Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl reikia ugdyti jaunų žmonių emocinį atsparumą

Nevyriausybinė organizacija „Jaunimo linija“ jau ketvirtus metus kviečia jungtis prie nacionalinės akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“ ir taip paminėti spalio 10-ąją, pasaulinę psichikos sveikatos dieną.
Vilnius
Vilnius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

93 proc. jaunų žmonių susiduria su emociniais sunkumais, kuomet juos apima sunkūs jausmai. Tai parodė „Jaunimo linijos“ ir „Spinter tyrimai“ atlikta jaunuolių nuomonės apklausa. 2021-aisiais į tokį patį klausimą atsakė 83 proc. jaunuolių, o 2017-aisiais - 71 proc. Dažniausiai jauni žmonės jaučia nerimą, liūdesį, būna nepatenkinti savimi.

Didelei daliai jaunų žmonių (75 proc.) kalbėti apie emocinius sunkumus vis dar yra labai sunku ar tiesiog sunku, todėl jie to nedaro. Ir dažniausia priežastis, kodėl nesidalina sunkumais – tai nenoras „apkrauti“ kitų žmonių savo sunkumais.

Tyrimas atskleidė, kad nuostatos į emocinę sveikatą po truputį keičiasi, bet vis tiek pusė apklaustųjų mano, kad jei žmogus nenori kalbėtis, tai ir nereikia jam „lįsti į dūšią“. Džiugu, kad virš 70 proc. jaunuolų nebemano, kad jei kalbės apie jausmus, tai bus išjuoktas ar iš jo bus pasityčiota.

„Akcija „Žalia šviesa gyvenimui“ jau ketvirtus metus siekiame atkreipti dėmesį į jaunų žmonių psichikos sveikatą ir dar kartą priminti, kaip gyvybiškai svarbu ja rūpintis. Tačiau nemažiau svarbu yra rasti būdų, priemonių ir veiklų, kurios padėtų išbūti sunkiausius momentus, išgyventi sunkius jausmus. Jaunų žmonių emocinio atsparumo ugdymas turėtų būti viena iš svarbiausių užduočių mūsų visuomenėje“, - sako „Jaunimo linijos“ vadovė Diana Bukantaitė.

Šiemet „Žalią šviesą gyvenimui“ įžiebia „Jaunimo linijos“ nuolatinis rėmėjas – ACME Grupė. Kasmet prie akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“ jungiasi verslo įmonės, Lietuvos miestų ir miestelių bendruomenės, nevyriausybinės organizacijos, jaunimo centrai, universitetai, mokyklos ir kt. Apšviesti pastatus žaliai, rengtis žaliai, gerti žalius kokteilius, socialiniuose tinkluose ir savo artimuose ratuose kalbėti apie psichinę sveikatą kasmet prisijungia vis daugiau šios akcijos palaikytojų.

„Žalia šviesa gyvenimui“ – tai itin jautrus ir svarbus socialinis projektas, siekiantis mažinti išankstinius nusistatymus psichikos sveikatos atžvilgiu ir padėti emocinius iššūkius patiriančiam jaunimui gerinti jų emocinę gerovę. „Acme grupė“ jungiasi prie šios akcijos, nes mums svarbu jaunų žmonių ir darbuotojų emocinė gerovė. Didelį dėmesį skiriame emocinei pusiausvyrai palaikyti grupės viduje - nuo pozityvios atmosferos kūrimo atsakingai atrenkant naujus komandos narius, iki draugiškos ir lanksčios darbo aplinkos plėtojimo bei mentorystės programų. Be to, darbuotojai susidūrę su bet kokiais emociniais sunkumais, gali gauti visiškai įmonės apmokamas profesionalias, anonimines psichologų konsultacijas”, - sako „Acme grupės“ vadovas Sergej Artemiuk.

Spalio 10-ąją „Jaunimo linija“ ir Vilniaus universitetas rengia nemokamą paskaitą ir diskusiją „Jaunų žmonių psichikos sveikata ir (dis)harmonijos(kvad)ratas“, kurią skaitys VU sociologė ir „Jaunimo linijos“ valdybos narė Milda Pivoriūtė.

Kiti spalio mėnesį vykstantys renginiai šiemet aktyviai kalba būtent apie psichikos sveikatą: festivalis „Nepatogus kinas“ siūlo net keletą filmų, kurių temose vyrauja psichikos sveikata; MO muziejaus spalio mėnesį atidaroma didžioji paroda „Iš vidaus“ kviečia apmąstyti ir patirti daugialypį meno kūrinio poveikį; didžiausioje nuotolinėje pamokoje „Mokonomikoje“ „Jaunimo linijos“ psichologas Mykolas Kriščiūnas skaitys pranešimą apie savivertę.

Spalio 10-osios vakare žaliai nušvis Vilniaus televizijos bokštas, žaliai prieš savaitgalį jau žiebiasi pagrindiniai Vilniaus miesto tiltai, didžiųjų Lietuvos miestų aikštės ir pagrindiniai pastatai. Prie akcijos jungiasi ir kitos organizacijos, žaliai apšviesdamos savo pastatus.

Kaip galite prisidėti prie akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“:

Spalio 1-10 dienomis įžiebti žaliai tiltus, miesto pastatus, darboviečių langus.

Spalio 10 dieną pasikeiskite savo logotipą į žalią ir tegul tai būna pretekstas jūsų socialiniuose tinkluose, komunikacijos kanaluose kalbėti apie psichinę sveikatą ir kaip svarbu ja rūpintis.

Apsirenkite žaliai, gaminkite žalius kokteilius, gerkite žalią arbatą – žalia spalva reiškia viltį ir gyvenimą, tegul tai būna priminimas, kad pilnavertis gyvenimas neįsivaizduojamas be subalansuotos psichinės sveikatos.

Spalio 10-ąją surenkite pokalbį, diskusiją ar paskaitą apie psichinę sveikatą bei emocinį raštingumą savo mokykloje, darbovietėje ar organizacijoje. Tegul tai būna diena, kai visi ir visur kalbės apie psichinę sveikatą.

„Jaunimo linija“ – viena pirmųjų nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje, įkurta 1991-iasiais. Šiuo metu „Jaunimo linijoje” savanoriauja daugiau kaip 400 savanorių, organizacija turi padalinius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bei skyrių Skuode. Be nenutrūkstamos kasdienės emocinės paramos telefonu bei internetiniais pokalbiais „Jaunimo linija“ kasmet surengia iki 100 viešų švietimo renginių, kuriuose mokinius, studentus, mokytojus, mokyklų psichologus, tėvus ir visuomenę edukuoja apie tai, kas yra emocinė higiena, kaip ją prižiūrėti, kaip pasirūpinti savimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas