Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Santaros klinikose – vemiantys Dainų šventės šokėjai: kaltas greitasis maistas?

„Ketvirtadienį vaikai Dainų šventėje pradėjo vemti. Vieną iš repeticijos išvežė į ligoninę, kitus du tėvai pasiėmė. Visą naktį pypsėjo mesendžeris – daugiau nei pusė mūsų kolektyvo vaikų vemia, du paguldyti ligoninėje. Kiek žinau, įtaria virusą. Per parą, girdėjau, į Santariškes ir Antakalnį (VUL Santaros klinikas ir Vilniaus miesto klinikinę ligoninę – 15min past.) atvežė 17 vaikų iš Dainų šventės šokių stadiono“, – pasakojo savo tapatybės nenorėjusi atskleisti (redakcijai vardas ir pavardė žinoma – past.) moteris, kurios du sūnūs dalyvauja šioje šventėje ir šią savaitę kartu su kitais šokėjais repetavo stadione.
VUL Santaros klininkų Vaikų ligoninė / Dainų šventės dalyviai (asociatyvinė nuotr.)
VUL Santaros klininkų Vaikų ligoninė / Dainų šventės dalyviai (asociatyvinė nuotr.)

Šią informaciją portalui patvirtino VUL Santaros klinikos. Pasak gydymo įstaigos Komunikacijos tarnybos vadovės Jurgitos Juozaitytės-Markevičienės, pastarąją parą gydymo įstaigos Vaikų ligoninės Skubios pagalbos ir priėmimo skyriuje sulaukta daugiau nei įprasta mažamečių pacientų, kurie vėmė, jiems pasireiškė kiti virškinamojo trakto infekcijų simptomai.

„2024 m. liepos 4 d. naktį bei 5 d. rytą į VUL Santaros klinikų Vaikų priėmimo-skubios pagalbos skyrių kreipėsi 17 pacientų, dalyvaujančių Dainų šventėje, ir besiskundžiančių pilvo skausmais, viduriavimu, vėmimu. Iš jų iki 10 val. ryto į ligoninę hospitalizuoti 9 pacientai. Kai kurie dar apžiūrimi medikų, jiems atliekami tyrimai.

Turimais duomenimis, besikreipusieji yra ne iš vienos Vilniaus miesto vietos – tai skirtingų kolektyvų atstovai. Pacientų būklė nėra sunki ar grėsminga gyvybei. Suaugusiųjų Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje nepastebima stipriai padidėjusio pacientų srauto iš šventės.

Norime atkreipti dėmesį, kad ši situacija smarkiai nesiskiria nuo kitų didelio masto renginių, kurių metu pasitaiko paviduriuojančių, užsigavusių.

VUL Santaros klinikos glaudžiai bendradarbiauja su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, atidžiai stebi situaciją ir yra pasirengusios galimam didesniam pacientui skaičiui šiomis dienomis“, – rašo VUL Santaros klinikos.

Antakalnyje įsikūrusios Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, taip pat turinčios Vaikų priėmimo skyrių, vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Rasa Kėkštienė teigė, jog gydymo įstaiga taip pat buvo pasiruošusi reaguoti į didesnį nei įprasta pacientų srautą. Visgi to neprireikė.

„Mano žiniomis, ligonių daugiau nebuvo. Kadangi vasara, karšta, mieste vyksta Dainų šventė, buvome pasiruošę reaguoti. Bet kol kas tikrai neprireikė. Pacientų skaičiaus padidėjimo nepastebėjome“, – sakė ligoninės atstovė.

Shutterstock nuotr./Greitasis maistas
Shutterstock nuotr./Greitasis maistas

Šventės organizatoriai: „Dalis dalyvių valgė greitąjį maistą“

Dainų šventės direktorius Saulius Liausa 15min teigė kol kas neturintis informacijos apie žarnyno infekcijos simptomus jaučiančius Dainų šventės dalyvius.

„Neturim tokios informacijos. Gandų negaudome, jei ką nors sužinosime – pranešime“, – lakoniškai situaciją pakomentavo pašnekovas.

Penktadienį vidurdienį Dainų šventės organizatoriai informaciją patikslino.

„Turime informaciją apie 9 dalyvius, jie yra iš skirtingų lokacijų, tad galima konstatuoti, kad protrūkio nėra. Dalis šių dalyvių valgė greitojo maisto“, – nurodė Dainų šventės Komunikacijos koordinatorė Ieva Krivickaitė.

Patarė duoti „Coca colos“

„Penktadienį laukia du koncertai – 13 val. ir 21 val. Kaip bus, nežinau. Jokių rekomendacijų – nei iš organizatorių, nei iš stadione budėjusių greitosios medicinos pagalbos medikų nesame gavę. Tiesa, „bloguojantiems“ patarė duoti „Coca colos“, – sakė du sūnus, šokančius Dainų šventėje, į stadioną šiandien išleidusi mama.

Priminsime, kad penktadienį Vilniuje vyks 100-mečio Dainų šventės Šokių dienos „Amžių tiltais“ koncertas. Šis koncertas sostinėje esančiame Lietuvos futbolo federacijos stadione bus surengtas du kartus – 13 ir 21 valandą. Jame pasirodys 9 tūkst. visų amžiaus šokių grupių atlikėjų, kurie atliks keturių dalių meninius pasirodymus.

Jubiliejinė šimtmečio Dainų šventė „Kad giria žaliuotų“ vyksta šių metų birželio 29–liepos 6 dienomis. Pirmasis jos renginys įvyko Kaune, Dainų slėnyje, o savaitės koncertinį ciklą uždarys Dainų dienos koncertas Vilniaus Vingio parke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus