gydytojos, taip yra todėl, jog ligos simptomai yra labai nespecifiški, į juos dažnas ilgai nekreipia dėmesio ir nesikreipia į gydytojus. Didžiausią riziką susirgti hipotiroze turi vidutinio ir vyresnio amžiaus moterys, tačiau serga ir vyrai bei vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas