Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Greitieji testai – dėl kokių ligų galime išsitirti patys namuose?

Nors greitieji testai, kuriuos savarankiškai gali atlikti patys pacientai, nėra naujiena rinkoje, apie tai težino maža visuomenės dalis. Teigiama, kad šių testų tikslumas neprilygsta laboratorijose atliekamiems ištyrimams, tačiau jie gali tapti puikia indikacija patvirtinti arba paneigti įtariamą sveikatos būklę ar tikslingai kreiptis į gydytoją dėl gautų rezultatų.
Nuo menopauzės iki feritino – tokių greitųjų testų, kuriuos galima atlikti namuose, yra Lietuvos vaistinėse
Nuo menopauzės iki feritino – tokių greitųjų testų, kuriuos galima atlikti namuose, yra Lietuvos vaistinėse / Shutterstock nuotr.

Vaistininkė Justina Metlovienė dalijasi naudinga informacija apie vaistinėse parduodamus savarankiškus testus, kuriuos kiekvienas gali atlikti savo namuose, rašoma vaistinių tinklo „Camelia“ pranešime žiniasklaidai.

J. Metlovienės teigimu, daugybė žmonių mano, kad greitieji savarankiški tyrimai apima tik nėštumo, gripo bei koronaviruso testus, tačiau tai nėra tiesa. Iš tiesų „Camelia“ vaistinėse ir vaistinėje internete galima įsigyti daugybę skirtingų testų, atliekamų tiek iš kapiliarinio kraujo, tiek šlapimo ar išmatų pavyzdžio. Tokių savityros testų tikslumas neretai viršija 95 proc., tad įtariant sveikatos sutrikimą, galima išsitirti patiems ir su gautais rezultatais apsilankyti pas gydytoją.

Shutterstock nuotr./Menopauzė
Shutterstock nuotr./Menopauzė

Menopauzės nustatymo testai

„Sužinojusios, kad prasideda menopauzė, moterys gali imtis prevencinių priemonių, padedančių palaikyti bendrą sveikatos būklę ir išvengti rizikos sveikatai, pavyzdžiui, osteoporozės, padidėjusio kraujospūdžio ir cholesterolio kiekio kraujyje, širdies ligų. Siekiant jaustis užtikrintai, tikslingai stiprinti organizmą bei išlaikyti hormonų balansą, patogu pasinaudoti vaistinėse parduodamu testu, kuris iš šlapimo mėginio nustato folikulus stimuliuojantį hormoną FSH ir padeda identifikuoti prasidėjusią menopauzę“, – įvardija J.Metlovienė.

Atliekant testą, rekomenduojama naudoti pirmąjį rytinį šlapimą, nes jame paprastai būna didžiausia FSH koncentracija. Jei vis dar sergama mėnesinėmis kas mėnesį – pirmąjį testą reikia atlikti pirmąją ciklo savaitę. Jei mėnesinės nereguliarios, testą galima atlikti bet kuriuo mėnesio metu ir po savaitės pakartoti. Net ir esant teigiamam testo rezultatui, svarbu nenustoti naudoti kontracepcijos priemonių.

Vitamino D nustatymo testai

Esant vitamino D stygiui, jaučiamas nuovargis, silpnumas, padidėja prakaitavimas, tačiau neretai ši būklė gali slėptis už kitų ligų simptomatikos. Vaistininkė įvardija, kad būtent todėl vitamino D testas rekomenduojamas pacientams, sergantiems vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu ar depresija, esant nutukimui, moterims – prasidėjus menopauzei ar nėštumo metu.

Šis testas atliekamas iš kraujo mėginio, bet kuriuo paros metu. Labai svarbu kartu su savimi turėti laikmatį, kad būtų galima pasižiūrėti rezultatus nustatytu laiku, kadangi vėliau rodikliai gali būti nebe tokie tikslūs.

Adrian Swancar / Unslash nuotr./Pavargęs vyras
Adrian Swancar / Unslash nuotr./Pavargęs vyras

Geležies stokos (feritino) nustatymo testai

Vaistininkė J.Metlovienė įvardija, kad geležies atsargų trūkumas gali pasireikšti nėštumo metu, nepakankamai suvartojant geležies su maistu, esant prastai jos absorbcijai, taip pat dažnai prarandant kraujo, pavyzdžiui, esant itin gausioms menstruacijoms.

„Šis testas rekomenduojamas, jei jaučiami geležies stokos anemijos požymiai: lėtinis nuovargis, išsekimas, galvos svaigimas, silpnumas, galvos skausmai, atsiranda odos blyškumas, įtrūkimai lūpų kampučiuose. Gali atsirasti neįprastas potraukis valgyti keistas medžiagas: ledukus, kreidą ir pan., taip pat pasireikšti plaukų slinkimas. Geležies testas gali būti rekomenduojamas esant neramių kojų sindromui, nes moksliškai įrodyta, kad geležies trūkumas yra viena iš šio negalavimo priežasčių. Testas atliekamas iš kapiliarinio kraujo mėginio, bet kuriuo paros metu“, – sako vaistininkė.

Streptokoko infekcijos nustatymo testai

A grupės streptokokas yra dažniausia bakterinio ūminio faringito, geriausiai žinomo anginos pavadinimu, priežastis, taip pat sukelianti kai kurias odos infekcijas. Nors streptokoko A gerklės infekcijos kartais gali išnykti per kelias dienas be papildomo gydymo, neretai gydytojai skiria antibiotikus, kad išvengtų su šia būkle susijusių komplikacijų, pavyzdžiui, ūminio inkstų uždegimo.

Šie testai yra skirti A grupės streptokokų bakterijoms nustatyti, sergant gerklės infekcija. Tai padeda greitai sužinoti ar gerklės skausmą sukelia streptokokas A ar kiti mikrobai ir, žinoma, imtis atitinkamų veiksmų – kreiptis į gydytoją ar vaistininką.

Shutterstock nuotr./Erkė
Shutterstock nuotr./Erkė

Laimo ligos nustatymo testai

Įsisiurbus erkei dažniausiai rizikuojame susirgti dvejomis ligomis – virusiniu erkiniu encefalitu ir bakterine Laimo liga. Nuo erkinio encefalito galima apsisaugoti pasiskiepijus, o šis testas skirtas įtariant Laimo ligą, nuo kurios skiepų, deja, nėra. Greitąjį testą rekomenduojama atlikti dar pradinėje ligos fazėje, kai yra praėjusios 2–6 sav. po erkės įsisiurbimo arba jei iš karto po įsisiurbimo atsiranda eritema – apvalus uždegimo židinys, primenantis taikinį. Testas atliekamas iš piršto kraujo mėginio, o rezultatas gaunamas vos per 10 min., tačiau paties rezultatų tikslumas priklauso nuo laikotarpio – jei tiriamasi vėlesnėse fazėse, atsakymas gali būti netikslus.

Shutterstock nuotr./Skrandžio skausmas
Shutterstock nuotr./Skrandžio skausmas

H. Pylori nustatymo testai

Dažniausiai H. Pylori testas rekomenduojamas esant skausmui viršutinėje pilvo dalyje, dažnai varginant rėmeniui, rauguliui, pilnumo jausmui, pykinimui, pilvo pūtimui, apetito stokai, viduriavimui, neaiškiam svorio mažėjimui. Šis testas rekomenduojamas ir ruošiantis gastroenterologo konsultacijai. Galima pasirinkti, ar norėsite atlikti tyrimą iš išmatų mėginio, ar naudosite kraujo mėginio testą. Atlikus šį savarankišką tyrimą ir gavus teigiamą atsakymą, pacientai drąsiau ryžtasi „žarnos ryjimo“ procedūrai, nes jau turi svarią priežastį šiam gydymo įstaigoje atliekamam tyrimui.

Slapto kraujavimo nustatymo testai

50–74 metų amžiaus pacientams šiuos testus profilaktiškai rekomenduojama atlikti kas 2 metus, ypač jei pasireiškia tokie simptomai kaip pilvo pūtimas, viduriavimas, tuštinimasis su krauju, taip pat ilgą laiką naudojami vidurius laisvinantys preparatai ar sergama II tipo cukriniu diabetu.

„Dažnai ir patys gydytojai rekomenduoja nusipirkti šį testą, tad pacientai ateina jau žinodami, ko reikia. Testo atsakymai – itin greiti, o pats procesas nėra sudėtingas, tereikia išmatų mėginio. Svarbu imant mėginį iš išmatų, specialiu įrankiu pabaksnoti mažiausiai į penkias skirtingas vietas, tada testo rezultatai bus tikslesni. Iki testo atlikimo 48 val. negalima vartoti kraują skystinančių vaistų ir alkoholio“, – primena J.Metlovienė.

Vaistininkė priduria, kad vaistinėse taip pat galima įsigyti ir kitų testų, įskaitant Žmogaus imunodeficito viruso ir kitų LPI antikūnų diagnostikos testus, prostatos vėžio prevencinį testą, skydliaukės aktyvumo testą, vyrų vaisingumo, alergijos gliutenui nustatymo testą, taip pat įvairių narkotinių medžiagų testus ir daugybę kitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius