Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Į nemokamas konsultacijas dėl vėžio atėjo šimtai žmonių: akcija keliasi į kitas šalis

Nuo gegužės per didžiuosius šalies miestus keliavusį interaktyvų „vėžio konsultacijų kabinetą“ aplankė daugiau nei 1000 Lietuvos gyventojų. Vėžio prevencijos, diagnostikos ir gydymo klausimais gyvuose susitikimuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Alytuje jie nemokamai konsultavosi su mokslininkais, medikais ir sergančiaisiais.
NVI specialistų nemokamas konsultacijas gavo per 1000 žmonių
NVI specialistų nemokamas konsultacijas gavo per 1000 žmonių / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

ES kovos su vėžiu misijos turas autobusu – tai Europos Komisijos mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinio direktorato (DG R&I) remiama ES kampanija. Jos tikslas – informuoti ir šviesti visuomenę apie pažangą vėžio tyrimų ir gydymo srityse, vėžio prevencijos galimybes, įskaitant rizikos veiksnius ir gyvensenos pokyčius, dalintis informacija apie atrankinę patikrą dėl vėžio ir vietinius išteklius, kuriais gyventojai gali naudotis, rašoma Nacionalinio vėžio instituto (NVI) pranešime žiniasklaidai.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Nemokamai pacientai buvo konsultuojami keliuose Lietuvos miestuose
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Nemokamai pacientai buvo konsultuojami keliuose Lietuvos miestuose

Projektu siekiama padrąsinti visuomenę skelbiant žinią, kad vėžio diagnozė nėra mirties nuosprendis, o net 40 proc. vėžio pasekmių galima išvengti, kai liga nustatoma anksti. Dėl to labai svarbu reguliariai tikrintis ir paskatinti tai padaryti šeimos narius, artimuosius.

„Konsultacijų kabineto žygis per Lietuvą pranoko mūsų lūkesčius. Mažiausiai tūkstantis gyventojų apie vėžio diagnostiką ir gydymą dabar turi žymiai daugiau žinių, kuriomis gali dalintis su savo artimaisiais, paraginti juos prevenciškai pasitikrinti. Vėžio diagnozė daugelį mūsų labai gąsdina, ją siejame su gyvenimo pabaiga, tačiau labai svarbu įsisavinti faktą, kad ankstyva diagnostika ir savalaikis gydymas gali padėti išvengti arba įveikti ligą“, – sako Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai profesorė Sonata Jarmalaitė.

Pirmasis Europoje

Tai pirmasis pilotinis toks projektas Europoje, Lietuva tapo pirmąja šalimi ES, per kurios miestus keliavo kovos su vėžiu misijos „konsultacijų kabinetas“. Šią vasarą kabinetas tęs keliones po Europą – toliau lankysis Lenkijoje ir Rumunijoje.

Kasmet Lietuvoje užfiksuojama 17-18 tūkst. naujų vėžio atvejų, tad kasdien šalyje įvairių vėžio tipų diagnozę išgirsta kone 50 gyventojų. Susirgimų skaičius kasmet palengva mažėja dėl sąmoningo savalaikio gyventojų tikrinimosi ir vėžio prevencijos programų, tačiau šviečiant ir raginant visuomenę tikrintis dažniau būtų galima pasiekti dar geresnių rezultatų.

Skaičiuojama, kad Europoje gyvena ketvirtis pasaulio sergančiųjų vėžiu. ES kovos su vėžiu plane teigiama, kad nesiimant ryžtingų veiksmų iki 2035 m. dėl vėžio prarastų gyvybių turėtų padaugėti daugiau nei 24 proc. Bendras vėžio ekonominis poveikis Europoje kasmet viršija 100 mlrd. eurų.

Vis dėlto pažanga kovoje su vėžiu yra sparti, o ji vyksta dėl ES finansuojamų mokslinių tyrimų, kurie padeda kurti veiksmingesnes diagnostikos ir gydymo priemones, gerina pacientų, pasveikusiųjų ir jų artimųjų gyvenimo bei darbo kokybę. ES kovos su vėžiu planui yra skyrusi 4 mlrd. eurų, įskaitant 1,25 mlrd. eurų pagal programą „EU4Health“.

Nors ES finansuojami moksliniai vėžio tyrimai ir gydymas sparčiai progresuoja, ir patys galime įdėti daugiau darbo rūpindamiesi savimi ir mus supančiais žmonėmis, būti informuoti, ugdyti sveikus įpročius ir nuolat tikrintis sveikatą, teigia projekto organizatoriai.

Veiksmingiausia ir ekonomiškiausia vėžio kontrolės strategija yra prevencija – sveiki įpročiai ir sveikas gyvenimo būdas gali padėti išvengti vėžio, kuris tiesiogiai paliečia ne tik sergantįjį, bet ir jį supančią aplinką. ES kovos su vėžiu misija ragina gyventojus būti aktyvius, gerai maitintis, neturėti žalingų įpročių ir, svarbiausia, nuolat būti informuotais, mat anksti nustatyti ligą gali būti labai reikšminga – tai plečia gydymo galimybes ir gelbsti gyvybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius