Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Japonijoje plinta reta bakterija: žmogų pražudyti gali per dvi dienas

Japonijoje užfiksuotas rekordinis retos bakterijos sukeltos ligos atvejų skaičius. Dauguma mirčių nuo infekcijos įvyksta per pirmąsias dvi dienas.
Darbuotojas su kauke biure
Darbuotojas su kauke biure / 123RF.com nuotr.

Nuo metų pradžios šalyje užregistruoti 977 streptokokinio toksinio šoko sindromo atvejai, o tai viršijo praėjusių metų rekordinį skaičių (941 užsikrėtęs asmuo), informuoja agentūra „Bloomberg“, remdamasi Japonijos nacionalinio infekcinių ligų instituto duomenimis.

„Dauguma mirčių įvyksta per 48 valandas. Pacientas ryte pastebi pėdos patinimą, iki pietų tinimas gali išplisti į kelį ir per 48 valandas žmogus gali mirti,“ – sakė Tokijo moterų medicinos universiteto infekcinių ligų profesorius Kenas Kikuchi.

Ligą sukelia A grupės streptokokas, sukeliantis „streptokokinį gerklės uždegimą“ – vaikams jis pasireiškia patinimu ir gerklės skausmu.

Tačiau kai kurios bakterijų rūšys, kaip ši, gali sukelti greitai išsivystančius simptomus, tokius kaip:

  • galūnių skausmą ir patinimą;
  • karščiavimą;
  • žemą kraujospūdį.

Neigiamas bakterijų poveikis žmogaus organizmui gali sukelti nekrozę, kvėpavimo sutrikimus, organų veiklos sutrikimus ir galiausiai mirtį.

PSO duomenimis, Streptococcus pyogenes, dar žinomas kaip A grupės streptokokas, yra bakterijų grupė, kuri gali būti pernešama žmogaus gerklėje arba ant odos. Jos kasmet pasaulyje sukelia daugiau kaip 500 000 mirčių.

Žmogus žmogui dažniausiai perduoda infekciją per artimą sąlytį su užsikrėtusiu ligoniu kosint, čiaudint ar liečiant žaizdą.

2022 m. gruodį Pasaulio sveikatos organizacija pranešė apie penkis pareiškimus iš Europos šalių apie padažnėjusius invazinės A grupės streptokokų sukeltos ligos atvejus. Tarp šalių, kuriose užregistruota liga, kuria daugiausia sirgo jaunesni nei 10 metų vaikai, buvo Prancūzija, Airija, Nyderlandai, Švedija ir Didžioji Britanija.

Tuo metu dėl nedidelio atvejų skaičiaus padidėjimo, bakterijos genų pokyčių nebuvimo ir užfiksuoto atsparumo antibiotikams organizacija įvertino, kad rizika žmonėms yra maža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius