Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kontraceptikai ir antibiotikai: ar vartojant juos kartu apsauga nuo nėštumo sumažėja?

Pradėjus vartoti antibiotikus seksas gali būti paskutinis dalykas, apie kurį galvojate. Tačiau net ir pasijutus geriau svarbu išgerti visą vaistų kursą, kurį paskyrė gydytojas, nors tuo metu galbūt jau ir norėsis pažaisti meilės žaidimus.
Prezervatyvas / Antibiotikai
Prezervatyvas / Antibiotikai / Pexels.com nuotr.

Tam tikri antibiotikai gali turėti įtakos hormonų kiekiui kraujyje, taigi, ir veikti jūsų vartojamą hormoninę kontracepciją – geriamas tabletes, implantą ar pleistrą. Programėlės „Flo“ ekspertai kviečia susipažinti su atvejais, kada vartojant antibiotikus reikėtų pagalvoti ir apie papildomą apsaugą nuo nėštumo.

123RF.com nuotr./Kontraceptinės tabletės
123RF.com nuotr./Kontraceptinės tabletės

Ar galima antibiotikus vartoti kartu su kontraceptinėmis tabletėmis?

Šis klausimas turbūt iškyla dažniausiai, todėl geriausia jį aptarti iškart su šeimos gydytoju ar gydytoju ginekologu.

Populiariausi plataus veikimo antibiotikai, tokie kaip penicilinas, cefaleksinas, doksiciklinas, yra saugūs vartoti kartu su geriamaisiais kontraceptikais.

Pasak JAV Virdžinijos universiteto šeimos medicinos docentės Katharinos Claire DeGeorge, vartojant šiuos antibiotikus geriamieji kontraceptikai veiks kaip įprasta – papildomos apsaugos nuo neplanuoto nėštumo nereikia.

Tiesa, verta paminėti, kad kartais pacientai, geriantys antibiotikus, vemia – tai gana dažna šalutinė reakcija. Tokiu atveju hormoninių kontraceptinių tablečių apsauga gali tapti mažiau veiksminga, net jei abu vaistai gali būti vartojami kartu.

„Jei taip atsitinka, reikėtų naudoti atsarginį metodą, kol bus išgertos septynios veikliosios tabletės“, – sako K.C. DeGeorge, priminusi, kad saugūs vartoti kartu su kontraceptinėmis tabletėmis yra ir bet kurie iš nerifamicino grupės antibiotikų.

123RF.com nuotr./Vaistai
123RF.com nuotr./Vaistai

Tačiau yra du antibiotikai, kurie neabejotinai turi įtakos šios rūšies kontracepcijai. Tai rifampicinas ir rifabutinas.

Rifampicinu gali būti gydomos tokios ligos kaip tuberkuliozė ar meniningitas, taip pat šiuo metu ypač retai pasitaikančią sunkią ligą - raupsus.

Nors šis antibiotikas šiandien nėra plačiai vartojamas, tačiau tam tikrais atvejais jis gali būti skiriamas.

Manoma, kad rifabutinas taip pat mažina hormoninės kontracepcijos veiksmingumą, tačiau mažesniu mastu nei rifampicinas. Šis antibiotikas skiriamas pacientams, kuriems dėl H. pylori bakterijos atsiranda opų arba kurie serga Mycobacterium avium complex liga – ŽIV komplikacija.

Kontraceptikai, kuriuos veikia rifampicinas:

  • Geriamieji hormoniniai kontraceptikai: kombinuotosios tabletės ir „minipilietės“ arba tik progestageno tabletės.
  • Kontraceptinis implantas. Šis nedidelis implantas, paprastai įsriegiamas į žastą, palaipsniui išskiria hormonus, kad būtų išvengta nėštumo.
  • Makšties žiedas. Tai makštyje esantis žiedas, kuris išskiria hormonus, apsaugančius nuo nėštumo.
  • Pleistrai. Hormonus atpalaiduojantys pleistrai, klijuojami ant odos ir keičiami kas savaitę, paprastai yra gera kontracepcijos priemonė, tačiau jiems turi įtakos kai kurie vaistai.

Tačiau šie antibiotikai veikia ne visas hormonines priemones. Pvz., kai hormoninė spiralė arba kontraceptinė injekcija apsaugo nuo nėštumo ir vartojant rifabutiną bei rifampiciną.

Visais kitais atvejais verta prisiminti ir laikinai panaudoti papildomas priemones, t.y. barjerinę kontracepciją – prezervatyvus, diafragmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius