Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologė atsako į 10 klausimų apie menstruacijas: absurdiškiausi mitai

Atostogas planuojate pagal menstruacijų kalendorių? Juk tomis dienomis šiukštu negalima bristi į jūrą. Kad ir koks populiarus būtų šis mitas, jis tiek pat absurdiškas, kiek giliai vis dar įsišaknijęs mūsų galvose. Medicinos diagnostikos ir gydymo centro „Hila“ gydytoja akušerė-ginekologė Evelina Boreikaitė sako, kad mėnesinės – ne priežastis nei atsisakyti atostogų, nei maudynių jų metu, rašoma „Hila“ pranešime žiniasklaidai.
Skausmas
Skausmingos mėnesinės / Pexels nuotr.

Gydytoja E. Boreikaitė atsako į 10 dažniausių klausimų apie moters intymią higieną vasarą ir menstruacijas per atostogas.

Ar menstruacijų metu galima maudytis?

„Net ir labai norint ne visada pavyksta poilsį paplūdimyje suplanuoti taip, kad nesutaptų su tomis dienomis, natūralus ciklas gali šiek tiek svyruoti. Tačiau nereikia baimintis – menstruacijos ir maudynės tikrai suderinamos, o higienos priemonių pasirinkimas platus nuo įprastų tamponų iki specialių kelnaičių“, – įsisenėjusį mitą išsklaido gydytoja ir šypsosi, – ne, įrodymų, jog menstruacijų kraujas pritraukia ryklius, nėra“.

Svarbu nepamiršti kasdienės įprastos higienos, tačiau ir nepersistengti.

Kaip pasirinkti priemonę, kuri padėtų patogiai jaustis maudantis per menstruacijas?

Renkantis sau patogią priemonę, vertėtų apgalvoti, kaip dažnai turėsite galimybę ją pasikeisti – pavyzdžiui, tamponą tektų pasikeisti vos išlipus iš vandens. O štai menstruacinė taurelė gali būti ištuštinta ir kiek vėliau, įprastai ji gali būti naudojama net 8–12 valandų. Taip pat verta atkreipti dėmesį į menstruacijų gausumą.

123RF.com nuotr./Moteris paplūdimyje
123RF.com nuotr./Moteris paplūdimyje

Kaip palaikyti menstruacinės taurelės higieną?

Jeigu planuojate naudoti menstruacines taureles, svarbu jas įsigyti iš patikimų gamintojų, kad šios būtų saugios naudoti. Jas naudojant, svarbu laikytis higienos. Po panaudojimo taurelę išplauti, karts nuo karto, nupilti verdančiu vandeniu. Gydytoja primena prieš įsidedant taureles, nepamiršti nusiplauti rankų.

Ar tikrai baseine bei jūroje tyko infekcijos?

Maudytis itin užterštame vandenyje nerekomenduojama ne tik per mėnesines – šypsosi gydytoja, tačiau tinkamai laikantis higienos mėgautis vandens malonumais galima nepriklausomai nuo ciklo.

„Svarbu nepamiršti kasdienės įprastos higienos, tačiau ir nepersistengti. Tenka sulaukti klausimų, ar norint palaikyti švarą, ypač tomis dienomis, reikėtų plauti makštį iš vidaus. Taip daryti tikrai nepatartina, nes tokiu būdu išplaunamos natūralios gerosios bakterijos ir sukuriama palanki terpė infekcijoms, kurių sukėlėjai dar ir puikiai jaučiasi šiltoje ir drėgnoje aplinkoje“, – pasakoja gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito