Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„Girta, nors alkoholio nevartoja nė lašo“ – gydytojai jai paaiškino, kodėl

Jai iš burnos sklido alkoholio kvapas. Jai svaigdavo galva, ji nesiorientuodavo ir būdavo tokia silpna, kad vieną dieną gamindama pietus savo mokyklinio amžiaus vaikams ji prarado sąmonę ir trenkėsi galva į virtuvės stalviršį.
Alkoholizmas
Alkoholizmas / 123RF.com nuotr.

Moteriai iš Toronto buvo diagnozuotas alkoholio fermentacijos žarnyne sindromas (angl. auto-brewery syndrome), kuriuo sergant organizme prigaminama tiek alkoholio, kad jis pasklinda po kraujotaką ir sukelia girtumą. Kitaip tariant, jos žarnynas maistą vertė alkoholiu.

„Per dvejus metus ji nuolat lankėsi pas šeimos gydytoją ir septynis kartus kreipėsi į skubios pagalbos skyrių“, – sakė Toronto universiteto infekcinių ligų specialistė daktarė Rahel Zewude.

Gydytojai nustatė, kad moters alkoholio kiekis galėjo svyruoti nuo 30 iki 62 milimolų litre. R.Zewude paaiškino, kad normalu yra, kai alkoholio kiekis yra mažiau nei 2 milimolai litre.

Alkoholio kiekis iki 62 milimolų litre yra nepaprastai didelis ir būtų laikomas pavojingu gyvybei, netgi mirtinu, sakė Barbara Cordell, asociacijos „Auto-Brewery Syndrome Information and Research“, kuri vykdo pacientų švietimą ir atlieka itin retos būklės tyrimus, prezidentė.

Nors niekam iš jos pažįstamų alkoholio kiekis kraujyje nepasiekė tokio lygio, daugelis tokių žmonių gali funkcionuoti, kai alkoholio kiekis kraujyje yra iki 30 milimol/l arba 40 milimol/l, elektroniniame laiške teigė B.Cordell.

„Žinau daugiau nei 300 žmonių, kuriems diagnozuotas „Auto-brewery“ sindromas (arba – alkoholio fermentacijos žarnyne sindromas, red. past.), o mūsų privačioje Facebook paramos grupėje yra daugiau nei 800 pacientų ir slaugytojų“, – sakė Barbara Cordell.

„Dalis šio sindromo paslapties yra tai, kaip šie žmonės gali turėti tokį aukštą alkoholio kiekį ir vis dar vaikščioti bei kalbėti.“

Visi skubios pagalbos skyriaus gydytojai, į kuriuos ji kreipėsi, klausinėjo apie moters gėrimo įpročius, ją apžiūrėjo trys skirtingi ligoninės psichiatrai, kurie padarė išvadą, kad ji neatitinka alkoholio vartojimo sutrikimo diagnozės kriterijų.

„Ji sakė gydytojams, kad jos religija neleidžia gerti, o jos vyras patvirtino, kad ji negeria. Tik po septintojo apsilankymo skubios pagalbos skyriaus gydytojas pagaliau pasakė: Manau, kad tai panašu į „Auto-brewery“ sindromą ir nusiuntė ją pas specialistą“, – sakė moterį gydžiusi Rachel Zewude.

Dr. Fahadas Malikas, „United Heath Services“ gastroenterologas iš Binghamtono (Niujorko valstija), šiuo metu turintis 30 pacientų, sergančių šiuo sutrikimu, elektroniniame laiške teigė, kad į tokius pacientus iš pradžių žvelgiama su nepasitikėjimu, kartais ir su pašaipa.

„Dauguma pacientų iki diagnozės nustatymo būna ignoruojami, tiesiog kaip alkoholikai, arba turintys elgesio sutrikimų“, – sakė F.Malikas, kuris taip pat yra Niujorko valstijos Upstate medicinos universiteto klinikinis asistentas.

Itin reta ir dažnai neatpažįstama būklė

„Auto-brewery“ sindromas, dar vadinamas žarnyno fermentacijos sindromu, yra itin reta būklė, kai virškinimo trakte esančios bakterijos ir grybeliai kasdieniame maiste esančius angliavandenius paverčia etanoliu. Pirmasis žinomas atvejis buvo 1946 m. Afrikoje, kai be jokios žinomos priežasties plyšo penkerių metų berniuko skrandis. Atlikus skrodimą nustatyta, kad jo pilvą užpildė „putotas“ skystis, kvepiantis alkoholiu.

Remiantis 2021 m. balandžio mėn. apžvalga, nuo 1974 m. angliškoje medicinos literatūroje buvo aprašyta 20 diagnozuotų „Auto-brewery“ sindromo atvejų. Papildomų pranešimų apie šio sindromo simptomus pasitaikė Japonijoje, kur ši būklė vadinama meitei-sho, arba „autointoksikacijos alkoholiu sindromu“.

123RF.com nuotr./Alkoholizmas
123RF.com nuotr./Alkoholizmas

„Auto-brewery“ sindromas pasireiškia, kai tam tikros bakterijų ir grybelių rūšys pernelyg apgyvendina žmogaus žarnyno mikrobiomą, iš esmės virškinamąjį traktą paversdamos nejudančiu aparatu.

Mokslininkai mano, kad šis procesas vyksta plonojoje žarnoje ir labai skiriasi nuo įprastos žarnyno fermentacijos storojoje žarnoje, kuri suteikia mūsų organizmui energijos.

Nors prie to gali prisidėti daugybė patogenų, dauguma atvejų kyla dėl dviejų rūšių grybelių pertekliaus: Saccharomyces ir Candida. Candida gyvena ant kūno, burnoje, virškinamajame trakte ir makštyje ir dažnai įsivyrauja, kai naudingesnės bakterijos žūsta dėl antibiotikų vartojimo.

2013 m. liepos mėn. ataskaitoje aprašytas 61 metų vyro atvejis, kuriam daugelį metų dažnai pasireikšdavo nepaaiškinami priepuoliai, kol galiausiai jam buvo diagnozuotas Saccharomyces cerevisiae, arba alaus mielių – tų pačių mielių, kurios naudojamos alui gaminti, – perteklius žarnyne.

Daugelis šį sindromą turinčių žmonių gali funkcionuoti, nors jų organizme ir yra labai daug metaboliniu būdu susidariusio alkoholio, dažnai problema iškyla patekus į pareigūnų rankas.

Šiaurės Karolinoje vyras, kuriam buvo apie 40 metų, buvo sustabdytas už tai, kad, policininkų įsitikinimu, vairavo išgėręs. Jis neigė vartojęs alkoholio, nors jo kraujyje buvo nustatyta 2 promilės alkoholio, o tai prilygsta 10 gėrimų per valandą suvartojimui ir maždaug 2,5 karto viršija leistiną normą.

„Tai nėra taip retai pasitaikantis atvejis, kaip mums atrodo, jis (tiesiog) retai diagnozuojamas. Manau, kad daugelis žmonių gali vaikščioti apsvaigę ir tiesiog galvoti, kad yra pavargę, nors gali būti, kad jų organizmas fermentuoja alkoholį“, – sakė Barbara Cordell.

„Pacientai patiria lygiai tokius pačius simptomus, kokius patiria alkoholikai“, – teigė Fahada Malikas, Alabamos universiteto darbuotojas, parašęs studiją apie šią ligą.

„Metabolinė audra“

Egzistuoja „Auto-brewery“ sindromo rizikos veiksniai. Diabetas ir kepenų ligos gali turėti įtakos, taip pat virškinamojo trakto ligos, tokios kaip uždegiminės žarnyno ligos ir trumpo žarnyno sindromas, kai plonoji žarna yra pažeista arba sutrumpėjusi, sakė Rahel Zewude. Gali būti net genetinis polinkis, susijęs su tuo, kaip gerai žmogus metabolizuoja alkoholį.

„Tačiau visi šie dalykai turi susidurti tinkamu laiku“, – sakė ji. „Reikia, kad sąveikautų keli rizikos veiksniai ir kiltų metabolinė audra, kad šis sindromas pasireikštų žmogui.“

R.Zewude's Toronto pacientei ši medžiagų apykaitos audra prasidėjo sulaukus 40-ies metų, kai ji pradėjo sirgti šlapimo takų infekcijomis, kurių kiekviena buvo gydoma antibiotikais. Jos žarnyne ėmė nykti naudingos bakterijos, todėl įsitvirtino grybeliai.

Tokiam kiekiui mielių reikia degalų, kurių jos gauna iš angliavandenių, esančių maiste. Kai moteriai buvo 48 metai, jos organizmas beveik kiekvieną suvalgytą angliavandenį paversdavo alkoholiu.

„Jei ji nevalgydavo daug angliavandenių, simptomai nebūdavo tokie blogi, – sakė R.Zewude. Tačiau suvalgius gabalėlį pyrago ar kitą daug angliavandenių turintį patiekalą, alkoholio kiekis jos organizme sparčiai didėdavo. Tokiais momentais ji galėdavo ruošti pietus vaikams ir tiesiog užmigti“.

123RF.com nuotr./Vynas
123RF.com nuotr./Vynas

„Auto-brewery“ sindromo gydymas pradedamas fungicidų kursu, skiriamu atlikus biopsiją arba kolonoskopiją, kai nustatomi konkretūs žarnyną kolonizavę patogenai, sakė R.Zewude. Pradėjus vartoti plataus spektro fungicidus, tai irgi gali atsiliepti.

„Atsparumas antimikrobinėms medžiagoms yra svarbi šio sindromo dalis, nes iš dalies žmonės juo suserga dėl to, kad dažnai vartoja antibiotikus, kurie sutrikdo žarnyno veiklą“, – sakė ji. „Reikia pradėti siaurai, o tada, jei pacientas tampa atsparus tam fungicidui, išbandyti kitus.“

Be to, kad būtų sunaikintos mielės, pacientai turi laikytis itin ribotos mažai angliavandenių turinčios dietos. „Geriausia būtų negauti jokių angliavandenių, tačiau to padaryti beveik neįmanoma“, – sakė R.Zewude. Pasak jos, taip pat gali padėti probiotikai, skirti naudingoms bakterijoms atkurti.

Šiandien moteris nebevartoja priešgrybelinių vaistų, tačiau po ligos atkryčio ji ir toliau laikosi labai mažai angliavandenių turinčios dietos. Kadangi kiekvieno žmogaus patirtis yra skirtinga, svarbu, kad pacientai palaikytų glaudų ryšį su savo gydytojais, kad galėtų valdyti savo būklę, sakė R.Zewude.

„Šiuo atveju moteris turi labai palaikantį vyrą, kuris iš karto paskambino man, kai vėl pradėjo jausti alkoholio kvapą jos burnoje“, – sakė R.Zewude. „Visiems, susiduriantiems su šiuo sindromu, svarbu, kad jūsų sutuoktinis, draugas, sugyventinis ar bet kas kitas žinotų požymius ir simptomus bei galėtų susisiekti su gydytojais arba atvežti asmenį į skubios pagalbos skyrių, kai tai įvyksta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius