Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Išbandytas naujas vyrų kontraceptinis gelis: rezultatai pasimatė per rekordinį greitį

Kontraceptinių priemonių šiais laikais išrasta pačių įvairiausių. Visgi dažniausiai jas vartoti ar nešioti tenka moterims. Mokslininkai aktyviai ieško būdų, kaip atsakomybę už gimstamumo kontrolę padalinti tolygiau. Neseniai šioje srityje žengtas reikšmingas žingsnis į priekį – atrastas kontraceptinis gelis vyrams, kuris veikti pradeda greičiau nei jo pirmtakai.
Pusnuogis vyras
Pusnuogis vyras / Shutterstock nuotr.

Kaip rašo dienraštis “Daily Mail”, remiantis nauju tyrimu, naujas vyrams skirtas kontraceptinis gelis, tepamas ant menčių, pradeda veikti vos per 8 savaites – greičiau nei kiti eksperimentiniai hormonų pagrindu paremti kontracepcijos metodai.

Šio gelio sudėtyje galima rasti du hormonus: segesterono acetatą ir testosteroną, kurie kartu slopina spermatozoidų gamybą.

Tyrimo metu 222 vyrai ant abiejų menčių gelio užsitepė po vieną kartą per parą ir kas keturias savaites dalyvavo spermatozoidų skaičiavimo tyrimuose.

Slenkstis, laikomas veiksmingu kontracepcijai, buvo milijonas ar mažiau spermatozoidų viename mililitre spermos.

Remiantis išvadomis, pateiktomis metiniame Endokrininės visuomenės susitikime Bostone, 86 proc. vyrų, dalyvavusių tyrime, šį spermatozoidų skaičių pasiekė iki 15 savaitės.

Shutterstock nuotr./Vyrų kontracepcija
Shutterstock nuotr./Vyrų kontracepcija

Tų vyrų gretose spermatozoidų gamyba buvo nuslopinta vidutiniškai per mažiau nei 8-ias gydymo savaites.

Tyrėjai teigia, kad ankstesnių tyrimų metu, kuomet vertinti vyrų hormoniniai kontraceptikai injekcijų pavidalu, spermatozoidų produkcija būdavo nuslopinama per vidutiniškai 9-15 savaičių.

Kaip teigė vyresnioji tyrinėtoja Diana Blithe, Nacionalinių sveikatos institutų (NIH) kontracepcijos plėtros programos vadovė, „Spartesnis nuslopinimo laikas gali padidinti šio vaisto patrauklumą ir priimtinumą potencialiems vartotojams”.

“Saugaus, itin efektyvaus ir patikimai grįžtamo kontracepcijos metodo išvystymas yra dar nepatenkintas poreikis. Nors tyrimai parodė, kad kai kurie hormoniniai vaistai gali būti veiksmingi kaip kontracepcija vyrams, lėtas spermatogeninio slopinimo atsiradimas yra ribojantis veiksnys“, - tvirtino mokslininkė.

Tyrimo metu pasitelktame kontraceptiniame gelyje yra 8 miligramai segesterono acetato ir 74 miligramai testosterono. Dabar, kai tyrimo spermatozoidų slopinimo etapas baigtas, tyrėjai ištirs šios kontracepcijos veiksmingumą, saugumą, priimtinumą ir grįžtamumą po gydymo nutraukimo.

Shutterstock nuotr./Seksas
Shutterstock nuotr./Seksas

Pagrindinė kliūtis kuriant kasdienę kontracepciją vyrams ilgą laiką buvo ir vis dar yra daugelio moterų baimė, kad jų antrosios pusės gali pamiršti ją panaudoti.

Visgi britų tyrimas, kuriame taikytas kontraceptinis gelis su šiek tiek kitokia formule, parodė, kad vyrais šiuo klausimu galima pasitikėti. Dauguma tyrimo dalyvių gelį naudojo visus metus ir net 90 procentų jų prisiminė gelio ant pečių užsitepti kiekvieną dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius