Įspėja dėl E mandarinų etiketėse: ar tikrai šiuos vaisius pavojinga valgyti?

Šaltuoju sezonu vieni mėgaujasi citrusiniais vaisiais, kiti aiškinasi, ką gresia su jais suvalgyti. „Facebook“ plinta įspėjimas, kad mandarinai iš prekybos centro apdoroti įvairiomis medžiagomis. Tam tikros priemonės, kad jie ilgiau išliktų švieži ir nebūtų pažeisti kenkėjų, tikrai naudojamos, bet jos nedraudžiamos, o leidžiamais kiekiais – nekenksmingos.
Mandarinai
Mandarinai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neįmanoma valgyti?

Gruodžio pabaigoje viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo kito įrašo socialiniame tinkle ekrano nuotrauka. Šiame matyti mandarinų etiketė.

„Etiketė nuo mandarinų dėžės… Žiūrėkit ką valgot!!! Apačioje etiketės parašyta kuo apdoroti! (kalba netaisyta – red. past.)“ – paaiškinta prie jos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose vėl analizuojamos mandarinų etiketės
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose vėl analizuojamos mandarinų etiketės

Mandarinai, kaip galima suprasti iš teksto etiketėje, buvo parduoti Švedijoje. Dėžėje buvo 10 kg clemenules – Ispanijoje augančios rūšies mandarinų.

Žemiau nurodyta juos eksportavusi įmonė. Taip pat – kad vaisių konservavimui buvo panaudoti imazalilas, pirimetanilis ir E-202, o žievelei nuvaškuoti – E-903, E-904 ir E-914.

Po moters įrašu užvirė diskusija, kad maistas tapęs nuodingas, jo neįmanoma valgyti ir pan.

Mandarinai su panašiomis etiketėmis, kuriose minimos tos pačios medžiagos, parduodami ir kitur, pavyzdžiui, Prancūzijoje. Nors internautai protingai patarė skaityti produktų etiketes, nereikia skubėti gąsdintis dėl jose pateiktos informacijos.

Apie tai prieš penkerius metus rašė Suomijos visuomeninio transliuotojo YLE tinklalapis – tuomet internautams irgi buvo užkliuvusi mandarinų etiketėje rasta informacija.

Saugo nuo grybelių ir bakterijų

Siekiant vaisius ir daržoves ilgiau išlaikyti šviežius, po derliaus nuėmimo ar juos ruošiant prekybai naudojamos alternatyvios saugios laikymo technologijos ir metodai – fiziniai, cheminiai, biologiniai.

Kaip tinklalapiui vlmedicina.lt yra sakęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento direktorius Antanas Bauža, grybelinės ir bakterinės ligos – pagrindinės priežastys, dėl kurių patiriami didžiausi šviežių vaisių ir daržovių nuostoliai. Siekiant juos sumažinti kai kuriose šalyse nuimtas derlius apdorojamas mažai toksiškais fungicidais.

Visi jie Europos Sąjungoje (ES) leidžiami tam tikrais kiekiais naudoti. Europos Komisija neturi duomenų, kad tai keltų pavojų sveikatai.

Pirimentanilis yra vienas iš šių fungicidų. Kitas – imazalilas (enilkonazolas, dar vadinamas chloramizoliu), plačiai naudojamas žemės ūkyje, ypač auginant citrusinius vaisius. Taip pat – veterinarijoje kaip vietinis priešgrybelinis vaistas.

Organizatorių nuotr. /Citrusiniai vaisiai
Organizatorių nuotr. /Citrusiniai vaisiai

Citrusiniams vaisiams, melionams, avokadams dažniausiai naudojamas vaškas su imazalilo priedu. Leistina imazalilo koncentracija yra labai nedidelė. Citrusiniuose vaisiuose ji negali viršyti 5 mg/kg, melionuose – 2 mg/kg, avokaduose – 0,05 mg/kg.

Jei citrusinių ir kitų vaisių paviršius yra apdorotas fungicidais ar konservantais, produktų ženklinimo etiketėse apie tai turi būti pateikta informacija.

Imazalilas laikui bėgant pats suskyla. Paprastai po apdorojimo jo likučių lieka ant žievelės paviršiaus, todėl rekomenduojama citrusinius vaisius, melionus prieš nulupant gerai nuplauti šiltu vandeniu.

Nors kai kur rekomenduojama į vandenį įdėti sodos, specialistai tikina, kad stebuklingo poveikio ji neturi.

Tinka ir ligoniams

E202 žymimas kalio sorbatas – sorbo rūgšties kalio druska. Ši balta, vandenyje labai tirpi medžiaga daugiausia naudojamas kaip konservantas maisto produktuose, vyne, asmeninės higienos priemonėse. Kai kuriose uogose esama natūralios sorbo rūgšties, tačiau pramonėje naudojama sintetinė.

Kalio sorbatas naudojamas pelėsių ir mielių augimui maisto produktuose (sūryje, jogurte, džiovintoje mėsoje, kepiniuose, vyne, sidre, įvairiuose nealkoholiniuose gėrimuose) slopinti, kaip ingredientas džiovintų vaisių produktuose. Tai pailgina maisto galiojimo trukmę.

Šios medžiagos dedama ir į kosmetikos priemones. Ji gali būti naudojama maisto medžiagų preparatuose, kurias ligoniai maitinami vamzdeliais tiesiai į skrandį, nes tai padeda sumažinti patogeninių bakterijų kiekį.

Leidžiama sorbatų dozė žmogui yra 12,5 mg/kg (arba 875 mg suaugusiajam, sveriančiam 70 kg) per dieną.

Leidžiamos nedidelės dozės

E-903 yra karnauba (dar vadinama Brazilijos ar palmių vašku) – natūrali medžiaga, gaunama iš palmės Copernicia prunifera lapų, dar vadinama vaškų karaliene.

Ji leidžiama ES kaip maisto priedas – glazūravimo medžiaga šokolade, kakavos produktuose, kramtomojoje gumoje, konditerijos gaminiuose, pikantiškuose užkandžiuose.

Maisto produktų mokslinis komitetas (SCF), Jungtinis Maisto ir žemės ūkio bei Pasaulio sveikatos organizacijų (FAO/PSO) maisto priedų ekspertų komitetas (JECFA) yra nustatęs leistiną 7 mg/kg kūno masės karnaubo vaško paros dozę.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Interneto vartotojai vėl gąsdinami maisto priedais, gaunamais iš vabzdžių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Interneto vartotojai vėl gąsdinami maisto priedais, gaunamais iš vabzdžių

E-904 – šelakas – yra dar viena glazūrai naudojama medžiaga. Ji išgaunama iš vabzdžių ir nedideliais kiekiais dedama į glajus, naudojama vaistų tabletėms ir piliulėms glazūruoti. Šis maisto priedas, apie kurį portalas 15min ne kartą rašė, laikomas saugiu.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai iš vabzdžių išgaunamas maisto priedas naudojamas visur: nuo maisto iki vaistų?

E-914 yra polietileno vaškas leistas naudoti ES kaip maisto priedas citrusinių vaisių, melionų, papajų, mangų, avokadų ir ananasų paviršiui apdoroti.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Mandarinų etiketėje nurodytos medžiagos, kuriomis šie vaisiai apdoroti siekiant apsaugoti nuo greito sugedimo ir pratęsti galiojimo laiką. Šios medžiagos nedraudžiamos, o leidžiamais kiekiais yra nekenksmingos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų