Kai tik griebiatės „Coca-cola“ stiklinės, štai kiek gyvenimo minučių prarandate

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) atlikto naujausio tyrimo duomenimis, kiekvieną kartą, kai griebiatės „Coca-cola“ stiklinės ar buteliuko, gali būti, kad prarandate 12 savo gyvenimo minučių. Nerimą keliantys duomenys pateikti atlikus tyrimą Mičigano universitete. Jame buvo tiriama, kiek pastangų ir laiko sugaišta organizmas, bandydamas sudoroti perdirbtą maistą, rašo neosciencehub.com.
Coca cola
Coca cola / Shutterstock nuotr.

Jei vartojama labai daug apdoroto maistas, į kurio sudėtį įeina dirbtiniai dažikliai, kvapiosios medžiagos, konservantai ir emulsikliai, organizmui daroma labai didelė žala.

Dar svarbiau, kad kai kurie šiais laikais žmonių itin pamėgti produktai gali turėti neigiamos įtakos gyvenimo trukmei. Ištirta, kad suvalgius dešrainį jūsų gyvenimas gali sutrumpėti 36-iomis minutėmis, o jei jį užgersite „Coca-cola“ stikline, iš savo brangaus gyvenimo atimsite dar 12 minučių.

Shutterstock nuotr./Augalinis mėsainis
Augalinis mėsainis / Shutterstock nuotr.

Taip pat, nustatyta, kad sūrainiai žmogaus gyvenimą gali sutrumpinti devyniomis minutėmis, o sumuštiniai su kiaušiniene pusryčiams – trylika.

Tiesa, tyrimu metu gauta ne tik neigiamų išvadų. Mokslininkai taip pat nustatė, kad tam tikros rūšies žuvies valgymas gali pailginti gyvenimą net iki 28 minučių.

„Akivaizdu, kad norint pagerinti žmonių sveikatą reikia keisti mitybą“, – teigė tyrimui vadovavęs mokslininkas. Rezultatai rodo, kad nesiimant drastiškų mitybos pokyčių, o tik keičiant racioną laipsniškai ir tikslingai galima reikšmingai pagerinti sveikatą.

Shutterstock nuotr./Kepta žuvis
Kepta žuvis / Shutterstock nuotr.

Įrodyta, kad tam tikri daugelio pamilti maisto produktai, pavyzdžiui, pica, makaronai su sūriu, dešrainiai ir gazuoti gėrimai trumpina žmonių gyvenimą, o sveikesni maisto produktai gali jį pailginti.

Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, tokių sūrių kaip čederio ar brie valgymas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę bei užkirsti kelią kepenų vėžiui, o tam tikros rūšių žuvies valgymas gali pailginti gyvenimą 32 minutėmis.

Kad būtumėte sveikesni, daugelis ekspertų pataria vengti perdirbtų maisto produktų. Šių metų pradžioje žurnale „British Medical Journal“ (BMJ) paskelbtų tyrimų duomenimis, intensyvus perdirbtų produktų vartojimas susijęs su 50 proc. didesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika, taip pat ir 48–53 proc. didesne psichikos sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, nerimo, rizika ir 12 proc. didesne antrojo tipo diabeto rizika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„BITmarkets“ parodoje „Next Block Expo“ laimėjo apdovanojimą už geriausią klientų aptarnavimą
Reklama
Verslo civilinė atsakomybė: kokių sričių įmonės ją patiria dažniausiai ir kodėl?
Reklama
Amžėjimas nėra nuosprendis: kas gali padėti išlaikyti energiją ir jaunystę?