Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gripo sezono pabaiga: epidemija nebuvo paskelbta niekur, mirčių – 27

Oficialiai baigėsi gripo sezonas, rašoma Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NSV) pranešime žiniasklaidai.
Gripas
Gripas / Shutterstock nuotr.

2023–2024 m. gripo sezonas prasidėjo praėjusių metų spalį ir iš viso truko aštuonis mėnesius. Iš viso šį sezoną užfiksuoti 27 mirties nuo gripo atvejai.

NVSC duomenimis, gegužės 13–19 d. bendras sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis buvo 933,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų, gegužės 6–12 d. (19-ąją savaitę) jis buvo mažesnis ir siekė 916,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo minėtomis ligomis rodiklis užfiksuotas Panevėžio apskrityje, didžiausias – Vilniaus apskrityje. Epideminio sergamumo lygio, t.y. 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribos neperžengė nė viena savivaldybė.

Praėjusią savaitę į ligonines dėl gripo buvo paguldyti 3 asmenys – visi vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose nebuvo gydomas nė vienas asmuo. Praėjusią savaitę mirties nuo gripo atvejų nebuvo užregistruota.

Nebuvo paskelbta gripo epidemija

Apžveldami pasibaigusį gripo sezoną NVSC specialistai sako, kad šį gripo sezoną nei savivaldybių lygmeniu, nei šalies mastu gripo ir (ar) COVID-19 ligos epidemija nebuvo paskelbta.

Vertinant daugiametę sergamumo gripu ir ŪVKTI dinamiką, vaikų sergamumas sudarė apie 50 proc. visų registruotų atvejų. 2023–2024 m. sezoną vaikai sudarė 45 proc. visų gripo atvejų ir 49 proc. visų ŪVKTI atvejų. Didesnis sergamumas tarp vaikų galimai susijęs su dažnesniu kreipimusi į sveikatos priežiūros įstaigas. Oficialiai registruojamoje statistikoje matomas tik asmenų, kurie kreipėsi į gydytoją, skaičius, todėl statistika neatspindi realaus susirgimų skaičiaus.

NVSC duomenimis, 2023–2024 m. gripo sezonui valstybės lėšomis buvo nupirktos 184 582 gripo vakcinos dozės, skirtos rizikos grupių asmenų skiepijimui. Rugsėjo–balandžio mėn. įskiepytos 182 455 dozės (sunaudota 98,8 proc. vakcinos dozių).

Unsplash nuotr./Vaikui atliekama procedūra (asociatyvinė nuotr.)
Unsplash nuotr./Vaikui atliekama procedūra (asociatyvinė nuotr.)

Nemokamai galės pasiskiepyti ir 2-7 m. vaikai

Siekiant didinti vakcinacijos nuo sezoninio gripo ir COVID apimtis, nuo 2024–2025 m. sezono (rugsėjo) valstybės lėšomis ir toliau bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys. Taip pat, atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, nuspręsta, kad nuo rugsėjo valstybės lėšomis nuo gripo galės skiepytis ir 2–7 m. amžiaus vaikai.

Šiuo metu yra rengiama išsami šio gripo sezono apžvalga, kurioje bus galima pamatyti praėjusio ir ankstesnių sezonų palyginimą. Apžvalga bus paskelbta NVSC interneto svetainėje birželio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas