Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Orgazmo kaina? Kodėl po sekso gali stipriai skaudėti galvą

„Man skauda galvą“. Nors dalis žmonių tokią frazę ištaria, kai nenori su partneriu užsiimti seksu, tačiau mokslininkų teigimu, kai kuriems tai visiškai realus dalykas. Tiesa, tokiu atveju galva skauda ne prieš lytinius santykius, bet po jų.
Vyrui skauda galvą
Vyrui skauda galvą / Pexels.com nuotr.

Tyrimai rodo, kad kai kuriems žmonėms padidėjęs seksualinis susijaudinimas gali sukelti realų ir labai stiprų galvos skausmą, rašo „Science Alert“.

Pirminis galvos skausmas, susijęs su seksualine veikla (angl. primary headache associated with sexual activity, PHASA), apibūdina bent du galvos ar kaklo skausmo priepuolius, kuriuos sukelia seksualinė veikla.

Nustatyta, kad galvos skausmas gali laipsniškai stiprėti seksualinės veiklos metu arba tai gali būti intensyvus galvos skausmas prieš pat orgazmą arba jo metu.

Shutterstock nuotr./Pora mylisi
Shutterstock nuotr./Pora mylisi

Dažniau pasireiškia vyrams

Teigiama, kad tokia būklė gali būti intensyvi ir trukti nuo minutės iki 24 valandų arba lengva iki trijų dienų. Dažniausiai pasitaikantis tipas yra greitas intensyvus galvos skausmas orgazmo metu arba iškart po jo. Šie galvos skausmai 2-4 kartus dažniau pasireiškia vyrams nei moterims.

Apskaičiuota, kad ši būklė, dar vadinama „sekso galvos skausmu“, „koitaliniu galvos skausmu“, „orgazminiu galvos skausmu“ ir „koitaline cefalagija“, tam tikru gyvenimo laikotarpiu pasireiškia 1-1,6 proc. gyventojų. Tačiau tikrieji skaičiai gali būti didesni – apie tokią būklę dažnai nepranešama, greičiausiai dėl stigmos kalbėti apie seksą.

Priežastys, dėl kurių atsiranda tokie galvos skausmai, nėra iki galo išaiškintos, tačiau, kadangi hipertenzija sergantys žmonės dažniau skundžiasi jais, tikėtina, kad jie yra susiję su aukštu kraujospūdžiu.

Galvos skausmas po sekso taip pat dažnai pasitaiko žmonėms, kurie paprastai kenčia nuo galvos skausmo ar migrenos. Seksualinius galvos skausmus taip pat gali sukelti galvos ir kaklo venų sutrikimai. Tyrimais nustatyta, kad venų stenozė (venų susiaurėjimas) ir galvos skausmai, kuriuos sukelia kosulys ar fizinis krūvis, yra susiję su lytiniu galvos skausmu.

Neurofarmakologijos profesorius Colinas Davidsonas sako: „Jei jums nors kartą skaudėjo galvą sekso metu, būtinai kreipkitės į gydytoją, kuris gali jus gydyti vaistais, paprastai vartojamais nuo hipertenzijos, įskaitant beta adrenoblokatorius ir kalcio kanalų antagonistus.

Gydytojas taip pat gali pasiūlyti „pasyvesnį“ vaidmenį sekso metu ar net susilaikyti nuo lytinių santykių, kol bus atlikti papildomi tyrimai, siekiant atmesti labiau nerimą keliančius paaiškinimus.“

Jis taip pat perspėja, kad kai kurie žmonės toks skausmas gali būti itin pavojingas ir net įspėti apie insulto riziką.

„Deja, apie tai, kam sekso metu gresia insultas, vis dar daug nežinoma. Tačiau jei esate maždaug 50 metų vyras, kuriam sekso metu skauda galvą, galbūt norėtumėte pasitikrinti, ar nesate patyręs aneurizmos arba skylės širdyje. Tikėtina, kad jūsų galvos skausmą galima gana lengvai išgydyti, tačiau bus žmonių, kurių sveikatos būklė nežinoma ir gali būti rimta“, – sako neurofarmakologijos profesorius.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius